Diari Més

Successos

La Catedral de Notre-Dame, un dels tresors gòtics més antics del món

Construïda entre 1163 i 1245 en la Île de la Cité, la Catedral de Notre-Damede París és una de les catedrals gòtiques més antigues del món

Imatge

La Catedral de Notre-Dame, un dels tresors gòtics més antics del mónParisCityVision

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un símbol de Paris, una icona de l'arquitectura gòtica, un dels monuments més visitats de tot el món, la Catedral de Notre-Dame, està vivint un dels episodis més tràgic de la seva història després de veure com el foc arrassava part del sostre, la seva agulla de 69 metres i altres dels seus elements arquitectònics.

Construïda entre 1163 i 1245 en laÎlede la Cité, la Catedral de Notre-Dame de París és una de les catedrals gòtiques més antigues del món. El nom de la catedral significa La nostra Senyora i està dedicada a la Mare de Déu.Va iniciar-se la seva construcció sota el mandat del bisbe Maurice deSully, qui va estar en el càrrec des de 1160 fins a 1196. La primera pedra d'aquest gran edifici va ser posada pel Papa Alexander III. La Catedral va ser construïda amb la intenció de venerar a la Mare de Déu però també va ser una manera de donar a París importància com a capital política, centre econòmic i lloc de formació intel·lectual.

En els seus vuit segles d'història, la Catedral deNotre-Dame ha estat reformada en diverses ocasions, sent la més important la de meitat del segle XIX. Al llarg d'aquests anys es van substituir els boterells, es va inserir la rosassa sud, es van reformar les capelles i es van afegir estàtues.

Aquesta catedral ha viscut moments claus, com la coronació d'Enric VI d'Anglaterra durant la guerra dels cent anys, la de Napoleó Bonaparte en 1804 o la beatificació de Juana d'Arc en 1909. Durant la revolució francesa, ja va experimentar un episodi tràgic donat que va ser espoliada de gran part de les seves obres. Després de l'alliberament de París en la segona Guerra Mundial, va ser l'escenari d'una multitudinària missa de celebració el 26 d'agost de 1944, a la qual va assistir el general Charles de Gaulle.

El Geperut de Notre-Dame

La Catedral de Notre-Dame és coneguda a tot el món per l'obra de l'escriptorVictorHugo. Quasimodoi Esmeralda van ser els personatges que Víctor Hugo va inventar al 1831 en l'obra La nostra Senyora de París, novel·la adaptada nombroses vegades al cinema.També se la coneix amb el nom deEl geperut de Notre-Dame, pel seu protagonista, que viu a l'església deNotre-Dame de París.La novel·la, ambientada al segle XV,parla de la persecució dels gitanos i dels marginats,l'amor impossible i la compassió. Va ser una reivindicació de Victor Hugo per tal de recuperar una catedral poc valorada en aquella època.Quasimodova ser una metàfora de l'edifici, que no va passar desapercebut per als fanàtics de la novel·la. La protesta pública per salvar la catedral deNotre-Dame va ser clau per a la seva reforma. La restauració va començar en 1844.

Actualment s'hi feien obres de restauració que s'havien d'allargar fins al 2022 i havien comportat la instal·lació de bastides. El cost estimat era de 6 milions d'euros.

tracking