Diari Més

Política

Els presos tindran llibertat de moviments a l'Hemicicle el dia 21 de maig

La presidència del Congrés deixa el dispositiu a mans de la comissaria especial de les Corts

Oriol Junqueras, mirant enrere durant la primera jornada del judici de l'1-O.

El Suprem autoritzarà la sortida de la presó dels cinc parlamentaris electes per prendre possessió del càrrecACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull tindran llibertat de moviments a l’Hemicicle del Congrés quan assisteixin a la sessió constitutiva del pròxim 21 de maig, però les portes que donen accés a la sala estaran custodiades per agents. És la base del dispositiu ideat per la comissaria especial de les Corts, que vetlla perquè el ple del dia 21 –que ha de servir per elegir els membres de les meses de les dues cambres- transcorrin amb normalitat malgrat la presència de quatre diputats que es troben en règim de presó preventiva. El Tribunal Suprem ha decretat aquest dimarts que tots ells podran ser presents a la sessió constitutiva i ha deixat la responsabilitat de dispositiu a mans de les presidències del Congrés –i del Senat en el cas de Raül Romeva. Fonts de la presidència del Congrés ja han avançar que actuaran d’acord a allò que determinin els serveis policials. Es preveu un dispositiu semblant en el cas de Raül Romeva, que serà també a la sessió constitutiva del Senat a la mateixa hora.

Els presos arribaran al Congrés abans de l’inici de la sessió constitutiva del dia 21, previst per les 10 del matí. Ho faran transportats per agents de la Guàrdia Civil i amb cotxes no logotipats.

Fonts del Congrés han explicat aquest dimarts que la resolució del Tribunal Suprem que estableix que han d’assistir «degudament custodiats» a la sessió ja marca clarament les pautes del dispositiu.

En tot cas el procediment quedarà definitivament ratificat el pròxim dijous, quan es reuneix la Mesa sortint del Congrés dels Diputats per preparar la sessió constitutiva del dia 21.

Segons fonts del personal encarregat del dispositiu, l’accés al Congrés es farà a través del pàrquing subterrani que es troba sota la primera ampliació de la cambra baixa. S’hi arriba per una rampa al costat del pati del Congrés.

Un cop allà seran portats a la Comissaria del Congrés dels Diputats, situada també al soterrani i amb accés al pàrquing. Allà es farà en canvi de custòdia i passaran a estar sota la supervisió dels agents de la Policia Nacional que s’encarreguen de la seguretat de la cambra.

Des d’allà seran conduïts sota custòdia mitjançant l’ascensor i els passadissos als accessos superiors de l’Hemicicle. Previsiblement a un bar interior del Congrés -al què només tenen accés els diputats- que permet entrar a la cambra pels escons que queden a la part alta.

Hi haurà agents de paisà als passadissos i també a les set portes d’accés a l’Hemicicle. Els presos aniran sense emmanillar dins de l'edifici. És la mateixa situació que es viu els dies de judici al Suprem, on els nou presos van per dins del tribunal sense emmanillar.

Segons fonts del Congrés, dins de l’Hemicicle disposaran de llibertat de moviments. Bàsicament perquè en aquesta primera sessió els grups i diputats no tenen un seient assignat i poden ocupar els espais que considerin.

Evitar les càmeres

El dispositiu permet que els presos arribin a l’Hemicicle sense haver de passar pels passadissos oberts a la premsa. Això és utilitzant els ascensors que porten directament del pàrquing a l’edifici de Hemicicle, i no a través dels passadissos de l’ampliació ni el pati.

Promesa del càrrec i votacions a urna

L'ordre del dia de la sessió constitutiva estableix que primer es forma la Mesa d'Edat, integrada pel diputat de més edat i amb els secretaris més joves de la cambra. Seran els encarregats de fer prendre possessió la resta de diputats, que juraran o prometran el càrrec un a un.

Un cop fet aquest procés, La primera votació serà la de a presidència del Congrés. Serà per crida d'un a un dels diputats, que dipositaran un paper amb el nom del seu candidat a urna. A la primera votació cal ser escollit per majoria absoluta, cosa que previsiblement no passarà. Hi haurà una segona votació del president on serà elegit per majoria simple.

Després els diputats votaran també a urna en dues ocasions més. Una per elegir els vicepresidents de la Mesa, i una altra per als secretaris. En total la Mesa té nou llocs, i segons el repartiment que està negociant el PSOE serien tres per al PSOE, dos per a Podem, dos per al PP i dos per a Cs.

Recollida de l’acta

ERC i Junts han anunciat un recurs al Tribunal Suprem contra la resolució que permet que siguin presents a la sessió constitutiva però que limita els moviments més enllà de l’Hemicicle i que no obre la porta, per exemple, a una recollida presencial de l’acta de diputat.

Si el Suprem no canvia de criteri, els quatre diputats presos rebran l’acta a través d’una persona delegada que s’encarregarà de fer els tràmits previst al Congrés abans de dilluns a les 20:00h, que és quan expira el termini.

El cas de Romeva

Raül Romeva també serà a la sessió constitutiva del Senat. En aquest cas es coneixen menys detalls del dispositiu que envoltarà la seva presència a la cambra alta, tot i que segons fonts del Senat serà semblant al que s’adopti al Congrés.

En el cas de Romeva, a més, haurà de recollir l’acta de senador. Contràriament a la cambra baixa, el Reglament del Senat estableix que s’ha de fer de manera presencial.

Segons les mateixes fonts, Romeva podria recollir l’acreditació en el moment en què ho autoritzi el Suprem o, a tot estirar, el mateix dia 21 al matí, en què la cambra ha habilitat els tràmits per a casos de senadors que encara no hagin recollit l’acta.

La sessió constitutiva del Senat, com la del Congrés, comença el dia 21 a les 10 del matí.

tracking