Diari Més

Un tinent retreu als Mossos que no garantissin la «seguretat» durant una protesta dels CDR a la caserna de Manresa

Relata que van estar tancats durant dues hores el 20-S per una 'performance' a la porta i que els manifestants van hissar la bandera

Vista panoràmica del judici del Suprem el 12 de febrer del 2019.

Judici 1-O, Tribunal SupremPool EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un tinent de la Guàrdia Civil responsable de la seguretat a la caserna de Manresa (TIP G97659Y) ha relatat que el 20 de setembre els Mossos no els van garantir la seguretat ni van fer cap «perímetre» tot i que sabien, segons sosté, que hi hauria una protesta dels CDR a la caserna que va reunir 2.000 persones. Segons ha relatat, va donar l'ordre de tancar la porta de la caserna (on hi viuen 160 persones entre agents i familiars) i va ordenar treure la bandera espanyola.Van estar sense «llibertat ambulatòria» durant dues hores i ha explicat que els manifestant van fer una 'performance' amb simulació de votació amb urnes de cartró i que van hissar una estelada al pal que havia quedat buit. Tot i reconèixer que hi havia presència de Mossos i van mantenir comunicacions, creu que no van actuar degudament. «L'estelada la pots treure quan marxin els manifestants», ha explicat que li van dir els Mossos. A més, ha reconegut que va sentir «temor i intranquil·litat» i que fins el dia 3 d'octubre n'hi va haver d'altres.

El tinent ha explicat que els concentrats venien d'una manifestació prèvia convocada per l'Ajuntament de Manresa i es van unir a la dels CDR, que protestaven pels registres del 19 de setembre a Unipost. Segons ha afirmat, no hi havia cap perímetre de seguretat a la caserna tot i que els CDR havien convocat a la plaça Sant Domènec, a prop de les dependències policials.

Segons ha explicat, va ser ell qui va donar l'ordre de tancar la porta de la caserna (segons ha dit havien patit anys abans situacions similars i també va optar per aquesta mesura) i que també va ordenar retirar la bandera espanyola. Ha afirmat que la concentració va arribar a ser de 2.000 persones que van arribar a estar a tocar de les portes i van ocupar tota la vorera. «Cridaven independència, votarem, boti boti espanyol qui no boti o feixistes», ha explicat.

A preguntes del fiscal, ha descrit que durant dues hores ningú va poder entrar ni sortir de la caserna i ha explicat que hi viuen fins a 160 persones d'entre 0 i 80 anys. «No se'm va ocórrer deixar-los sortir perquè no sé com reaccionarà la gent, i no només sóc responsable dels agents sinó també de la resta», ha explicat.

Impedeixen sortir cotxes que anaven a fer un registre

També ha dit que desprès de la concentració del 20 de setembre en van venir diverses més, amb una de més de 15.000 persones el 3 d'octubre. Una d'elles, el 28 de setembre, era d'estudiants i els va afectar perquè havien de sortir a fer una diligència ordenada pel jutge, on van requisar paperetes a una nau d'Igualada.

Ha afirmat que es va posar en contacte amb un sergent dels Mossos per demanar-lo que li obrissin un passadís però li va dir que s'esperés que estaven a punt d'aixecar la manifestació. En canvi, ell ha explicat que va decidir adreçar-s'hi «en la seva llengua» i que va «funcionar» perquè els van deixar passar.

També ha respost al fiscal que aquesta i d'altres concentracions van afectar la «vida quotidiana» dels que vivien a la caserna i que es produïen situacions «esperpèntiques» perquè a la concentració d'estudiants hi havia nois que estudiaven amb fills i familiars de guàrdies civils que vivien a la caserna.

tracking