Diari Més

Actualitat

Sturgeon reclama un nou referèndum d'independència a Escòcia abans de finals de maig del 2021

«S'ha d'oferir una tria entre el Brexit i el futur d'una Escòcia independent durant aquest mandat parlamentari», assegura la primera ministra

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Strugeon.

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Strugeon.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Strugeon, ha confirmat aquest dimecres que el seu govern promourà la celebració d'un referèndum d'independència abans de finals de maig del 2021, quan s'acaba la legislatura del parlament escocès. En una compareixença a la cambra d'Edimburg, Sturgeon ha dit que «s'ha d'oferir una tria entre el Brexit i el futur d'una Escòcia independent com a nació europea durant aquest mandat parlamentari». La líder del Partit Nacional Escocès (SNP) ha dit que el seu govern iniciarà els tràmits per legislar sobre les regles d'una nova consulta, tot i que ha admès que cal el suport de Londres – a través de l'anomenada 'Section 30' – per celebrar el referèndum amb totes les garanties. Fins ara, el govern de Theresa May sempre s'ha negat a fer com el seu predecessor, David Cameron, i autoritzar una votació, i un portaveu de Downing Street ha dit aquest dimecres que l'opinió de l'executiu britànic «no ha canviat».

Segons Sturgeon, la llei pel referèndum exposarà les «normes i els principis»de qualsevol votació per la independència, i estarà en marxa abans de finals d'any. «La llei protegirà l'opció de fer un referèndum d'independència durant aquesta legislatura. Un cop la llei s'aprovi, només requerirà la transferència de poders a través de la 'Section 30' per procedir amb la celebració de la votació sobre la independència», ha indicat el govern escocès en un comunicat.

En el seu discurs al parlament escocès, Sturgeon ha dit que «precipitar»un referèndum abans del Brexit «no permetria prendre decisions informades»sobre el futur, i per això la seva idea és promoure la votació quan hi hagi un camí clar sobre la sortida britànica de la Unió Europea. Amb tot, també ha advertit que no es pot «esperar indefinidament»i per això ha marcat el límit del final de la legislatura actual, maig del 2021.

Sturgeon també ha demanat l'obertura de «converses entre partits»per parlar de quines competències creuen les formacions escoceses que s'haurien de transferir al parlament de Holyrood, a Edimburg, per «protegir millor els interessos econòmics i socials»del país.

En aquest sentit, segons la primera ministra escocesa, «l'status-quo està trencat»al Regne Unit, i per «primera vegada»hi ha un «risc»real de recentralització de competències cap a Londres. Sturgeon ha insistit que ara els partits han de treballar plegats per «aturar el Brexit pel conjunt del Regne Unit»però ha dit que «si això no es pot assolir, gestionar les conseqüències del Brexit i els seus reptes serà inevitable».

«Crec que la motivació per la independència és més forta que mai», ha dit la primera ministra escocesa, admetent, però, que «altres poden tenir visions diferents». «Per tant, mentre prenem els passos legislatius necessaris durant els propers mesos, també buscaré obrir un espai per unir-nos i trobar àrees d'acord com han de fer els polítics madurs», ha afegit.

«El Brexit ha exposat un dèficit democràtic profund al cor de com es govern Escòcia», ha lamentat Sturgeon, en referència al fet que els escocesos puguin ser obligats de marxar de la UE tot i haver votant en contra en el referèndum del 2016. La primera ministra escocesa ha lamentat que, amb el Brexit, Escòcia va camí de quedar «marginada»a nivell internacional. «La independència, en canvi, ens permetria protegir el nostre lloc a Europa», ha conclòs.

tracking