Diari Més

Judicial

L'home que va ajudar a morir a la seva dona no serà encausat per violència masclista

El Jutjat d'Instrucció número 25 de Madrid haurà de resoldre si tramita l'assumpte o eleva una qüestió de competència davant l'Audiència Provincial

Ángel Hernández ha estat detingut per haver ajudat la seva dona, malalta d'esclerosi múltiple, a morir.

L'home que va ajudar a morir a la seva dona no serà encausat per violència masclistaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ángel Hernández, l'home que va ajudar a morir a la seva dona, afligida d'una greu malaltia, no serà investigat per violència masclista en rebutjar la jutgessa de violència sobre la dona assumir la investigació dels fets ocorreguts el passat 3 d'abril.

Ho ha acordat la magistrada en un acte en el qual rehúsa la inhibició del Jutjat d'Instrucció 25 de Madrid respecte de l'assumpte, en entendre que la sol·licitud expressada al seu marit de forma seriosa i inequívoca per part de l'esposa de posar fi a la seva vida converteix aquest presumpte delicte en excepció respecte a les conductes recollides en la llei integral de violència sobre la dona.

Una vegada que el testimoniatge de la causa li sigui retornat al Jutjat d'Instrucció número 25 de Madrid, la titular d'aquest òrgan haurà de resoldre si finalment tramita l'assumpte o eleva una qüestió de competència davant l'Audiència Provincial madrilenya.

Després de conèixer aquesta decisió, Hernández s'ha mostrat «molt content» segons ha reconegut als periodistes abans de participar en un col·loqui en el Teatre del Barri i Produccions del Barri sobre l'eutanàsia i el dret a morir dignament.

L'home, que s'ha assabentat de la notícia pels mitjans de comunicació, ha considerat que «una institució com és la de violència de gènere i que és tan necessària per a lluitar contra la violència masclista no es podia barrejar» amb el seu cas perquè «seria un desprestigi» per a ella.

Ja en el debat ha indicat que el va molestar que un jutjat d'instrucció s'inhibís en favor dels jutjats de violència sobre la dona.

Hernández ha assenyalat que cada vegada està millor, perquè han passat ja tres setmanes des que ajudés a morir a la seva esposa, si bé ha destacat que ha estat molt dur, que va passar el seu duel al calabós i ha confiat a anar «evolucionant cap a una estabilitat física i mental».

En la seva intervenció, ha demanat que «absolutament ningú» faci el que va fer ell, perquè amb el seu acte «ja n'hi ha prou», encara que ha instat als qui es trobin en la seva situació a no abandonar al seu familiar, i a estar amb ell fins al final.

L'home ha insistit que, si pot, sigui el malalt el que posi fi a la seva pròpia vida i que deixi constància del seu desig de suïcidar-se exculpant als seus familiars amb l'enregistrament d'un vídeo en el qual reconegui la seva intenció de morir.

«Jo diria que ningú, absolutament ningú faci el que he fet jo, ja és suficient amb el que he fet jo, però que si en una ocasió o passa que algú es vol anar i ho ha de fer aquesta persona, que no l'abandonin, que l'agafin de la mà, que estiguin a la seva casa, que la besin, però que no facin el que vaig fer jo perquè ja amb el que he fet ja n'hi ha prou», ha dit.

«Però sí que demano -ha continuat- que no l'abandonin i que ho gravin, que diguin jo sóc el que se suïcidarà, no tenen a veure aquestes persones que estan aquí, però vull estar amb ells en el meu últim moment, això sí ho han de fer».

Com a anècdota ha relatat que a les 9.30 hores del matí dels fets, i quan ja estava tot llest per a gravar el vídeo del suïcidi assistit, s'escoltava el soroll d'un martell pneumàtic perquè estaven d'obres al carrer del seu domicili, amb el que la seva dona li va instar a començar el procés entorn de les 10 del matí perquè era quan els obrers s'anaven a desdejunar. I efectivament, així va ser.

En el col·loqui, que ha moderat el periodista Jordi Évole, l'home ha estat acompanyat pel president de l'associació Derecho a Morir Dignamente, Fernando Marín, pel primer metge condemnat per eutanàsia a Espanya, Marcos Hourmann, així com per David Lorente, fill de la biscaina Maribel Lorente, que patia alzheimer, que va recollir signatures per a despenalitzar l'eutanàsia.

Tots ells han coincidit en la necessitat de regularitzar l'eutanàsia a Espanya, ja que la societat està «preparada de sobres» amb lo que han fet una crida a la classe política i a l'església perquè estiguin «a l'altura».

Hernández ha cridat a la societat a mobilitzar-se perquè l'eutanàsia a Espanya sigui una realitat, ha assegurat que ell no vol ser protagonista sinó que ho ha de ser la llei i ha recalcat que els recents debats electorals li han semblat «molt fluixos» perquè han tocat «per damunt» el tema.

tracking