Diari Més

Sánchez promet buscar un govern des de posicions «progressistes»

Casado reconeix que el resultat és «molt dolent», Rivera promet «liderar» una oposició «lleial a la Constitució» i Iglesias emplaça Sánchez a fer un govern de coalició d’esquerres

Pedro Sánchez acompanyat de la seva dona, María Begoña Gómez, Carmen Calvo i Adriana Lastra.

Pedro Sánchez acompanyat de la seva dona, María Begoña Gómez, Carmen Calvo i Adriana Lastra.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Hem fet possible que passés, ha guanyat el PSOE i construirem l’Espanya que volem». El líder del PSOE, Pedro Sánchez ha celebrat des d’una bastida del carrer Ferraz de Madrid una victòria que el situa com a president durant els pròxims quatre anys. El PSOE dobla els resultats del PP i segons Sánchez els ciutadans han deixat clar que «no volen involució». «Ha guanyat el futur i ha perdut el passat», ha sentenciat mentre els centenars de militants que s’han reunit a les portes de la seu socialista han deixat clar que no volen un pacte amb Ciutadans al crit d’«amb Rivera no». Sánchez té ara les portes obertes per buscar un govern amb la majoria de la moció de censura (PSOE, Podem, ERC i PNB) i el líder de Podem, Pablo Iglesias, l’ha citat ja a reunions per treballar en el programa d’un govern de coalició.

Els socialistes encaraven amb optimisme una nit electoral que ha confirmat els auguris de les enquestes i que ha deixat el PP submergit en una crisi de resultats i de lideratge. Sánchez ha volgut recordar que la seva victòria té els fonaments en una altíssima participació del 75%. «Milions d’espanyols han participat en defensa de la democràcia, del seu futur, dels drets i llibertats que hem conquerit», ha sentenciat.

Un resultat, segons el líder del PSOE, que envia també un «missatge nítid» a Europa i al Món: «Es pot guanyar a la reacció, a l’autoritarisme i a la involució», en referència a Vox i a la posició que les tres dretes han configurat al llarg del seu mandat i de la campanya.

El seu discurs ha obtingut resposta dels centenars de militants i simpatitzants que s’han reunit a les portes de Ferraz, i que han cridat de manera reiterada «amb Rivera no». Un crit que el president espanyol ha «escoltat perfectament». «Ha quedat bastant clar», ha sentenciat.

Casado admet que el resultat és «molt dolent»

Per la seva banda, el president del PP, Pablo Casado, ha admès que el resultat del PP a les eleccions espanyoles és «molt dolent» i l'ha atribuït a la fragmentació del vot del «centre dreta». «No eludeixo responsabilitats. El resultat ha estat molt dolent», ha dit Casado en una compareixença sense preguntes aquest diumenge a la nit després que el PP hagi perdut més de la meitat dels escons que va obtenir a les eleccions espanyoles de 2016. «Ens posarem a treballar des d'ara amb la màxima il·lusió i responsabilitat per recuperar els votants» i «unir el vot» de cara a les municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig, ha dit Casado, que no ha parlat de dimitir. De fet, es tracta del pitjor resultat dels populars en tota la història de la democràcia en l'estrena de Casado com a candidat, que fa nou mesos que és al capdavant del PP després de guanyar les primàries del partit contra l'exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría. El líder del PP ha esperat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pugui «arribar a acords de governabilitat sense necessitar els independentistes».

Casado també ha criticat Cs i ha dit que hauran de fer un «exercici d'anàlisi» sobre si ha «merescut la pena l'enfrontament amb el PP dels últims dies de campanya a la llum dels resultats». «La fragmentació del centre dreta només ha beneficiat a Sánchez», ha lamentat Casado, que ha dit que seguiran treballant per demostrar que el PP segueix sent «un gran partit» i per obtenir uns bons resultats el 26-M. Casado ha comparegut acompanyat de l'actual direcció del PP, amb cares llargues a la seu del partit.

El president dels populars ha explicat que ja ha parlat per telèfon amb el candidat socialista per felicitar-lo, i ho ha fet també públicament. També ha dit que la prioritat del PP és Espanya i ha esperat que el PSOE no pacti amb els independentistes i «el país estigui a l'alçada de les circumstàncies». Casado ha dit que seguirà sent el líder de l'oposició de «centre dreta». «Aquí està un partit que sap estar a les dures i les madures», ha assegurat, i ha dit que el PP treballarà per «millorar allò que no s'ha fet bé».

Rivera promet «liderar» una oposició «lleial a la Constitució»

El líder de Cs, Albert Rivera, ha donat per fet que la seva formació no governarà amb Pedro Sánchez i que el seu lloc estarà a l'oposició. Rivera, però, ha deixat clar que volen desbancar el PP i «liderar» l'oposició, ja que els de Pablo Casado els han tret només 219.000 vots. El president de la formació ha promès una oposició «lleial a la Constitució, a l'economia de mercat, a Europa, a la societat benestar i a Espanya» i ha remarcat que la formació ha tret quasi un 80% mes d'escons que fa dos anys. «Avui Ciutadans s'erigeix com l'esperança i la il·lusió del futur d'Espanya», ha valorat. El president de Cs ha felicitat els socialistes, ha dit que respectarà el resultat i ha qualificat de «mala notícia» que Sánchez sumi amb Podem i «nacionalistes». Però ha promès davant dels militants que s'han congregat a la seu del partit que Cs governarà «més aviat que tard».

Rivera va dir al principi de la campanya que no pactaria amb Sànchez i després de conèixer els resultats ha mantingut aquesta línia vermella. «Respectem el resultat electoral tot i que no ens agradi el que ha tret el PSOE, però els demòcrates i els liberals sempre respectem», ha dit. Rivera ha qualificat de «mala notícia» la victòria dels socialistes i el fet que puguin formar govern amb «nacionalistes i Podem». Un pacte que el líder de Cs ja dona per fet.

Per això, s'ha esforçar per remarcar que el lloc de Cs serà a l'oposició però amb la voluntat de «liderar-la», passant per davant del PP al que li trepitja els talons. «La bona notícia és que hi ha projecte guanyador que ha tret un 80% més d'escons que fa poc més de dos anys», ha remarcat Rivera, que promet que Cs serà la «casa comú del projecte constitucionalista», amb la intenció d'aglutinar el vot de centre-dreta i amb la mirada posada en les properes eleccions del 26 de maig.

També ha dit que «vigilaran de prop» el govern que lideri Sánchez perquè no «matxaqui» els treballadors i no tingui «ocurrències». «Els líders de l'oposició seran els diputats de Cs, al vostre servei», ha insistit.

Iglesias emplaça Sánchez a fer un govern de coalició d’esquerres

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha trucat aquest diumenge al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per emplaçar-lo ja a establir un calendari de reunions per a la confirmació d’un «govern de coalició d’esquerres». Segons Iglesias, tots dos han quedat per «treballar» i reunir-se aviat en unes reunions que han de ser «discretes» per parlar ja «d’un programa de govern» que impulsi polítiques socials i blindi els serveis bàsics. «Som imprescindibles perquè hi hagi un govern d’esquerres a Espanya», ha afirmat el líder de Podem, que ha admès que li hagués agradat un resultat «millor». En tot cas, ha celebrat que Podem hagi aconseguit els objectius que s’havia marcat a l’inici de la campanya: sumar per a un govern d’esquerres i aturar la dreta i l’ultradreta.

El líder de Podem admet que li hagués agradat un resultat «millor» però creu que l’esquerra ha aconseguit aturar la ultradreta. Iglesias ha comparegut al Teatro Goya, on Podem ha seguit la nit electoral, per celebrar que «el pes parlamentari del bloc progressista supera el bloc de les tres dretes».

Segons el líder de Podem, els resultats electorals demostren l’existència de «l’Espanya plural» que proclama la seva formació. Ha admès que li hauria agradat un resultat millor, però ha apuntat que és «suficient» per frenar la dreta i l’extrema dreta i per construir un govern de coalició d’esquerres. Ara, ha dit, toca «treballar molt amb molta discreció» per pactar «un programa de govern que pugui dur a terme polítiques que protegeixin les majories socials».

Vox celebra els 24 diputats però avisa que la situació a Espanya «és pitjor»

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha avisat que el partit ha entrat al Congrés «per quedar-se» i garanteix que no «defraudaran». Abascal ha celebrat la irrupció del partit en aquestes eleccions però ha lamentat que no hagi estat possible expulsar el «front popular» del govern espanyol: «Avui la situació a Espanya és pitjor que ahir». Amb tot, ha puntualitzat que la diferència és la «garantia» de Vox al Congrés i assumiran la seva responsabilitat al servei d'Espanya i representaran «l'orgull» de ser espanyol. «24 diputats al Congrés diran que la unitat d'Espanya ni es debat, ni es vota, ni es discuteix, es defensa fins a les últimes conseqüències. No permetrem que es trossegi a Barcelona ni es rendeixi a Brussel·les», ha afirmat.

Abascal ha erigit Vox com la «resistència nacional davant la ruptura i posicions llibertàries». Amb tot, ha advertit que «cap majoria» habilita per una reforma de la Constitució que «toleri» un referèndum a una part del territori espanyol, indulti «colpistes» o avali legislatures totalitàries per part dictadura progre». «Benvinguts a la resistència! Seguim per Espanya! Visca espanya!», ha conclòs.

tracking