Diari Més

Judicial

Mig segle de presó pel treballador d'un geriàtric d'Arenys de Mar per agressions i abusos a nou dones

El jutge també l’obliga a pagar 109.500 euros d’indemnitzacions, amb la responsabilitat civil subsidiària del centre i la Generalitat

Cartell del centre geriàtric Itaca d'Arenys de Mar.

Mig segle de presó pel treballador d'un geriàtric d'Arenys de Mar per agressions i abusos a nou donesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a 55 anys de presó el treballador d’un geriàtric d’Arenys de Mar (Maresme), detingut la Nit de Nadal del 2015 per haver agredit nou dones residents al centre, algunes de les quals també en va abusar sexualment. En concret, se’l condemna per cinc delictes d’agressió sexual, un delicte d’homicidi per imprudència greu amb un delicte de lesions, i també per quatre delictes lleus de lesions. En tots els casos, el jutge assenyala un atenuant per consum d’alcohol i drogues. A banda de la pena de presó, el condemna a 10 anys addicionals de llibertat vigilada i a 15 anys d’inhabilitació per treballar en l’àmbit sanitari. Finalment, l’insta a pagar 109.500 d’euros d’indemnitzacions a les víctimes i familiars, amb la responsabilitat civil subsidiària del centre i de la Generalitat.

La sentència relata com l’home, la Nit de Nadal del 2015, va anar a treballar després d’haver consumit «alcohol, cocaïna i amfetamina», fet que li va alterar «lleument» les seves facultats. En el moment dels fets, l’acusat feia dos mesos que treballava al geriàtric en torn de nit, si bé hi feia substitucions des de feia cinc anys.

Segons recorda el jutge, durant aquella nit del 24 de desembre, el treballador va accedir a les habitacions de nou residents d’entre 60 i 104 anys, totes amb diversos graus de dependència i diverses malalties diagnosticades. A totes elles les va agredir, i va haver cinc internes a les quals va forçar a tenir relacions sexuals o bé els va tocar els genitals.

Una d’elles, recorda el jutge, va morir al cap de cinc dies «com a conseqüència de l’agressió». La dona, de 84 anys, va patir un infart de miocardi que va tenir relació «existent i indirecta» amb els cops que havia rebut al cap i que li havien provocat un hematoma. La lesió, segons recull la sentència, «va afavorir el desequilibri els seus sistemes orgànics, que ja eren precaris, fet que va facilitar l’alteració de la funció càrdio-respiratòria i va desencadenar l’infart».

El jutge apunta que, durant el judici, l’acusat va negar amb «absoluta rotunditat» haver protagonitzat totes aquestes agressions, mentre va mostrar-se «sorprès» per les acusacions que se li feien, les quals va «repulsar». Amb tot, l’home també va explicar davant el tribunal que el vespre del 24 de desembre del 2015 havia estat consumint alcohol i drogues i que no recordava com havia arribat a la residència aquella nit, ni què havia fet durant la matinada.

La sentència, però, remarca que hi ha diversos indicis que el vinculen a les lesions i agressions de les residents. Assenyala, per exemple, que els metges forenses van concloure que els cops que tenien les internes a la cara havien estat provocats per un cop amb la mà o el puny, descartant qualsevol caiguda o similar. Alhora, remarca que cap de les víctimes havia patit anteriorment lesions similars.

Al mateix temps, la sentència relata com les víctimes van coincidir en assenyalar-lo com a agressor, i en tots els casos van ditr que les havia colpejat «amb força i amb clara intensió lesiva». Als testimonis de les víctimes, el jutge hi afegeix les gravacions de les càmeres de seguretat dels passadissos, que constaten que l’acusat va ser l’únic que va accedir a les habitacions, alhora que remarca que l’home presentava una lesió a la mà dreta, compatible amb haver colpejat les dones.

Pel que fa a les lesions genitals, si bé la defensa va insistir en atribuir-les a possibles lesions relacionades amb l’edat avançada de les víctimes, el jutge recorda que els forenses van assenyalar que hi havia «indicis inequívocs» que les havien provocat una fricció, «plenament compatible» amb una dilatació forçada. Hi suma, en aquest sentit, el relat de les víctimes, coincident amb un abús per part del treballador acusat.

D’aquesta manera, el jutge conclou que queda «clarament acreditada» la voluntat d’atemptar contra la intimitat i llibertat sexual de les víctimes, i apunta que existeixen vídeos de les càmeres de seguretat on se’l pot veure fent-se tocaments genitals i masturbant-se al menjador de la residència.

Per tot plegat, el magistrat el condemna a 55 anys de presó -12 anys per cada delicte d’agressió sexual, 5 anys per l’abús a una de les víctimes sense penetració i 2 anys per l’homicidi amb imprudència-. Amb tot, el jutge recorda que la llei estableix un internament màxim a presó de 20 anys. A banda, la condemna també fixa 10 anys addicionals de llibertat vigilada, 15 anys d’inhabilitació per treballar en l’àmbit sanitari i a una multa de 1.440 euros.

Pel que fa a les indemnitzacions a pagar a les víctimes i als familiars, la sentència conclou que la xifra s’eleva a 109.500 euros. D’aquests, 70.000 corresponen a la família de la resident que va morir al cap de pocs dies de les agressions. El jutge assenyala que el treballador haurà d’assumir les indemnitzacions però declara l’asseguradora de la residència com a responsable civil directa, i també conclou que l’empresa geriàtrica i la Generalitat en son responsables civils subsidiàries –el centre tenia places públiques concertades-. Per últim, el jutge absol la directora de la residència.

tracking