Diari Més

El tinent de seguretat del 20-S diu que portaven armes llargues per l'alerta terrorista

Un altre responsable de la guàrdia civil ha dit que eren de «munició real» i l'excap del cos a Catalunya va declarar que eren per disparar pilotes de goma

Jordi Sànchez, durant la primera jornada del judici de l'1-O el 12 de febrer del 2019.

Un guàrdia civil afirma que Sànchez els va dir que «no permetria» l'entrada de vehicles amb detinguts a Economia el 20-SACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tinent de la Guàrdia Civil responsable del dispositiu de seguretat el 20-S davant d'Economia (TIP B35974S) ha assegurat aquest dilluns al Tribunal Suprem que aquell dia dins dels cotxes policials portaven tant «armes llargues» com també «de control de masses». El guàrdia civil ha justificat que portessin armes llargues al fet que s'estava en nivell 4 de l'alerta terrorista.

També ha assegurat que es van robar diversos objectes, entre els quals «una caixa de munició». Aquest mateix dilluns en la sessió del matí, el tinent responsable de la comitiva judicial ha declarat que els agents portaven armes de «munició real», segons li va dir el tinent de seguretat, sense fer cap menció al material antidisturbis. En canvi, l'excap de la Guàrdia Civil a Catalunya Ángel Gozalo va dir en la seva declaració de fa unes setmanes que les armes eren per disparar pilotes de goma i que no portaven «munició convencional».

En respostes al fiscal Jaime Moreno, el tinent ha explicat com van arribar a primera hora del matí davant d'Economia i van deixar els vehicles logotipats a «dos metres i mig» de la porta, a sobre de la vorera. «Teníem armes, carregadors, molt de material que utilitzem quan fem aquest tipus de servei», ha dit, tot afegint que no existeix un protocol a l'hora de portar aquest tipus d'armes.

El tinent ha afegit que «normalment» aquestes armes es deixen al maleter i que era «fàcil que quedessin tapades» amb tot el material que portaven.

Robatori «d'una caixa de munició»

A instàncies del fiscal, el tinent ha fet una relació de coses que va assegura que es van robar aquell dia dels tres vehicles. Ha explicat que els van robar uniformes de recanvi que portaven alguns agents i que portaven «plaques d'identificació», boines, una caixa amb munició, una càmera GoPro amb tot el seu material, cinc de les sis plaques de matrícula dels vehicles, una clau de recanvi, còpia de documentació dels vehicles o un frontal d'emissora. No van robar, ha conclòs, un dispositiu GPS: «va caure i no el deurien veure».

El tinent ha explicat que va denunciar la destrossa dels vehicles i que no es van reparar, «almenys fins al juliol de l'any passat».

Pensava posar els cotxes al garatge

El tinent també ha explicat que quan va veure que començava a arribar gent i es posaven entre la conselleria i els vehicles (aparcats a dos metres i mig) va demanar suport a Laplana perquè activés els antiavalots. «Li deia que amb un ús de la força normal dels antiavalots es podia encerclar els cotxes», ha manifestat el tinent, que ha relatat que va enviar un guarda a mesurar el pàrquing per intentar entrar els vehicles i evitar danys. «Fins a les 11h hi havia es podia haver fet un perímetre i posar-los al garatge, però no vam rebre resposta de Laplana», ha manifestat.

tracking