Diari Més

Judicial

Sis anys d'internament per al menor que va matar a un travestí a Valladolid

Obliguen el pare a assumir la indemnització a les germanes de la víctima i la sentència pràcticament exonera la mare que «va fer tot el possible per impedir el mal»

Els fets es van produir al voltant del centre comercial Vallsur de Valladolid.

Sis anys d'internament per al menor que va matar a un travestí a Valladolid

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Jutjat de Menors de Valladolid ha condemnat a sis anys d'internament terapèutic i a tres anys més de llibertat vigilada a un menor d'edat per l'assassinat d'un home transvestit de 59 anys, conegut com a Eli, a qui també va robar, prop d'un centre comercial de la ciutat el 12 d'agost de 2018.

La sentència també condemna al menor, de 16 anys, a pagar 20.000 euros a les tres germanes de la víctima que van exercir durant el judici l'acció civil, mentre que rebutja per «extemporània» la demanda del germà i estableix en 46.764,43 euros el pagament que haurà d'abonar a la sanitat pública de Castella i Lleó (Sacyl), en compensació pel cost de l'assistència prestada a la víctima.

El Jutjat estableix que els pagaments d'aquestes quantitats seran assumides subsidiàriament pel pare del menor, qui no obstant això sí que respondrà personalment de les costes judicials causades, mentre que la sentència preveu que la mare únicament assumeixi l'1 per cent de les quantitats.

Sobre la diferenciació entre el pare i la mare del menor, el jutge remarca en la seva sentència el «desistiment absolut de les seves obligacions legals» respecte al seu fill, tant de suport moral com econòmic, per la qual cosa «ha de 'pechar' amb les seves conseqüències legals», mentre que en el cas de la mare reconeix el seu paper de «mare exemplar» que ha realitzat «injuriats esforços» per ajudar el seu fill.

En aquest sentit, han estat claus els testimoniatges de les educadores del Centre José Montero i del Centre d'Acció Social de Rondilla, els qui van reflectir en el judici que es tracta d'una mare 'entregada' i proactiva en la correcció de la desviada conducta del menor, amb una implicació excepcional, si no «única», segons la sentència.

«La mare ha fet tot el possible humana i legalment per a impedir el mal», insisteix la sentència, que no considera just que sigui ella la que «pagui amb les conseqüències del fet biològic de ser progenitor».

El jutge aclareix que, malgrat aquests reconeixements cap a la mare, la legalitat vigent impedeix l'exoneració completa, per la qual cosa estableix una moderació de la responsabilitat al 99 per cent i únicament respondrà per l'1 per cent restant.

En l'apartat dels fets provats en el judici, la sentència relata com el menor va sortir de la seva casa de matinada, sense el coneixement de la mare, i es va dirigir al domicili d'uns amics, però després de discutir amb algun d'ells va emprendre el retorn a casa.

Pel camí, a l'altura d'un conegut centre comercial de Valladolid, el menor es va trobar casualment amb Eli i «van acordar mantenir relacions sexuals».

La sentència, recolzada en les imatges facilitades per les càmeres de seguretat de la zona i en missatges de WhatsApp del propi condemnat, constata que van caminar junts «de forma distesa» i sense que mediés «cap coacció del major sobre el menor».

Mentre mantenien les esmentades relacions sexuals, la sentència reflecteix que de forma sobtada el menor va tirar a Eli «violentament cap endarrere» i va exercir una «forta pressió sobre la gola» que es va prolongar «durant uns dos minuts» amb la intenció de provocar la seva asfíxia.

Inicialment va comprovar que encara respirava, per la qual cosa li va copejar de forma «violenta i brutalment» i només va fugir del lloc després d'escoltar les veus d'un vigilant de seguretat, portant la bossa de la víctima, del qual va agafar els dos mòbils que contenia.

En comprovar que la víctima estava inconscient en el sòl, tenia sang a la cara i gairebé no respirava, el vigilant de seguretat va avisar al Servei d'Emergències 112, que va mobilitzar una ambulància per a traslladar-la a l'Hospital Río Hortega de Valladolid, on va ingressar amb un diagnòstic de traumatisme cranioencefàlic, hematomes a la cara, fractura de la mandíbula, una marcada disminució del nivell de consciència i marques cutànies lineals a l'altura del coll.

L'home va romandre ingressat en la Unitat de Vigilància intensiva fins al 17 de setembre -més d'un mes després de l'agressió-, després del que va passar a la planta d'hospitalització de neurologia, però el 21 de setembre va experimentar un empitjorament general i va morir el 22 de setembre com a conseqüència del dany cerebral causat pels múltiples traumatismes i l'anòxia per compressió cervical, segons la sentència.

La sentència es refereix també al «camí de fracassos» en les intervencions dels serveis socials des dels cinc anys del menor, amb una «progressió en l'evolució» que ha rebut assistència però que «ha desembocat en un atroç crim», pel qual li imposen la durada màxima de les mesures que estableix la llei.

tracking