Diari Més

Policial

Assange ha estat arrestat a l'ambaixada de l'Equador a Londres

El fundador de WikiLeaks 'residia' a la delegació des del 2012

Imatge d'arxiu d'Assange al balcó de l'ambaixada de l'Equador a Londres.

L'Equador demana a Julian Assange que deixi de parlar de CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia britànica ha arrestat Julian Assange després que Equador hagi retirat l'asil al fundador de WikiLeaks, que portava tancat a l’ambaixada de Londres des del mes d'agost de 2012. Assange, que actualment es troba en una comissaria, passarà ara a disposició judicial. Tot i que Suècia ha tancat les dues investigacions per violació i assetjament sexual per les quals demanava l’extradició del periodista australià, el procés segueix viu al Regne Unit. Assange tem que se l'entregui als Estats Units, on podria ser jutjat per la publicació de documents classificats. El president equatorià Lenín Moreno ha justificat la retirada de l’asil per la «transgressió de convenis internacionals» d’Assange.

En un discurs difós via Twitter, Moreno anuncia: «La conducta irrespectuosa i agresiva del senyor Assange, les declaracions descorteses i amenaçadores per part de la seva organització aliada [WikiLeaks] contra Equador, i especialment la transgressió de convencions internacionals, han portat la situació a un punt on l’asil del senyor Assange és insostenible i inviable».

Moreno acusa Assange de «violar reiteradament» les condicions de l’asil, entre les quals destaca la de no intervenir en afers interns d’altres estats. La tardor del 2017, les declaracions d’Assange crítiques amb l’estat espanyol pel procés independentista van provocar tensions diplomàtiques entre Madrid i Quito. L’ambaixada va castigar Assange suspenent les seves comunicacions amb l’exterior.

Rafael Correa, l’expresident equatorià que va atorgar l’asil a Assange, s’ha mostrat molt crític amb la decisió del seu successor, acusant-lo de «corrupte» i de ser «el traidor més gran de la història equatoriana i d’Amèrica Llatina». Wikileaks ha qualificat la denegació de l’asil d’«il·legal» i contrària al dret internacional.

Moreno ha assegurat que el govern britànic li ha garantit per escrit que Assange no serà entregat a cap país on pugui patir tortura o la pena de mort—una referència a la sentència que podria rebre si fos extraditat als Estats Units.

tracking