Diari Més

Les mentides virals dels candidats a les eleccions

Twitter s'ha omplert de contingut fals i imatges manipulades

Imatge dels quatre candidats a president del govern espanyol.

Les mentides virals dels candidats a les eleccionsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les imatges manipulades i elstuitsamb contingut fals per a desacreditar als candidats i els seus partits han estat constants en la campanya electoral per a les eleccions generals, moment en el qual laviralització d'un missatge pot influir en el vot.

Aquestes són algunes de lesmentides difoses amb èxit a les xarxes socials:

Sánchez reconeix el 'país' català

Un compte parodia de Twitter ha servit d'instrument per a fer creure que el president del Govern, Pedro Sánchez, s'havia referit a Catalunya com un país aliè a Espanya.

El perfil @sanchezcasrejon—que substitueix la 't' de Castejón per una 'r'—, és l'utilitzat per a il·lustrar una visita del cap de l'Executiu a Lleida amb quatre fotografies acompanyades pel text: «Gracias a todos y todas las catalanas, que me habéis hecho sentir como si estuviera en mi propio país. ¡Estupendos anfitriones!».

Aquest missatge va ser rebut amb tot tipus de crítiques i insults, però el text original, en el compte oficial de Sánchez, era molt diferent: «Gracias a todos los que os habéis acercado, a los compañeros y compañeras del @lleidapsc, al alcalde @flarrosa, a @montseminguez y Víctor Orrit. ¡Estupendos anfitriones!».

La lluita de Casado contra el SMI

En les últimes setmanes han circulat en les xarxes interpretacions de tota mena sobre les suposades intencions del líder del PP, Pablo Casado, sobre el salari mínim interprofessional (SMI). Es reavivava així una polèmica que va sorgir el passat octubre, quan el mitjàLibreDiarioDigital va atribuir al líder del PP una afirmació que mai ha pronunciat: «Faré el possible per a impedir que l'SMI pugi a 900 euros».

No obstant això, durant la campanya, davant reiterades preguntes sobre si és partidari de revertir la pujada del salari mínim a 900 euros aprovada per l'Executiu de Sánchez, Casado ha negat que la seva intenció sigui baixar l'SMI, «el que faré serà convocar una taula de negociació amb sindicats i patronal».

El president del PP va haver de precisar la seva posició sobre aquest tema després de les seves declaracions a Onda Cero del passat dia 10, quan va afirmar: «El que faré és complir (...) la negociació a la qual va arribar el Govern amb patronal i sindicats: A 850 l'any 2020 i, a més, respectant la pujada que ja vam fer l'any passat d'un 4% i l'anterior, un 8%».

Sánchez governarà amb un amic de Maduro

En altres casos, es manipula no amb textos, sinó amb imatges retocades, com va ocórrer amb un muntatge contra Sánchez en el qual, en la pràctica, va resultar perjudicat el candidat d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias.

«Si votas a este (Sánchez), te gobernarán estos», un missatge d'advertiment il·lustrat amb una foto del candidat socialista al costat d'imatges d'Iglesias, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el líder d'EHBildu, Arnaldo Otegi.

La manipulació estava en la foto d'Iglesias: mostrava una suposada trobada del secretari general de Podemos amb el president veneçolà, Nicolás Maduro, en el qual tots dos s'estrenyien somrients la mà i que en realitat mai va existir.

La imatge havia estat retocada digitalment per a reemplaçar amb la cara d'Iglesias la de l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero, que va ser qui es va entrevistar amb Maduro al Palau deMiraflores, a Caracas, el gener de 2017, quan va ser captada la fotografia original.

Montero conspira amb abertzales i separatistes

La portaveu parlamentària d'Unidos Podemos, Irene Montero, ha estat també víctima d'una mentida a Twitter, xarxa en la qual se li ha atribuït la seva assistència a la trobada que van mantenir la setmana passada a Ginebra el coordinador general d'EHBildu, Arnaldo Otegi, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que resideix a Suïssa des que va fugir d'Espanya, on està processada per rebel·lió.

En aquest cas, s'identifica falsament com Montero a la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en una foto presa en el vestíbul d'un hotel on la dirigent independentista catalana apareix al costat d'Otegi i el diputat d'Esquerra Joan Tardá.

Aquesta visita a Ginebra va tenir per objecte la signatura d'un «acord estratègic» entre EHBildui ERC per a actuar de forma coordinada a les Corts que es constituiran després de les eleccions del diumenge.

Les salutacions nazis de Rivera

En el cas del líder de Ciutadans, Albert Rivera, han proliferat en les xarxes imatges seves celebrant passats èxits electorals en les quals formava amb els dits la 'V' de la victòria, però amb el polze separat, la qual cosa servia d'excusa als qui l'acusaven d'utilitzar la salutació nazi en forma de 'W', per la inicial de 'Widerstand'(Resistència, en alemany).

Amb la mateixa intenció ofensiva, ha reaparegut una imatge antiga d'algú a qui s'identifica falsament com Rivera quan era adolescent i que saluda a la manera feixista, amb el braç enlaire, al costat d'un altre que exhibeix la salutació nazi de la 'W'.

Aquesta fotografia porta circulant diversos anys per la xarxa i ja va ser analitzada i desmuntada per diversos mitjans, però ha tornat a cobrar protagonisme en el procés electoral, fins i tot en la xarxa de conversa dels debats televisats, i hi ha un gran nombre d'usuaris de Twitter que la comparteixen i donen per verídica.

Per si hi hagués dubtes, ja l'any 2013 es va revelar la identitat real de l'adolescent que posava braç enlaire. Era JuanParejo, un dirigent del PP extremeny. I ell mateix ho va explicar llavors, a través del seu compte de Twitter: «Vaig tenir una adolescència difícil i, com a molts xavals en aquest país, em van manipular».

El megàfon d'Abascal

La manipulació de fotografies ha estat predominant al llarg de la campanya i també l'ha sofert el candidat deVox, Santiago Abascal, la imatge del qual sostenint un megàfon a l'inrevés es va viralitzar a Twitter després del míting que va protagonitzar el primer dia de la campanya al Palau d'Exposicions i Congressos d'Oviedo.

La fotografia original va ser presa per un reporter gràfic de l'Agència Efe i no va trigar a quedar clar públicament que en cap moment el líder deVox havia subjectat l'aparell d'aquella manera i que es tractava d'un retoc per a ridiculitzar-lo.

tracking