Diari Més

Salut

Vinculen científicament la malaltia de les genives i l'alzheimer

La presència del bacteri 'Porphyromonas gingivalis' augmenta el risc de desenvolupar alzheimer

LEs investigacions més recents vinculen el bacteri de la gingivitis amb l'alzheimer.

Vinculen científicament la malaltia de les genives i l'alzheimerEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos investigadors noruecs han determinat, a través d'una nova recerca publicada enala revista Science Advances, que la gingivitis, coneguda com la malaltia de les genives juga un paper decisiu en el desenvolupament de la malaltia de l'Alzheimer.

«Hem descobert amb proves basades en l'ADN que el bacteri que causa la gingivitis pot passar de la boca al cervell», explica l'investigador Piotr Mydel, del Laboratori de Recerca Broegelmanns al Departament de Ciència Clínica de la Universitat de Bergen (UiB).

El bacteri Porphyromonas gingivalis produeix una proteïna que destrueix les cèl·lules nervioses al cervell, la qual cosa condueix a la pèrdua de la memòria i, en última instància, a l'alzheimer.

Mydel puntualitza que el bacteri no causa l'alzheimer però la seva presència augmenta substancialment el risc de desenvolupar la malaltia i també està implicat en una progressió més ràpida d'aquesta. No obstant això, la bona notícia és que aquest estudi mostra que hi ha algunes coses que es poden fer per a disminuir l'alzheimer.

«Raspalli les seves dents i usi fil dental», és la recomenació de Mydel que afegeix que és important, si ja es té gingivitis i hi ha alguna persona amb alzheimer en la família, acudir regularment al dentista i netejar les dents adequadament.

Els investigadors havien descobert prèviament que els bacteris que causen la gingivitis poden passar de la boca al cervell, on els enzims nocius que excreten poden destruir les neurones. Ara, per primera vegada, Mydel té evidència d'ADN per a aquest procés en el cervell humà. Mydel i els seus col·legues van examinar a 53 persones amb alzheimer i van descobrir l'enzim en el 96% dels casos. Segons Mydel, aquest coneixement brinda als investigadors un possible nou enfocament per a atacar la malaltia d'Alzheimer.

«Hem aconseguit desenvolupar un medicament que bloqueja els enzims nocius dels bacteris, posposant el desenvolupament de la malaltia d'Alzheimer. Estem planejant provar aquest medicament aquest mateix any», anuncia Piotr Mydel.

El bacteri Porphyromonas gingivalis causa una infecció crònica en les genives i al voltant del 50% de la població la porta d'una forma o una altra. Al voltant del 10% d'ells desenvoluparà una forma greu de la malaltia. Aquest bacteri està relacionat també amb el reumatisme, l'EPOC i el càncer d'esòfag.

tracking