Diari Més

Laboral

El 82% dels treballadors espanyols afirmen estar satisfets amb les seves condicions de treball

Els aspectes que consideren millorables són els relatius a la flexibilitat laboral i l'autonomia

Un 15% dels treballadors no saben fins el dia abans les hores que

El 82% dels treballadors espanyols afirmen estar satisfets amb les seves condicions de treballPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 82% dels treballadors d'Espanya estan satisfets de les seves condicions de treball amb aspectes a millorar en termes de flexibilitat i autonomia, mentre que el país és un model quant a benestar mental i suport social de col·legues i superiors.

«La imatge és mixta. Es pot millorar quant a intensitat o temps de treball, mentre que els aspectes positius són la socialització i la salut mental dels treballadors», aquest últim en el qual Espanya té la millor puntuació de la Unió Europea, va dir a Efe el director de Eurofound, Juan Menéndez Valdes.

L'Organització Internacional del Treball (OIT) i la Fundació Europea per a la Millora de les Condicions de Vida i Treball (Eurofound) van presentar a Ginebra els resultats del primer estudi comparatiu sobre les condicions de treball, que comprèn a 41 països de diferents regions.

Valdes, qui va representar a Eurofound en el llançament de la publicació, va explicar que Espanya està per sota de la mitjana europea en qüestions de flexibilitat en el treball, «amb horaris que en principi són més rígids, un índex de conciliació pitjor i més inseguretat en l'ocupació».

Això últim és conseqüència directa d'una major taxa de desocupació i de l'elevada temporalitat.

Les conclusions de l'estudi no poden ser generalitzades, perquè -com en el cas d'Espanya- les condicions de treball poden considerar-se positives en certs aspectes i negatives en uns altres, i cada país és un cas singular.

La investigació de la OIT i Eurofound cobreix 1.200 milions de treballadors en el món en els 28 països de la Unió Europea, els Estats Units, Corea del Sud, la Xina, Turquia i a alguns països llatinoamericans.

Les hores setmanals de treball, un dels indicadors més bàsics, varien fortament d'un país a uns altres i mentre que a la Unió Europea només una sisena part de treballadors afirmen treballar més de 48 hores, a Corea del Sud, Turquia i Xile és el costum per a més de la meitat de treballadors.

Les tecnologies, en canvi, si han afectat més a menys a tots quant a la disponibilitat de l'empleat fora de les hores oficials de treball i un 10% de treballadors en mitjana indiquen que treballen en el seu temps lliure, segons la directora del Departament de Qualitat del Treball de l'OIT, Manuela Tomei.

L'experta va relatar en una conferència de premsa que més enllà de la durada de la jornada laboral, un canvi radical és el caràcter «impredictible» que adquireix cada vegada més el treball, com l'indica el fet que «el 15% de treballadors actualment són avisats un dia abans de canvis en els seus horaris o del nombre d'hores que han de treballar».

En certa mesura, les noves situacions poden compensar-se amb major flexibilitat, com passa en el cas dels països del nord d'Europa.

Això contrasta amb el que s'observa als països del Mediterrani, on la pròpia estructura de l'economia, amb un major pes de les petites i mitjanes empreses, no dóna gran espai a la flexibilitat per als empleats, va explicar Valdes.

Als Estats Units, la intensitat del treball -mesurat en el ritme, objectius, terminis i demanda emocional- és elevada, però al mateix temps es treballen menys hores i s'ofereix molta autonomia i flexibilitat al treballador.

De manera general, el director d'Eurofound va explicar que «una demanda forta en el treball pot compensar-se si un té majors recursos a disposició, més autonomia per a organitzar-se, per a decidir l'horari de treball o per a teletreballar».

En més de la meitat de països de la UE, el 20 per cent de treballadors teletreballa almenys ocasionalment, la qual cosa permet la flexibilitat tan desitjada i la conciliació de la vida laboral i familiar.

«Però quan arriben les demandes llavors també s'ha de respondre, així que no tot és bo ni tot dolent», va insistir Valdes.

L'OIT i Eurofound esperen ara que els resultats d'aquest informe serveixin per a guiar les regulacions en els mercats del treball, les demandes dels sindicats i la gestió de les empreses.

tracking