Diari Més

Política

Iceta demana empara al TC davant el veto del Parlament: «El sectarisme s'ha imposat sobre la legalitat i el sentit comú»

El líder del PSC avisa que la decisió dels independentistes pot «enrarir la legislatura espanyola» i replica a Torra que ell «no vol acabar amb ningú»

El president del grup del PSC-Units, Miquel Iceta, atén la premsa als faristols del Parlamen.

El president del grup del PSC-Units, Miquel Iceta, atén la premsa als faristols del Parlamen.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha anunciat que presentarà aquest dijous empara al Tribunal Constitucional davant el veto del Parlament a la seva designació com a senador. «El sectarisme s’ha imposat sobre la legalitat i el sentit comú», ha lamentat Iceta, que ha avisat que la decisió dels independentistes a la cambra pot «enrarir la legislatura espanyola». En una roda de premsa al Parlament, el líder socialista ha explicat que «el recurs ja està en camí» i ha explicat que el grup socialista no presentarà cap altre candidat per ser designat com a senador pel Parlament sense conèixer el resultat d’aquest recurs. El líder del PSC també ha avisat que la decisió de JxCat i ERC pot «enrarir la legislatura espanyola» i ha replicat al president del Govern, Quim Torra, que ell «no vol acabar amb ningú».

Iceta ha criticat els independentistes que pretenen «parlar en nom de Catalunya silenciant una part de país», ha garantit que«no reeixiran» i s’ha reafirmat en la seva determinació de «fer possible la convivència a Catalunya i bastir ponts amb la resta de l’Estat». També els ha retret que justifiquessin el seu vot per una qüestió de principis i després «demanessin contrapartides» en públic, un fet que ha qualificat de «temerari».

El primer secretari del PSC ha assegurat que les seves conviccions són avui encara «més fermes» i que el posicionament polític dels independentistes és «un fre a la Catalunya moderna i majoritària que reclama una oportunitat». A més, ha afirmat que aquest dijous s’ha intentat tancar la porta «però demà se n’obrirà una altra de bat a bat i l’aire fresc, de la nova manera de fer política, arribarà aviat».

Pel que fa a la votació, el primer secretari del PSC ha explicat que les lleis parlen de«ratificar la designació» i que rebutjar-la és «posar excuses de mal pagador». «Mai en 40 anys s’havia vulnerat el que estableixen les lleis i les regles de respecte institucional», ha afirmat. per tot plegat, demanen al Constitucional la suspensió dels efectes de l’acte que impugnen i qualsevol de les altres mesures que estimi pertinents. «Demanem que actuï i que ho faci ràpidament, però amb màxim respecte al tribunal», ha dit Iceta. La sessió de constitució del Senat és el 21 de maig.

Iceta ha explicat que el seu recurs assenyala«l’anomalia democràtica» i «l’aberració» i que «qüestiona la forma de votació». Els socialistes havien demanat que el vot fos secret i mitjançant paperetes, un sistema que evita els ‘no’ i només permet els ‘sí’ i les abstencions, de manera que evita bloquejos. «Se’ns ha dit que no, però per això està el TC», ha considerat. «Hem fet la proposta amb tot el dret, i no hi havia dret de bloquejar-la».

Sobre qui ocuparà ara la cadira de president al Senat, Iceta ha garantit que «serà socialista» però ha remarcat que la petició de Sánchez no era que «fos un socialista català», sinó «que fos Miquel Iceta», ha dit ell mateix. «Si això no pot ser, el plantejament que s’ha de fer serà el que sigui», ha deixat anar. El líder del PSC ha explicat que va acceptar la proposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, «pensant que era bo que un català presidís el Senat».

En la mateixa línia, ha dit que aquest moviment«tenia sentit per una operació política, gairebé d’Estat». «Si això no és així potser tenim més marge per triar entre la molta gent que podria fer aquesta feina», ha afegit Iceta, que ha demanat, replicant termes futbolístics, anar «partit a partit».

Després que la presidència del Senat li quedi més lluny, i preguntat per si està a disposició de Sánchez per ocupar la cartera d’un ministeri, Iceta ha afirmat que està disposat a seguir el seu combat polític «allà on toca». De fet, ha dit que tampoc mai s’havia plantejat presidir la cambra alta espanyola. Amb tot, ha explicat que té «especial predilecció» per un altre objectiu, que és ser president de la Generalitat.

Iceta, que ha dit que se sent«decebut» però no enfadat, ha explicat que ser president del Senat hauria estat un honor però que no era tampoc un objectiu personal. A més, ha revelat que ell mateix va ser el primer que va alertar que la seva designació com a senador al Parlament podia «no sortir». «Tampoc puc dir que estigui sorprès», ha dit en roda de premsa.

També ha explicat que tot i que ha creuat missatges amb Sánchez aquest matí, no ha arribat a parlar amb ell directament. «La vida continua i tots tenim la campanya electoral», ha explicat. Sobre si havia parlat amb Torra, Iceta ha ironitzat: «Torra ha dit que vol acabar amb mi, no sé si acostar-m’hi gaire».

tracking