Diari Més

Sánchez demana el vot per «guanyar a les tres dretes» i Casado crida a unir el vot constitucionalista en el PP

Rivera es presenta com el candidat que «pensa en el futur» i Iglesias anima a mobilitzar-se per evitar un pacte PSOE-Cs en el debat a quatre d'Atresmedia

Els quatre candidats a president del govern espanyol el 28-A abans de començar el debat a Atresmedia.

Els quatre candidats a president del govern espanyol el 28-A abans de començar el debat a Atresmedia.Atresmedia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat el vot en el minut final del debat a quatre d'Atresmedia aquest dimarts a la nit per «guanyar a les tres dretes» mentre que el líder del PP, Pablo Casado, ha fet una crida a unir el vot constitucionalista entorn el PP per evitar un govern del PSOE amb l'independentisme i Podem. Per la seva banda, el president de Cs, Albert Rivera, s'ha presentat com el candidat que «pensa en el futur» i el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha animat a mobilitzar-se per evitar un pacte entre el PSOE i Cs i plantar cara a les elits. L'últim minut del d'Atresmedia ha posat punt i final a dues hores de debat després que dilluns els quatre candidats ja confrontessin idees a RTVE. Al debat d'aquest dimarts a la nit hi ha estat absent Vox pel veto de la Junta Electoral Central tot i que inicialment la formació d'ultradreta hi estava convidada.

El candidat socialista ha advertit que si les dretes sumen faran el mateix que a Andalusia i ha recordat que el PSOE és «l'únic partit» que pot plantar cara a la dreta. «Avui els insto que el 28-A fem una moció de censura enorme social a la corrupció, al desigualtat i la confrontació política». «Diguem-ho alt: Estem molt a prop», ha afirmat. Iglesias ha demanat el vot per «canviar» les polítiques. «La història no està escrita, i el diumenge la història l'escrius tu, sí que es pot».

Casado ha alertat que votar el PSOE significa «que segueixin manant Torra i Otegi», votar Podem vol dir que tornarà la crisi econòmica i apostar per Cs és «fragmentar el vot» i aplanar el terreny a Sánchez. «Si vol un canvi de veritat» i un govern «que defensi sense complexos la unitat nacional», ha dit el líder del PP, cal votar els populars. «No els decebré», ha dit. Rivera ha fet un minut final centrat en demanar als votants que mirin cap al futur i votin Cs, ha explicat la seva trajectòria vital i ha demanat «fer història».

Sánchez assegura que no té entre els seus plans pactar amb Cs

En aquest debat, durant la seva primera intervenció, el socialista Pedro Sánchez ha assegurat que no té entre els seus plans pactar amb Ciutadans, que «ha posat un cordó sanitari al PSOE». Sánchez ha insistit que pretén governar en solitari amb persones independents. Ha demanat un suport dels votants d’esquerres a la seva formació. L’única certesa que hi ha ara, és que les dretes volen fer a Espanya el que han fet a Andalusia i per tant és «molt important concentrar tot el vot» de les esquerres al PSOE. Les seves afirmacions han topat amb el discurs de Pablo Iglesias, que ha recordat que el PSOE i el PP van pactar la reforma de la Constitució i ha apuntat que Podem està obert a un pacte amb el PSOE, però ha demanat a Sánchez que aclareixi que no pactarà amb Ciutadans. Iglesias no ha volgut parlar de repartiment de ministeris però ha apuntat que si Podem dona suport a la investidura de Sánchez hi hagi un govern de coalició.

Les acusacions de pacte amb els independentistes enfronta Sánchez amb Casado i Rivera

Les acusacions de pacte amb els independentistes han enfrontat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els líders de PP i Cs, Pablo Casado i Albert Rivera.Sánchez ha intentat frenar les crítiques durant la seva primera intervenció del bloc sobre ocupació: «Jo no he pactat amb els independentistes. És fals, que quedi clar. No és no i mai és mai», ha dit el candidat socialista, que ha afirmat que Casado i Rivera «menteixen». A la seva primera intervenció al debat, el president del PP ha comparat Sánchez amb una «nina russa» que porta dins a Podem, JxCat, ERC i Bildu i ha afirmat que els socialistes pactaran amb ells. «Mai havien manat tant els independentistes i els 'batasunos' com ara», ha assegurat. Rivera ha acusat Sánchez de ser un «fake» i de «prendre el pèl» als votants: «Tothom sap que va pactar amb els independentistes la moció de censura», ha dit.

Casado ha remarcat que «tothom va veure com Sánchez pactava amb els independentistes» i ha recordat la reunió del president del govern espanyol amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a Pedralbes. «Què va ser, un pícnic?», ha ironitzat.

Tensió entre Rivera i Casado per impostos, pensions, avortament i eutanàsia

Per la seva banda, els líders de Cs i del PP, Albert Rivera i Pablo Casado, s'han enfrontat de forma reiterada durant el bloc sobre els programes electorals.S'han viscut moments de tensió quan han parlat d'impostos, pensions, avortament i eutanàsia. Rivera ha reivindicat el partit taronja com a «liberal» i ha afirmat que el PP és un partit «conservador». «Portem 40 anys sent liberals», ha contestat Casado, que ha dit que «fins fa poc Cs era socialdemòcrata». El líder del partit taronja ha carregat contra el president dels populars i l'ha criticat per parlar de baixada d'impostos quan va votar a favor d'apujar l'IRPF i l'IVA quan governava Mariano Rajoy i també ha acusat el PP «de no haver fet res per a les famílies» en matèria de natalitat. Rivera ha volgut marcar distàncies amb el PP quan s'ha parlat d'avortament i eutanàsia. «No posi por al cos de la gent», ha dit Rivera, quan Casado ha afirmat que desconnectar a un malalt sedat és «acarnissament terapèutic». «Li demano que reflexioni», ha dit Rivera, que vol ha dit que vol regular l'eutanàsia.

D'altra banda, el candidat de Podem, Pablo Iglesias, ha acusat Casado de «buidar la guardiola de les pensions» i posar el deute de l’estat al 100% del PIB. Ha acusat també Sánchez d’haver incomplert l’acord amb Podem per actualitzar les pensions, i ha demanat que «es compleixi la Constitució» i una intervenció al mercat de lloguer.

El líder de Podem també ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de no haver activat mesures positives per als ciutadans proposades per la seva formació com per exemple l’impost a la banca. Ha insistit que la seva formació aposta per reduir impostos a productes bàsics i augmentar-los a les grans corporacions i als bancs.

Sánchez ha dir que el seu objectiu és actualitzar les pensions d’acord a l’IPC «però les coses han de quadrar» i ha recordat que l’augment del Salari Mínim Interprofessional fa incrementar els ingressos de l’Estat i garanteix el sistema de pensions. Sánchez ha tornat a prometre una reforma constitucional per incloure-hi la revalorització de les pensions.

En matèria d’impostos, Sánchez ha acusat PP i Cs de «mentir» i pretendre reduir els impostos als qui més ingressos té, alhora que carregar aquesta rebaixa dels impostos a les classes baixes. El líder del PSOE ha promès més «justícia fiscal» i ha proposat que les grans corporacions paguin més impost de societats, així com un impuls de l’habitatge social.

Iglesias ha recordat que Podem va presentar una llei d’eutanàsia i no va rebre el suport de cap dels altres partits, mentre que Sánchez ha denunciat «llistes negres» del govern del PP i de Cs als metges i psicòlegs contra la violència de gènere. Segons Sánchez, «l’ideòleg» dels dos partits de la dreta és «l’ultradreta, i els còmplices, Rivera i Ciutadans».

Les anècdotes durant les picabaralles al debat

El debat ha estat marcat per diverses picabaralles entre els candidats dels diferents partits que han deixat algunes anècdotes. Un dels primers moments de tensió ha enfrontat 'literàriament' el presidenciable de Ciutadans, Albert Rivera, i el del PSOE, Pedro Sánchez. Aprofitant la diada de Sant Jordi, i després de titllar Sánchez de mentider, Rivera ha regalat a l'actual president del govern espanyol un exemplar de la seva tesi doctoral, polèmica per les acusacions de plagi que ha recollit. Sánchez, advertit de la tendència a l'atrezzo del candidat taronja pel debat d'ahir, ha correspost el seu oponent amb un llibre que, segons el socialista, recull el pensament polític de Santiago Abascal, el líder de Vox.

Per altra banda, durant el bloc dedicat a política fiscal Pablo Iglesias ha esclatat contra Albert Rivera.Quan el líder de Podem exposava les seves propostes el de Ciutadans l'interrompia per rebatre'l, una actitud que ha mantingut al llarg de tot el debat. «No cal ser maleducat, no m'interrompi tota l'estona», li ha dit Iglesias a Rivera. El candidat taronja s'hi ha tornat de seguida acusant el morat de no voler debatre. Iglesias l'ha convidat a esperar el seu torn, però Rivera no ha estat d'acord amb la seva postura i li ha demanat que no fes de moderador.

tracking