Diari Més

Judicial

Oriol Junqueras no podrà recollir l'acta d'eurodiputat

El Suprem li prohibeix sortir de la presó per recollir l'acta perquè veu «un perill irreversible» per al final del procés penal si va a Brussel·les

Imatge de Junqueras durant la seva declaració al Tribunal Suprem.

Junqueras diu que l'actuació policial l'1-O va ser «injustificada» i que buscava «generar crispació»Senyal Institucional del Tribunal Suprem

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem no excarcerarà Oriol Junqueras perquè vagi al Congrés a acatar la Constitució i recollir l'acta d'eurodiputat, uns tràmits que havia de fer dilluns davant la Junta Electoral Central. Els magistrats argumenten que pot produir-se un «perill irreversible» per al final del procés, quan encara falta la sentència. Apunten que hauria de sortir de l'Estat per anar a Brussel·les i això implicaria «pèrdua del control jurisdiccional» i de la presó preventiva que afecta l'exvicepresident. També subratllen que la seu del Parlament Europeu és a Brussel·les, on hi viu «el processat en rebel·lia Carles Puigdemont» i on ha establert «la seu de la república catalana a l'exili». A més, diu que no es tracta d'una pèrdua «irreversible» del seu dret de participació sinó «un aplaçament temporal» i que, més endavant i segons quina sigui la sentència, «poden desaparèixer els obstacles» que li impedeixen tenir la condició d'eurodiputat. El tribunal ha fet cas a la fiscalia i no a l'advocacia de l'Estat, que sí volia que se li donés el permís per acreditar-se com a eurodiputat al Congrés.

Oriol Junqueras no podrà sortir de la presó el proper dilluns per anar al Congrés a acreditar-se com a eurodiputat juntament amb els altres 53 eurodiputats electes que van resultar escollits el 26 de maig. El Tribunal Suprem no li dona permís, a diferència del que va fer el passat 14 de maig quan sí va autoritzar que anés dos dies al Congrés (20 i 21 de maig) per fer tràmits i assistir a la sessió constitutiva de la cambra baixa.

I és que ara el tribunal considera que es tracta d'un cas diferent perquè el Suprem hauria de sotmetre's al control del Parlament Europeu (i l'aplicació de normes supranacionals) just quan ja ha acabat el judici oral i falta dictar sentència. D'aquesta manera, el tribunal evita que Junqueras aconsegueixi la condició plena d'eurodiputat i també assoleixi immunitat.

Un fet que podria afectar el procés judicial en la seva recta final, segons reconeixen els magistrats en la resolució, quan la fase de deliberació està tot just a l'inici. «El deure d'aquesta sala és assegurar el final del procés judicial adquireix un significat especial, que condiciona la resposta a qualsevol sol·licitud que pugui deduir-se», asseguren els set magistrats.

«Perill irreversible»

El tribunal que durant quatre mesos ha jutjat Junqueras considera que deixar sortir a Junqueras per acreditar-se com a eurodiputat al Congrés suposa «perill irreversible» per al final del procés judicial i que també suposaria «el trasllat obligat» després per a la sessió constitutiva del 2 de juliol, on assoliria la condició plena d'europarlamentari.

A més, els magistrats remarquen que haver de desplaçar Junqueras fora de l'Estat suposa una «pèrdua de control jurisdiccional sobre la mesura cautelar de presó», i que es produiria «en el mateix instant» que sortís de territori espanyol. El tribunal tampoc passa per alt que la seu del Parlament Europeu està a Brussel·les (tot i que el ple del 2 de juliol se celebra a la seu d'Estrasburg, a França) i que és allà on un dels «processats en rebel·lia diu haver instal·lat la seu del govern de la república catalana a l'exili, que ell presidiria». «Així ho publicita al web i en totes les trobades personals que manté amb líders polítics», subratlla la sala.

«Aplaçament temporal» perquè l'escó queda «vacant»

El tribunal també creu, en canvi, que no es perd el seu dret de participació després d'haver estat escollit, sinó que hi ha un «aplaçament temporal» fins que hi hagi sentència i, eventualment, puguin «desaparèixer els obstacles» que li impedeixen adquirir la condició parlamentària. I que ni en el reglament del Parlament Europeu ni a la llei orgànica de règim electoral (Loreg) es determina que no recollir l'acta o no anar a la sessió constitutiva suposi perdre aquest dret.

«Aquesta limitació temporal s'ha d'entendre com una limitació necessària per poder preservar un altre constitucionalment legítim i propi d'una societat democràtica, l'assegurament del fi del procés penal», argumenten.

Els magistrats citen un article de la Loreg on diu que si passats cinc dies des de la seva proclamació no han acatat la Constitució el seu escó queda «vacant». «La junta electoral central, per tant, no pot associar la impossibilitat d'acatar la Constitució a un efecte irreversible de la pèrdua del dret inherent a l'elecció», manifesten els magistrats, que consideren que la seva plaça queda «vacant» i que podria convertir-se en eurodiputat més endavant si és absolt.

A més, defensen que la decisió s'ha fet de manera «ponderada». «La interpretació que assumeix la sala és el resultat de la nostra voluntat de no sacrificar cap dels interessos i drets que convergeixen en aquesta qüestió plantejada», remarquen.

Publicats al BOE

La decisió del Suprem arriba el mateix dia que el Butlletí Oficial de l'Estat publica els noms dels 54 eurodiputats espanyols, entre els que apareixen Carles Puigdemont i Toni Comín -que es van presentar per Lliures per Europa- i Oriol Junqueras, que va encapçalar la candidatura d'ERC a les eleccions europees.

El BOE també recull l'acord de dijous de la Junta Electoral Central (JEC) on deia que els candidats han de prestar jurament a o promesa d'acatament de la Constitució des del Congrés de Diputats, a Madrid, el pròxim 17 de juny a les 12 hores. D'aquesta manera, es tanca la porta definitivament a la petició de Lliures per Europa de recollir les credencials sense la presència física de Puigdemont i Comín.

tracking