Diari Més

Política

El futur de la caça i la tauromàquia reviu en la campanya electoral

Un debat que enfronta a l'esquerra i la dreta amb propostes divergents

Imatge d'una manifestació antitaurina a Sevilla.

El futur de la caça i la tauromàquia reviu en la campanya electoralEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El polèmic futur de la caça i la tauromàquia, revivat en l'actual campanya electoral, enfronta a l'esquerra i la dreta amb propostes divergents, que van des de la supressió de tota ajuda a la tauromàquia en el cas d'UnidasPodemos, fins al reforç del pla nacional en aquesta matèria del PP.

Qui és molt taxatiu en aquest tema ésVox, que proposa en el seu programa electoral l'impuls d'una llei de protecció de la tauromàquia com a part del patrimoni cultural, un partit que juntament amb el PP inclou en les seves llistes a diversos toreros i banderillers.

Segons fonts del Partit Popular, la tauromàquia és una «activitat professional i econòmica legítima» que contribueix a la subsistència i al manteniment d'una raça singular com és el toro brau i a més aporta al producte interior brut, a l'impost sobre el valor afegit i, sobretot, a la creació i manteniment de l'ocupació.

Des de l'esquerra, tant el PSOE comUnidasPodemos plantegen l'aprovació d'una llei que promogui el benestar dels animals.

UnidasPodemos inclouria en la mateixa una rebaixa de l'IVA dels serveis veterinaris del 21 per cent actual al 10 per cent i així mateix dels productes d'alimentació animal, que passaria del 10% actual al 4%.

El partit liderat per PabloIglesias, que inclou un llarg llistat de propostes en defensa dels animals, reivindica a més l'eliminació dels espectacles que impliquin el maltractament d'aquests perquè han de ser considerats en el Codi Civil com a «éssers que senten».

Per part seva, el partit AnimalistaPACMAproposa la prohibició i retirada de subvencions públiques per a aquests actes taurins, a més de la fi dels espectacles televisius amb aquests animals i la seva retirada com a declaració de Bé d'Interès Cultural amb caràcter retroactiu.

En el controvertit assumpte de la caça, en el seu programa electoralVoxproposa la protecció d'aquesta pràctica com a activitat «necessària i tradicional» del món rural i incideix en la promoció d'una llicència única a escala nacional eliminant el sistema de llicències autonòmiques iinterautonómiques.

La postura en aquest àmbit de Ciutadans és «continuar apostant per una legislació en aquest sector, perquè en alguns llocs és un mitjà econòmic», segons han assenyalat a EFEVerdefonts del partit taronja.

PACMAcondemna la caça i pesca esportiva i no les considera un esport sinó «un atemptat contra la vida» i els interessos d'aquests éssers perquè assegura que «no existeix cap justificació per a matar a un animal».

En aquesta mateixa línia, fonts del PP han assenyalat que plantegessin plans de suport de l'activitat cinegètica, «una activitat amb alt component mediambiental i econòmic» i promet estendre les llicències de caça i pesca interautonòmiques.

El Partit Popular defensa la caça i l'activitat cinegètica, no només pel seu valor i importància cultural, sinó pel seu alt grau de compromís amb la conservació de la biodiversitat, ja que, al seu judici, sense la caça no s'entendria la protecció d'espècies tant animals com vegetals, i la conservació del patrimoni natural, forestal o històric.

Una altra de les propostes dels Populars és elaborar una estratègia nacional de gestió cinegètica, tenint en compte les xifres relacionades amb el sector, ja que generen prop de 187.000 ocupacions i compten amb un retorn fiscal de 614 milions d'euros, sent a més el segon recurs natural del nostre ecosistema.

tracking