Diari Més

Salut

La dieta materna durant l'embaràs podria incrementar el risc a patir TDAH dels infants

Un estudi troba una associació entre l'omega 6 i omega 3 en el cordó umbilical i l'aparició de símptomes de TDAH

Tres nens que juguen en una taula d'una llar d'infants.

La dieta materna durant l'embaràs podria incrementar el risc a patir TDAH dels infantsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi liderat per un equip de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) suggereix que el risc de desenvolupar símptomes de trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) durant la infància podria veure's modulat per la dieta de la mare durant l'embaràs. La recerca, publicada a The Journal of Pediatrics, analitza mostres de plasma procedent de cordons umbilicals per quantificar els nivells d'omega 6 i omega 3 que arriben al fetus. L'anàlisi estadística mostra que com més gran és la proporció d'omega 6 pel que fa a la d'omega 3, major és el risc de mostrar símptomes de TDAH als 7 anys. L'estudi ha comptat amb la participació de 600 nens i nenes d'Astúries, el País Basc, Catalunya i el País Valencià.

L'omega 6 i l'omega 3 són àcids grassos poliinsaturats que tenen un paper crucial en el sistema nerviós central, concretament durant les últimes fases de la gestació. Els dos tipus d'omega competeixen per incorporar-se a les membranes cel·lulars i s'obtenen principalment a través de la dieta, motiu pel qual és important que s'adquireixin de forma equilibrada. Investigacions prèvies ja havien observat que els nens i nenes amb símptomes de TDAH mostren una major ràtio entre l'omega 6 i l'omega 3.

A més de mostres de plasma procedent del cordó umbilical dels 600 infants amb què ha comptat l'estudi, es van fer complimentar diversos qüestionaris a les mares. L'avaluació dels símptomes de TDAH es va realitzar per mitjà de dos qüestionaris estàndard diferents que van ser completats pel professorat dels i les participants quan aquests tenien quatre anys d'edat i pels seus pares i mares als set anys.

Els resultats de la recerca mostren que per cada increment d'un punt en la ràtio d'omega 6 i omega 3 trobada en les mostres del cordó umbilical, el nombre de símptomes de TDAH als set anys d'edat augmentava en un 13%. L'estudi va avaluar tant el diagnòstic clínic de TDAH, com el nombre de símptomes presents fins i tot en els casos que no arribaven a complir els criteris diagnòstics.

«Aquest estudi ens aporta una evidència més sobre la importància de la dieta materna durant l'embaràs», indica Jordi Júlvez, investigador d'ISGlobal. Exposa que «a causa del llarg període que necessita per desenvolupar-se, el cervell és un òrgan particularment vulnerable a una programació defectuosa, de manera que aquest tipus d'alteracions podrien conduir a trastorns en el neurodesenvolupament».

L'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) treballa per afrontar reptes relacionats amb la salut a través de la recerca i l'assistència mèdica. Està format per una aliança entre 'la Caixa' i institucions hospitalàries (Hospital Clínic i Parc de Salut MAR) i acadèmiques (Universitat de Barcelona i Universitat Pompeu Fabra).

tracking