Diari Més

Laboral

Els professionals de la sanitat concertada comencen tres dies de vaga aquest dimecres

CCOO, UGT i SATSE convoquen una concentració a Sant Joan de Déu per protestar contra uns acords que posen «en risc» el conveni

Primer pla d'una pancarta reivindicativa en la manifestació de la sanitat concertada de Terrassa el 30 de novembre de 2018.

Primer pla d'una pancarta reivindicativa en la manifestació de la sanitat concertada de Terrassa el 30 de novembre de 2018.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats CCOO, UGT i SATSE mantenen la convocatòria de vaga prevista per aquest dimecres, dijous i divendres per protestar contra els acords presos entre les patronals i Metges de Catalunya que consideren que han «trencat» el marc legal de negociació posant «en risc» l'efectivitat dels acords assolits durant la negociació del II Conveni Col·lectiu del SISCAT que afecta a gairebé 50.000 treballadors. Els sindicats convocants, que han organitzat una concentració a Sant Joan de Déu dimecres al matí, consideren que aquests nous pactes suposen una «discriminació injustificada de tracte entre els diferents professionals del sistema» ja que es destinen partides econòmiques noves a qüestions que no s'han abordat des de la negociació col·lectiva.

Per CCOO, UGT i SATSE, l'acord extraestatutari posa en perill el compliment de les millores entre les quals destaquen els increments retributius dels anys 2019 i 2029, el cobrament de la retribució variable, la reducció de jornada, l'incapacitat temporal al 100% des del primer dia, les millores socials assolides i l'equiparació entre professionals de l'àmbit de la primària i l'hospitalària.

La vaga doncs, convocada el 26 de febrer, es manté malgrat que la consellera de Salut, Alba Vergés, admetés aquest dilluns que el Departament actuaria de «facilitador» per poder arribar a un acord. Per Vergés, el conveni del SISCAT ha estat un «salt qualitatiu» per tancar l'etapa de «retallades».

El Departament de Treball ha decretat serveis mínims que garanteixen el funcionament normal de les urgències i de les unitats especials, a més dels tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital. També s'haurà d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable derivada de l'atenció urgent i greu. En els centres d'assistència extrahospitalària i d'assistència primària, s'ha de garantir el normal funcionalment de les assistències urgents i contínues (CUAP, PAC i PADES). Per a la resta, el servei es prestarà amb un quart de la plantilla durant les dues primeres jornades de vaga i amb un terç de la plantilla a partir del tercer dia de vaga.

Pel que fa als serveis farmacèutics s'haurà de mantenir el personal facultatiu adient que presti serveis de torns de guàrdia i de nit. El transport sanitari ha de permetre garantir el servei per atendre les urgències sanitàries de qualsevol tipologia i requeriment per tractaments oncològics, de diàlisi i d'oxigenoteràpia. També s'haurà de garantir el normal funcionament del servei de coordinació d'urgències i els sistemes d'emergències mèdiques. La resta de serveis funcionaran amb el mateix règim que un dia festiu, amb l'excepció dels centres on la plantilla sigui igual a la dels dies laborables, on passarà a ser del 50%. En situació de nombre imparell, s'arrodonirà sempre per excés.

tracking