Diari Més

Salut

Consumir ultraprocessats augmenta un 33% el risc de patir depressió

El projecte SUN va estudiar durant més de deu anys a 15.000 graduats universitaris

Els productes ultraprocessats cada vegada són més importants a la dieta occidental.

Consumir ultraprocessats augmenta un 33% el risc de patir depressióPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Consumir ultraprocessatsde forma habitual pot portar a un major risc de desenvolupar depressió clínica en el futur. És l'evidència extreta d'un estudi amb més de 14.000 voluntaris de la cohort (amb característiques comunes)Seguiment Universitat de Navarra (SUN), dirigit per Miguel A. Martínez- González, investigador principal del CIBER en la seva àrea temàtica de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN).
Després d'estudiar durant una mitjana de més de deu anys els hàbits alimentaris d'un total de 14.907 voluntaris que no havien sofert mai depressió a l'inici de l'estudi, es van detectar 774 nous casos de depressió clínicament diagnosticada durant un seguiment màxim de 16 anys. Els consumidors d'aliments ultraprocessatspresentaven un increment relatiu del risc de desenvolupar depressió del 33% en comparació amb els qui tenien un consum nul o mínim. Aquest efecte advers era encara major en persones amb nivells baixos d'activitat física.
Segons Clara Gómez Donoso, investigadora del departament de Medicina Preventiva i primera autora del treball, el treball va començar en 1999 amb graduats universitaris a Navarra i després es va obrir a tota Espanya. «Als participants se'ls fa un seguiment cada dos anys que serveix d'actualització per a veure el canvi en els hàbits i les malalties que van desenvolupant a llarg termini».
Els investigadors van poder veure que un percentatge gran dels qui inicialment no tenien símptomes de depressió els desenvolupaven en un moment donat, al mateix temps que comprovaven les seves dades de consum de'ultraprocessats. Encara que es tracta d'un estudi observacional, l'experta considera que «l'existència d'uns altres en països com França que també van valorar aquesta relació i van trobar resultats similars ens fa pensar que l'associació pot ser causal».
Abans d'aquest estudi, les expertes ja havien trobat la relació entre els ultraprocessats, la hipertensió i l'obesitat. «Ambdues -explica Gómez- són condicions cardiometabòliquesque estan relacionades amb processos d'inflamació que també estan involucrats en el desenvolupament de la depressió, així que podem comprovar que hi ha diversos mecanismes que es comparteixen en aquest tipus de malalties». Per descomptat, la investigadora recorda que «la depressió és multifactorial, i hi ha molts altres factors que poden influir». A més, vol deixar clara la importància de l'activitat física: «Hem trobat que en els participants amb els nivells d'activitat física baixos l'efecte perjudicial de consumir ultraprocessatsera encara major i està demostrat que és un factor protector contra la depressió».
L'experta conclou que «aquests estudis científics demostren que aquests productes, que per si mateixos no són sans, ens allunyen dels patrons saludables de consum de fruites i verdures. El que seria ideal és que això fos acompanyat de polítiques de salut pública que puguin facilitar-nos l'elecció».
Segons la classificació NOVA, els aliments ultraprocessats són formulacions industrials elaborades a partir d'ingredients refinats (sucre, midons, olis vegetals, sal) o sintetitzats (greixos trans, proteïna hidrolitzada, additius), i no contenen cap aliment sencer recognoscible. Si un producte té més de cinc ingredients, probablement és ultraprocessat. Alguns exemples són: els refrescos ensucrats, embotits, postres làcties ensucrades, galetes, brioixeria industrial o els cereals per a l'esmorzar. Es caracteritzen per la seva baixa qualitat nutricional, conveniència (estan llestos per a consumir en qualsevol moment, sense necessitat de preparació), disponibilitat (l'entorn afavoreix el seu consum) i hiper-palatabilitat(són extremadament saborosos). A més, desplacen el consum d'aliments beneficiosos i s'allunyen dels patrons alimentaris veritablement saludables com la dieta mediterrània tradicional, que s'ha associat amb un menor risc de depressió i amb una forta reducció de risc cardiovascular i de càncer de mama en l'estudi PREDIMED.
Segons els nutricionistes, més del 70% dels productes del supermercat són preparats industrials, i cada vegada més gent els consumeix perquè solen ser més barats i còmodes. Un recent estudi a França va revelar que augmentar el seu consum en un 10% pot elevar la mortalitat fins a un 14%.
tracking