Diari Més

Un tinent del 20-S creu que era «esperpèntic» gestionar la seguretat amb Sànchez però que no ho va recriminar als Mossos

Reconeix que van valorar activar un helicòpter per evacuar la secretària judicial de l'edifici davant «d'una situació de crisi»

Pla general del banc dels acusats al judici de l'1-O que se celebra al Tribunal Suprem.

Pla general del banc dels acusats al judici de l'1-O que se celebra al Tribunal Suprem.Senyal Tribunal Suprem

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tinent de la Guàrdia Civil que era responsable de la comitiva judicial (TIP C57393S) el 20-S ha dit que era «esperpèntic» gestionar la seguretat amb el president d'una entitat, en referència a Jordi Sànchez. «Ell es podia presentar com a interlocutor o el que sigui, però això s'ha de gestionar entre cossos de seguretat», ha dit. Ara bé, a preguntes del seu lletrat, Jordi Pina, ha reconegut que això no li van recriminar als Mossos ni ho van fer constar en atestats. «Si els agents de mediació et porta un interlocutor de la massa se l'escolta però no era qui per gestionar temes de seguretat», ha remarcat. També ha reconegut que a partir de la tarda es podia «entrar i sortir» de la conselleria, a excepció de la comitiva i que no consten imatges de l'allau que ha relatat que va passar de matinada. Sobre la petició d'un helicòpter per part de la secretària judicial, ha dit que el tinent de seguretat ho havia «valorat» i ha reconegut que va fer broma de la proposta de la secretària «per treure ferro» perquè era una situació «de crisi i d'emergència».

Les defenses han intentat buscar les contradiccions en la declaració del tinent –ara ascendit a capità- que va estar tot el dia a la conselleria d'Economia i que va parlar amb la secretària judicial per oferir-li diferents opcions per sortir.

Ha explicat diverses trobades "informals" amb Sànchez durant el dia i només una amb Cuixart, a dos quarts de deu de la nit. En canvi, la defensa de Cuixart, exercida per Marina Roig, ha dit que el president d'Òmnium no entra a la conselleria fins a dos quarts d'onze aproximadament.

Advertència de Marchena

Durant l'interrogatori de la defensa de Cuixart, la lletrada Marina Roig ha preguntat si recordava determinades situacions concretes, com per exemple la presència de fins a 20 agents de mossos escortes i de mediació o el fet que al vestíbul hi havia molta gent o entrava i sortia gent durant el dia. El tinent ha encadenat diversos «no ho sé» per respondre a la lletrada, fet que ha provocat la interrupció del president, Manuel Marchena, que ha demanat al tinent que respongui «amb la mateixa seguretat» que a la fiscalia i li ha recordat que estava sota jurament.

La lletrada de Cuixart busca contradiccions

A preguntes de la lletrada de Cuixart, el tinent ha dit que no li constava ni que Sànchez ni que Cuixart li diguessin en la trobada del vespre que anaven a desconvocar la concentració. També ha dit que tampoc sabia que haguessin pujat als vehicles policials per demanar a la gent que marxés. «A mi em diuen que han pujat al cotxe per adreçar-se a la massa però no el contingut», s'ha defensat.

Sobre l'intent «d'assalt» a la conselleria que ha relatat i que es va produir ja de matinada , la lletrada li ha preguntat per què no s'han incorporat les gravacions de les càmeres de la conselleria i per què no consta cap imatge. «No ho sé», s'ha limitat a respondre.

També li ha preguntat sobre un aspecte que va explicar en la seva declaració Montserrat del Toro. Segons la secretària, la primera opció que li van oferir per marxar era que se l'acompanyava per part dels mossos però la deixaven a la primera boca de metro. Roig li ha preguntat si ell li va explicar aquesta opció i ho ha negat. «Ella em va preguntar si algú l'acompanyaria un cop fora del cordó i li vaig dir que no», ha puntualitzat. Roig ha preguntat si no sabia que hi havia vehicles de la brimo a fora. «Que hi eren sí, però no per traslladar-nos», ha explicat.

A més, també ha negat que existís cap passadís per part d'antiavalots, tot i que l'excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, va assegurar que n'havien començat a fer un però que el van desmuntar quan des de la comitiva judicial els van informar que encara els faltava estona per sortir perquè tenien «problemes informàtics».

Cap intent de sortir

A preguntes del lletrat de Joaquim Forn, Xavier Melero, ha preguntat si els agents de la comitiva judicial van fer algun intent de sortir de l'edifici. I ha reconegut que no. «Haver-ho fet hauria estat una negligència», ha manifestat. I ha insistit que cap de les opcions que li oferien els Mossos era «segura» perquè tenien ordres de marxar amb els vehicles per «no deixar abandonades les armes».

Tanmateix, diverses defenses han intentat acreditar que hi havia llibertat de moviments i que hi havia tant diputats, com treballadors i membres de l'ANC que entraven i sortien de l'edifici. El tinent ho ha reconegut, especialment a la tarda quan ha dit que els agents de la guàrdia civil que eren a la porta van deixar d'identificar però ha remarcat que ells no podien sortir.

A preguntes de la fiscalia, el capità del cos ha dit que un cop aplicat el 155 l'actuació en seguretat dels Mossos va ser «molt bona». En aquest punt, Melero li ha preguntat si no tenia constància de les protestes i talls de carretera que es van produir el 8 de novembre de 2017, amb el 155 ja en marxa. «No recordo les actuacions concretes del mossos aquell dia», s'ha excusat.

Valoren activar un helicòpter

Durant la declaració de la secretària judicial va cridar l'atenció que digués que havia demanat que activessin un helicòpter. Segons ha contextualitzat, Montserrat del Toro va fer la petició en un moment «de crisi i emergència», quan fins i tot companys de la comitiva havien rebut trucades de familiars preocupats per la situació. És per això que reconeix que va fer «broma» de la proposta de Del Toro, per «treure-li ferro» i evitar que es posés més nerviosa. Però, tanmateix, ha dit que el tinent responsable de seguretat ho havia «arribat a valorar».

tracking