Diari Més

Societat

La 'moda' del selfie sexual: Menors que es despullen per un grapat de 'likes'

S'ha identificat a 110 menors d'entre 2 i 13 anys que apareixen en vídeos d'aquest tipus

Les imatges es converteixen material gratuït per als pedòfils.

La 'moda' del selfie sexual: Menors que es despullen per un grapat de 'likes'Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tenen mòbil i compte aYoutubeperò el que els seus pares no saben és que per a engrossir la seva llista de seguidors o aconseguir un grapat de 'likes' s'han gravat a la seva habitació o amb altres amics nus o en postures eròtiques. La Policia Nacional adverteix d'aquesta alarmant moda, carn de canó per als pedòfils.

Per primera vegada la Policia ha desenvolupat un macrooperatiu contra la difusió en línia de material sexual que els mateixos menors han produït per a pujar-ho a les seves xarxes socials, amb total desconeixement dels seus pares i, sobretot, del perill que comporta.

Ho han comprovat efectius de tota Espanya després d'identificar a 110 menors d'entre 2 i 13 anys que apareixen en vídeos pujats a la xarxa, segons explica a Efe la inspectoraCeciliaCarrión que aclareix que en el cas dels més petits, lògicament, darrere hi ha la participació d'algun adult de l'entorn familiar, encara que sense motivació delictiva, és a dir, gravava als seus fills nus o quasi nus i ho penjava a internet.

Entre els grans, i sense distinció entre nens i nenes, Carrión detalla que l'operacióLiberi(nen en llatí), ha destapat que els petits aprofitaven els moments d'intimitat al bany, a la seva habitació sols o amb amics per a gravar aquestes imatges amb l'objectiu, segons van reconèixer als agents, d'intentar augmentar els seus seguidors en els seus perfils de xarxes com Instagram,Periscope, Twitter oYoutube.

«Són en molts casos els mateixos amics els que els hi diuen», afirma la inspectora de Policia, abans d'advertir que entre els menors identificats també hi ha algun cas enel qualun adult ha contactat amb ells fent-se passar per un igual a canvi de regals, com la recàrrega d'una consola de videojocs.

I encara que el material autogravat no és pornogràfic ni existeix cap mena d'explotació sexual, la Policia assegura que les imatges són impròpies per a les edats dels menors i, per tant,esconverteix material gratuït per als pedòfils.

De fet, mentre continuen les perquisicions per identificar una vintena de menors, a aquests 110 menors es va arribar gràcies a una alerta del Centre Nacional per a Menors Desapareguts i Explotats (NCMEC) dels Estats Units, una entitat amb la qual col·labora Espanya i que va avisar d'un augment de distribució d'aquests materials en xarxes socials des de principis de 2018.

En la majoria dels casos, els pares desconeixien que els seus fills s'havien gravat ni que ho havien pujat a internet, encara que sí que sabien que eren usuaris de plataformes.

Per això, la Policia recorda la importància d'educar i prevenir als nens i adolescents en pautes segures per a navegar per internet i ofereix diferents consells. El més important, no compartir mai imatges privades o comprometedores a través de xarxes socials perquè fer-se fotos de caràcter eròtic i compartir-les és sempre un error que pot derivar en ciberassetjament sexual o escolar.

Els pares, insisteix Carrión, deuen crear un clima de confiança perquè els seus fills els expliquin els seus comportaments i ells al seu torn els puguin explicar les conseqüències que comporta facilitar dades personals a altres persones, encara que siguin els seus amics.

tracking