Diari Més

Un votant al Suprem: «Obstaculitzar pacíficament la policia era un gest de desobediència col·lectiva»

Una veïna de Seva explica que els Mossos van tancar el col·legi i se'n van endur urnes després d'una mediació i no va caldre la força

Imatge general de la façana principal del Tribunal Suprem.

Tribunal SupremACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un votant de Caldes de Montbui (Vallès Oriental), Antoni Altaió, ha defensat al Tribunal Suprem que sabien que el referèndum estava suspès però que volien estar al centre per mostrar «discordança» contra aquesta decisió judicial. «Enteníem que obstaculitzar pacíficament la intervenció de les forces de seguretat de l'Estat o dels mossos era un gest de desobediència col·lectiva», ha afirmat. També ha descrit que va interlocutor amb els mossos entre vuit i deu cops i que ells els van dir que venien a complir l'ordre judicial però que «van entendre» que era «difícil forçar una situació de certa tensió» amb tota la gent que hi havia. I s'ha referit a la interlocutòria del TSJC que ordenava els cossos policials a «mantenir la pau social». Una altra votant, Carme Baqué, ha explicat com es van presentar cinc furgonetes d'Arro a Seva (Osona)i que, després de fer mediació, van endur-se urnes i tancar l'escola sense usar la força.

Els testimonis d'aquest dijous –també proposats per la defensa de Sànchez, Rull i Turull- han continuat en la línia dels altres dos dies relatant la «normalitat» que es va viure en col·legis on sí hi havia presència de Mossos però no de cossos de policia espanyola. En alguns, com el cas de Seva, sí es van presentar antidisturbis però van aconseguir tancar el col·legi després d'una mediació amb la gent i sense necessitat d'usar la força.

Altres testimonis han posat exemples «d'autoorganització» com ara que en dos centres de Badalona van ser els veïns els que hi van dur allargadors elèctrics i ordinadors per poder facilitar el recompte electrònic dels vots.

«Els veïns porten ordinadors»

Un testimoni que va votar a Badalona, Xavier Figuerola, ha explicat que van tenir problemes informàtics i que no podien accedir a l'aplicatiu on introduïen els DNI i que van acabar anant a casa d'un veí a fer les comprovacions. De 500 DNI que tenien apuntats a mà, van veure només tres casos d'incidències per duplicitats. «Si estava repetit el DNI era que ja havia votat», ha dit. Tanmateix, ha reconegut que no sabia de qui era l'aplicació i que no hi havia cap logotip.

Figuerola també ha posat exemples de com van organitzar la votació de manera col·laborativa entre els veïns. Ha dit que dins del centre hi havia gent però les portes estaven tancades i que més tard van sortir fora a demanar als veïns que qui pogués portés ordinadors per fer la votació.

«Cadascú feia el que podia»

Un altre testimoni d'un centre de Badalona, Antoni Caralt ha explicat que van ser els veïns els que es van organitzar durant la jornada. «Ens vam posar a moure les meses, vam posar els ordinadors en marxa, algú que sabia més d'informàtica van ajudar a connectar, cadascú feia el que podia», ha dit.

Caralt ha remarcat a l'advocacia de l'Estat que no eren personal de l'administració, sinó «persones voluntàries que ajudaven en el que podien». Caralt va estar en un centre al barri de la Salut i ha assegurat que hi va haver una «tranquil·litat absoluta» tant entre els veïns que van anar a votar com aquells que «no s'hi van sentir cridats». Marchena ha tallat una pregunta de Jordi Pina quan li ha preguntat si era una barri format majoritàriament per votants no independentistes: «No li demani un mostreig sociològic».

«Va passar Policia Nacional però no va entrar»

A l'Escola Industrial de Barcelona, Josep Joventeny ha explicat que va veure arribar diversos furgons de la Policia Nacional. «Van passar, van parar, alguns van baixar dels furgons, però no van entrar i van marxar», ha assegurat, «hi havia tanta gent que vam pensar que entrar i desallotjar era una mica temerari». A preguntes de l'advocada Judit Gené, ha afegit que cap d'aquests policies va anar a parlar amb ningú ni va mostrar cap requeriment.

Marchena talla «valoracions polítiques»

El president del tribunal, Manuel Marchena, ha tallat la declaració del testimoni d'un votant de Badalona, Venanci Saborit, quan aquesta ha afirmat que a Catalunya aquell dia s'estava vivint «un conflicte polític». «No es pronunciï sobre el que no li demana el lletrat», li ha dit, «el tribunal no pot estar escoltant valoracions polítiques».

En canvi, un altre votant de Caldes de Montbui, ha argumentat que era una «jornada històrica i especial» i que aquesta era la raó per la qual va anar tres hores abans que obrís l'escola. «Era una jornada històrica per a molts i aquestes emocions i voluntat de voler seguir tot el dia les incidències que hi poguessin haver», ha manifestat.

A preguntes de la fiscalia, ha dit que no tenia «coneixement directe» que estava suspès el referèndum perquè ningú li va dirigir «cap citació i només ho coneixia pels mitjans de comunicació». Així mateix, ha dit que també hi havia informacions que deien que «no era delicte» votar i que va anar al centre per protestar per una suspensió que considerava «injusta». «Vaig anar allà per si calia protestar de manera pacífica i silenciosa», ha dit.

Una altra votant de Vic, Núria Riera, ha explicat –a preguntes de Vox- que el sistema per votar era com «a totes les votacions normals amb paperetes i meses i urnes».

tracking