Diari Més

Xarxes socials

Plataformes com Facebook tindran una hora per retirar contingut considerat com a 'terrorista'

Les companyies que incompleixin la normativa poden ser sancionades amb fins al 4% de la seva facturació global

Imatge d'efectius sanitaris atenent un dels ferits en el doble atemptat de Nova Zelanda.

Almenys 40 morts en dos tiroteigs contra dues mesquites a Nova ZelandaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Companyies com Facebook o Youtube tindran una hora com a termini màxim per a retirar el contingut terrorista dels seus servidors després de rebre una ordre de les autoritats, segons una proposta aprovada per l'Eurocambra.

Amb 308 vots a favor, 204 en contra i 70 abstencions, el ple va recolzar una iniciativa per a impedir que les plataformes d'internet siguin utilitzades per a propagar continguts terroristes.

L'atemptat perpetrat contra dues mesquites a Nova Zelanda, el passat 15 de març, va suscitar un intens debat internacional sobre aquest tema, després de comprovar-se que l'autor de la massacre havia transmès en directe per una d'aquestes plataformes els atacs que van deixar 50 morts.

Amb aquesta nova normativa i per a assegurar el seu compliment, es preveu que les companyies que de manera sistemàtica i persistent incompleixin la llei puguin ser sancionades amb fins al 4% de la seva facturació global.

Malgrat que hauran de retirar la informació a posteriori, si escau, no estaran obligades les companyies d'internet a examinar tota la informació que reben o publiquen de manera preventiva, ni tampoc a buscar de manera proactiva elements que revelin una activitat delictiva.

Per a ajudar les empreses més petites, els eurodiputats van decidir que, en el cas de la primera ordre de retirada de contingut terrorista, les autoritats hauran de contactar a la companyia per a oferir-li informació sobre els procediments almenys dotze hores abans d'emetre l'ordre, diu la proposta.

Es tracta d'una iniciativa que per a traduir-se en text legislatiu vinculant hauran de negociar els ministres de la UE i el futur Parlament Europeu sortit de les eleccions europees de maig haurà de negociar amb els ministres la formulació definitiva del text legislatiu.

Sobre què pot considerar-se terrorista, la normativa es refereix a qualsevol material -text, imatge, so o vídeo- que inciti o indueixi a cometre, o contribuir a cometre, delictes terroristes, o a participar en les activitats d'un grup terrorista, inclòs el subministrament d'informació, mitjans materials o finançament.

Igualment, està cobert el contingut que inclogui instruccions sobre la fabricació o l'ús d'explosius, armes de foc o altres armes o substàncies nocives amb finalitats terroristes.

Tot això, assenyalen els eurodiputats amb protecció al contingut publicat amb finalitats educatius, periodístics o de recerca haurà d'estar protegit, recalca el Parlament.

La proposta també deixa clar que l'expressió d'opinions controvertides o polèmiques sobre qüestions polítiques delicades no podrà considerar-se contingut terrorista.

tracking