Diari Més

Internacional

Sri Lanka proscriu organitzacions islamistes acusades dels atemptats

253 persones van morir i més de 500 van resultar ferides en una sèrie d'atacs coordinats

Militars davant d'una de les esglésies de Colombo on s'ha produït una explosió.

Nova explosió a Sri Lanka en un complex d'habitatges, l'octava del diaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Sri Lanka,MaithripalaSirisena, ha vetat avui les dues organitzacions fonamentalistes els membres de les quals se'ls atribueix la responsabilitat de la sèrie d'atacs coordinats del Diumenge de Resurrecció en el qual 253 persones van morir i més de 500 van resultar ferides.

Sirisena, «ha pres mesures per a prohibir les organitzacionsNationalThawheedJammath(NTJ)iJamatheiMillathuIbraheem(JMI)a Sri Lanka», va informar a través d'un comunicat l'oficina de premsa de la Presidència gairebé una setmana després dels atacs.

Així mateix, assegura que en el marc de les regulacions de l'estat d'emergència vigent a l'illa «s'han pres mesures per a prohibir altres organitzacions extremistes que operen a Sri Lanka».

ElNationalThowheedJamath(NTJ)i elJammiyathulMillathuIbrahim (JMI)són dues organitzacions extremistes locals a les quals les autoritats han atribuït la responsabilitat de la sèrie d'atacs comesos fa una setmana a tres esglésies i tres hotels de luxe.

Els investigadors han avançat a més les seves sospites que aquests atacs, comesos per almenys nou suïcides, hagin estat perpetrats en coordinació amb l'Estat Islàmic (EI), que ja ha reivindicat aquests atemptats.

Una font d'intel·ligència va explicar a Efe que, d'acord a les recerques, elNTJés una organització d'uns 40 o 50 membres, situada al sector deKaththankudy, a l'extrem aquest de Sri Lanka.

ElJMIal seu torn és una organització que va créixer amb l'impuls d'EI, liderats perUmeyMohamed, que va crear de seguida un vincle amb un antic líder delNTJamb el qual compartia les seves idees extremistes.

Sirisenava indicar ahir que en total les autoritats tenen «informació» sobre l'existència de 130 persones sospitoses de mantenir vincles amb EIa l'illa.

La sèrie d'atacs ocorreguts diumenge gairebé simultàniament van ocórrer durant les celebracions cristianes de Pasqua.

Hores després dels primers sis atemptats, una setena detonació va tenir lloc en un petit hotel situat a una desena de quilòmetres al sud de la capital, i l'última en un complex residencial, també a Colombo.

Des de llavors i al llarg de tota la setmana les forces de seguretat han dut a terme batudes i enfrontaments amb sospitosos, un d'ells que van acabar després de diverses hores amb 16 morts, entre ells 6 suïcides que es van immolar amb les seves famílies.

tracking