Diari Més

Baena admet que no va ordenar intervenir a Economia el 20-S perquè «no es va arribar a accedir a la conselleria»

El guàrdia civil diu que tenir l'ordre del jutge d'actuar si la «integritat física» de la comitiva es veia «greument en perill»

Pla general del tribunal del judici de l'1-O, el 21 de març del 2019.

judici 1-O, supremACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tinent coronel Daniel Baena ha assegurat que el 20 de setembre del 2017 tenia l'ordre del jutge d'instrucció número 13 de Barcelona d'actuar en cas que la «integritat física» dels membres de la comitiva judicial que estaven dins del Departament d'Economia estava «greument en perill». A preguntes de la fiscal, ha explicat que va valorar el perill, però que no va prendre la decisió d'intervenir «perquè no es va arribar a accedir a dins de la conselleria». Baena ha relatat un escenari de «polvorí» a Catalunya a partir dels registres del 20 de setembre, en què «qualsevol incident petit podia derivar en una escalada incontrolable». El tinent coronel, però, ha admès que «afortunadament no va ser així» i, de fet, en referència concreta a la concentració davant d'Economia del 20-S, ha reconegut que no es va produir una situació que l'obligués a ordenar una intervenció d'ordre públic per part de la Guàrdia Civil. De fet, ha dit que l'ordre judicial es va poder complir.

En respostes a l'advocacia de l'Estat, Baena ha explicat que per al dispositiu que va organitzar amb les entrades i registres del 20-S no van contemplar que hi hagués «una crida» per part de l'ANC i Òmnium Cultural «a una concentració a un lloc concret de l'objectiu». Per Baena, «la hipòtesis més perillosa no és la que va succeir» aquell dia.

El tinent coronel ha recordat que el context d'aquells dies és que ja hi havia hagut «protestes ciutadanes» davant d'actuacions de la Guàrdia Civil, i per això es va fer una «planificació excepcional» amb grups de seguretat en alguns punts on hi havia previstos escorcolls. Així, ha justificat que a Economia hi hagués agents de seguretat uniformats de la Benemèrita.

De fet, ha remarcat que anar a fer escorcoll amb unitats uniformades «ja era una mesura excepcional» i ha citat l'exemple d'un requeriment fet per la Guàrdia Civil com a policia judicial al Parlament en relació al cas del 3% «sense cap presència uniformada». «El que va passar el 20-S va arrabassar l'excepcionalitat», ha reblat.

Avís als Mossos 10 minuts abans de les vuit del matí

Baena també ha explicat van avisar els Mossos d'Esquadra de l'operatiu a les 07.50 hores, deu minuts abans de les vuit del matí, quan tenien previst iniciar el dispositiu. «Quan anem d'uniforme gairebé no cal perquè estem identificats pels grups de seguretat, però normalment anem de paisà i altres cossos policials podem pensar que és una altra cosa», ha dit, «avisem prèviament que farem una operació i que se sàpiga».

tracking