Diari Més

El tinent responsable de la seguretat del 20-S: «No podiem donar ni un pas, ens insultaven i tiraven coses»

Reconeix que no va acceptar un passadís ni policial ni de voluntaris perquè era «suïcida»

Imatge dels manifestants durant la protesta davant la conselleria d'Economia el 20 de setembre del 2017.

El tinent responsable de la seguretat del 20-S: «No podiem donar ni un pas, ens insultaven i tiraven coses»EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tinent responsable de la seguretat durant el registre del 20-S a Economia (TIP B35974S9) ha relatat que van rebre insults, amenaces i també se'ls van tirar objectes i escopinades mentre va durar el registre. «La comitiva no podia donar ni un pas, no podíem sortir ni em plantejo l'opció, no ho hauria autoritzat per raons de seguretat», ha manifestat. Per això, ha reconegut que no va acceptar ni entrar ni sortir per un passadís muntat per voluntaris de l'ANC però tampoc per agents antidisturbis perquè, segons considera, hauria estat un «suïcidi» per la quantitat de gent que hi havia. També ha afirmat que volia sortir per la porta i amb els cotxes, i que plantejar sortir pel teulat era «absurd». Tanmateix, ha reconegut que havia comunicat al seu superior que tingués activats els pilots d'un helicòpter per si calia evacuar la lletrada de l'administració de justícia. També ha descrit connivència entre Sànchez i la intendent Teresa Laplana. «Ell parlava i ella assenti, li semblava bé i no vaig veure que digués clarament que no a res», ha manifestat.

A preguntes del fiscal Jaime Moreno, el tinent ha explicat que en 30 anys de servei amb operacions relacionades amb ordre públic, control de masses i terrorisme «mai» havia vist res així. «El que s'ha vist allà no s'ha vist enlloc», ha afirmat. «He estat en macroconcerts amb 40.000 o 50.000 persones i ningú ha posat enganxines a un vehicle ni ha robat mai res», ha manifestat, remarcant que ha estat el servei més difícil que ha tingut mai i que va haver de mantenir «l'ànim» dels seus agents.

Amenaces i insults que no explica quan declara a instrucció

«El que van aguantar és exagerat», ha manifestat, especialment s'ha referit als insults i les «amenaces» que van rebre els dos agents que estaven a fora de la porta. «Van aguantar de tot, els crits eren exagerats i aprofitàvem quan cantaven els segadors o l'estaca per fer el relleu per agafar-los fora de joc», ha descrit.

El tinent ha descrit els insults que van rebre: «fills de puta, cabron, feixistes sou els terroristes». A més, ha dit que els assenyalaven amb el dit com si els volguessin tallar el coll i que els amenaçaven que passarien la nit allà. «Ens deien que no ens emportaríem d'allà», ha explicat el tinent, que ha relatat que va estar «atrapat» dins de la conselleria des de les 8h del matí del 20 de setembre fins a les 7h del matí del 21 de setembre.

El lletrat de Sànchez, Jordi Pina, li ha preguntat per què no va descriure aquesta situació quan va declarar en instrucció i el tinent ha dit que no sap què li van preguntar.

També ha reconegut que cap agent va acabar lesionats. «A un li tiren una llauna i a un altre un encenedor, però lesionats com a tal no», ha explicat. Sobre si portaven flors, ha reconegut que quan obrin la porta de la conselleria hi havia flors a terra però que no sap si en portaven els manifestants perquè des de la seva posició no ho veia.

Actitud hostil

També ha descrit una «actitud hostil» dels manifestants i ha assegurat que no es va plantejar que la comitiva sortís per la porta. «No podia donar ni un pas, no podíem sortir i ni se'm passa pel cap aquesta opció per raons de seguretat», ha manifestat, afegint que no podien fer-ho perquè els estaven llençant «coses» i hi havia «gent amb actitud hostil». «Si no ho hagués vist així hauria sortit i hauria tret els cotxes però no podíem donar ni un pas», ha remarcat.

Com ha fet el tinent responsable de la comitiva judicial (que ha declarat al matí), ell també ha dit que una mossa que estava al vestíbul i els va escoltar valorar sortir pel passadís els va alertar que si sortien amb les caixes era perillós. «Ens diu que ens mataran o ens massacraran», ha apuntat.

«Intent d'assalt» de matinada

I també ha coincidit amb el testimoni anterior relatant que van escoltar cops a la porta i que tots els que eren a l'interior de l'edifici van haver «d'aguantar la porta des de dins». L'altre tinent ha dit que es va produir aquest «intent d'assalt» pels volts de les tres de la matinada, i ell també ha parlat d'aquesta franja horària. «Vaig patir per la nostra integritat física quan es tira contra la porta, perquè si entren no sé com sortirem», ha reconegut. També ha reconegut que aquesta situació es va produir «poc abans o després» que actués la brimo per desallotjar els manifestants que quedaven a Economia.

En aquest moment, ha dit que van haver-se de replegar dins la conselleria, inclosos mossos que anaven de paisà. «A un dels mossos de paisà l'enganxen de la camisa», ha relatat.

No accepta cap passadís

També ha reconegut que no va acceptar l'opció que li plantejaven els Mossos i Sànchez d'obrir un passadís de voluntaris per fer entrar els detinguts. Tampoc veia bé aquesta opció per fer sortir la comitiva.

«L'oferiment del passadís de voluntaris el rebutjo des de primera hora, tant d'entrada com de sortida», ha manifestat. Per tant, ha reconegut que cap de les ofertes que se li van plantejar en aquest sentit considerava que era bona. «En control de masses si només una persona trenca el passadís, la massa no pensa i podria ser un desastre, ni se m'ocorre acceptar», ha manifestat.

Tampoc va avalar que s'obrís un passadís per part d'agents antiavalots dels Mossos. «Si haguessin fet un passadís amb la gent que hi havia seria quasi suïcida perquè saben que no es pot fer quan hi ha tanta gent», ha valorat. Durant la seva declaració, en canvi, l'excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, va defensar que un passadís fet per brimo que «encapsulava» la secretària judicial i amb voluntaris que evitaven contacte directe amb els manifestats era «segur». En canvi, el tinent ha dit que Laplana no li va plantejar aquesta opció.

Segons el tinent, i a preguntes de Vox, per poder tenir «seguretat» calia haver desconvocat la manifestació perquè no es podia actuar amb 30.000 persones al carrer. El lletrat de Forn, Xavier Melero, ha preguntat si amb l'ús de la força es podia desconvocar la manifestació. «Amb l'ús de la força i amb tanta gent no es pot fer un passadís», ha respost.

Helicòpter preparat

També ha dit que a la tarda va pujar al terrat per estudiar alternatives per si quedaven atrapats a l'edifici. En aquest moment, diu que es va plantejar activar un helicòpter que tenien i que va trucar al seu superior per dir-li, per tal que avisés els pilots perquè estiguessin preparats per si calia «emportar-se a la lletrada». «Hi havia una antena que podia molestar per a l'aterratge però li dic que no descarti aquesta opció», ha dit.

Ara bé, ha dit que aquesta opció havia de servir només per a la lletrada i que ell no acceptaria sortir pel terrat, que era «absurd» i que ell havia de marxar amb els vehicles i per la porta.

També ha reconegut que fins el dia 20 de setembre no va tenir coneixement que existia una àrea de mediació dels Mossos.

Trucada de Sànchez a Trapero

També ha explicat que Sànchez li va passar el telèfon perquè parlés directament amb l'excap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i que li va dir que a ell no li pertanyia, sinó que havia de parlar amb el seu superior.

Segons el tinent, la intendent responsable de l'operatiu, Teresa Laplana, no va contradir en cap moment Sànchez quan va proposar el passadís de voluntaris. «Ella assentia tot el que deia, ja li semblava bé, no la vaig veure que clarament digués que no a res», ha afirmat.

«Camaraderia» de Sànchez

Segons ha descrit, va tenir una relació fluida amb Sànchez i ha afirmat que l'exlíder d'ANC parlava amb «camaraderia». Ha descrit que en diverses ocasions li va demanar que desconvoqués i considerava que tenia força per fer-ho. «Si han convocat manifestacions de milions de persones durant l'11-S podien demanar que marxessin», ha afirmat. Però Sànchez li deia que «la massa no li permetria». «Parlava bastant i ja a aquella hora de la nit jo desconnectava», ha explicat el tinent, que ha dit que «creu recordar» que l'exlíder d'ANC li havia dit que havia pujat a un escenari per dir que desconvocava la concentració.

A preguntes de la defensa de Sànchez, ha explicat que l'exlíder d'ANC li va ensenyar unes imatges des del seu telèfon perquè veiés la gent que hi havia. «Però no recordo la raó de per què m'ho ensenya», ha explicat el tinent, que afirma que ja sabia la «magnitud» de gent que hi havia perquè ho havia vist des de la terrassa.

A preguntes de la defensa de Sàchez, ha reconegut que a mitjanit es va acomiadar de Cuixart perquè el president d'Òmnium se li va acostar i li va donar la mà i ha reconegut que Sànchez li va facilitar el seu número de telèfon.

Canvi d'actitud del matí a la tarda

El tinent ha descrit un canvi d'actitud per part dels manifestants segons passaven les hores. Així, ha dit que al matí els crits eren 'Votarem' o 'Independència', amb un ambient de «més alegria». En canvi, segons entrava la nit, l'ambient entre les persones que estaven concentrades «ja va ser una mica més hostil».

Segons el guàrdia civil, un passadís com el que van formar els voluntaris de l'ANC pot ser un «servei d'ordre» quan és el marc d'una «manifestació pacífica», però que amb l'ambient que hi havia «no anaven a aconseguir l'objectiu desitjat». A més, ha dit que qualsevol manifestant podia arribar a agafar a qualsevol persona que passés pel passadís «sense problemes». En canvi, sí ha reconegut que els agents de la brimo van fer «bona feina» de matinada, quan ja s'havia desconvocat la manifestació però encara quedava gent a la conselleria.

tracking