Diari Més

La Junta Electoral deixa en suspens el debat d'Antena 3 per incloure Vox i no altres partits

L'àrbitre de les eleccions planteja a la cadena privada que ofereixi una alternativa

El debat previst per A3 és l'únic que ha acceptat Pedro Sánchez, el cadidat del PSOE.

La Junta Electoral deixa en suspens el debat d'Antena 3 per incloure Vox i no altres partitsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit no permetre el debat que Antena 3 havia programat per al 23 d'abril entre Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Casado (PP), Pablo Iglesias (Podem), Albert Rivera (Cs) i Santiago Abascal (Vox), segons avança 'El Mundo'. El debat ha generat polèmica per ser l'únic que ha acceptat l'actual president del govern, i perquè inclou una força sense representació parlamentària però que totes les enquestes vaticinen que irromprà amb força, Vox. Precisament, la impugnació del debat davant la JEC la van fer Junts per Catalunya, PNB i Coalició Canària, adduint que Vox no compleix tots els requisits que marca la llei electoral. La JEC els dona la raó i decideix suspendre el debat, alhora que planteja a la cadena privada que ofereixi una alternativa.

Els tres partits que han recorregut el debat davant la JEC recorden que la normativa electoral estableix també condicions per a les televisions privades, que passen per respectar els principis de proporcionalitat i neutralitat informativa en espais d'aquest tipus.

Un altre principi que les televisions privades estan obligades a respectar és el de la proporcionalitat, que s'ha d'atendre a partir dels resultats obtinguts per cada formació política en les darreres eleccions equivalents. Aquest és el precepte que, a parer dels recurrents, i ara també de la JEC, no compleix Vox, atès que fins a les eleccions andaluses, no havia tingut representació a les institucions estatals.

La norma estableix que les televisions privades poden informar sobre candidatures sense representació, però subratlla que no podran rebre una cobertura major que les formacions que sí van obtenir representació en les darreres eleccions equivalents.

En aquest sentit, els recurrents subratllen que «la formació d'extrema dreta a la qual es pretén donar cabuda al debat electoral» no reuneix «ni tan sols» la condició de grup polític significatiu de conformitat amb el que estipula la normativa, perquè no té representació a l'àmbit territorial de cobertura d'Antena 3, això és, a tot l'Estat.

Per tot plegat, els recurrents demanaven a la JEC que requerís a la cadena abstenir-se d'emetre el debat, i que si en vol fer un entre les forces més representatives –preveient que a última hora Antena 3 pogués prescindir de Vox- en faci d'altres o proporcioni informació compensatòria «suficient» sobre la resta de candidatures amb representació parlamentària.

tracking