Diari Més

Internacional

El creuer noruec aconsegueix atracar després d'hores de pànic i una dramàtica evacuació parcial

Es troben en estat greu tres de les persones evacuades

El Viking Sky arribant a port.

El creuer noruec aconsegueix atracar després d'hores de pànic i una dramàtica evacuació parcialEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El creuer noruec VikingSkyha atracat finalment al port deMolde(nord de Noruega), vint-i-sis hores després de llançar un missatge d'alarma per una fallada als motors que el va deixar a mercè d'un fort onatge i va derivar en l'evacuació de 463 del total de 1.373 persones que es trobaven a bord.

La imatgedel VikingsSky, de 227 metres d'eslora, entrant diumenge a les tranquil·les aigües del fiord contrastaven amb les de les ones de fins a 15 metres d'alt iforts ventsque van assotar la nau, la tarda del dissabte, quan va quedar avariada a cinc quilòmetres del litoralde Hustadvika, a uns 80 quilòmetres deMolde.

L'alerta que el vaixell es trobava en dificultats va arribar a les autoritats marítimes noruegues a les 13.00GMTdel dissabte, en reportar-se problemes en els motors.

A partir d'aquí es va articular un operatiu de rescat per al qual inicialment es preveia la intervenció de diversos vaixells i cinc helicòpters, que finalment es va reduir només als mitjans aeris, donat el mal estat de la mar.

Durant els primers moments d'alarma, amb el creuer pràcticament a la deriva, es van publicar vídeos a les xarxes socials, captats pels mateixos passatgers, amb part del mobiliari del creuer, cadires, taules i plantes, saltant per l'aire o lliscant per terra.

A alguns passatgers se'ls vancaurea sobre fragments del sostre de la gran sala del creuer, uns altres van viure moments de pànic al restaurant o a les seves cabines, mentre l'aigua es filtrava a l'interior de la nau.

En uns missatges es descrivia la situació dramàtica, en unes altres es difonien imatges de persones esperant torn per a l'evacuació, amb les armilles salvavides posades, mentre es destacava la professionalitat amb la qual els atenia latripulació.

Quatre hores després d'haver-se iniciat l'evacuació, a penes 112 persones havien estat traslladades a terra, ja que en cadascun dels tres helicòpters de rescat només hi podien anar grups de 10 i 15 passatgers, cadascun d'ells en situacions de gran complexitat.

A la nit el VikingSkyva quedar ancorat i va seguir la lenta, però controlada evacuació, fins que ja durant el matí de diumenge, amb 463 persones ja a terra, el creuer va començar a ser remolcat per dos vaixells, a una velocitat de 7 nusos per hora, en direcció a l'oest, cap aMolde.

En aquell moment va quedar suspès el trasllat de passatgers a terra ferma, ja que les condicions desaconsellaven realitzar totes dues maniobres -remolcat i evacuació- en paral·lel.

Durant el matí del diumenge, els serveis de salvament noruec van informar que tres dels motors del vaixell s'havien aconseguit reactivar, per la qual cosa el creuer va començar a navegar de nou per si mateix.

«Vaig sentir que estava alTitanic», relatava a la televisió públicaNrkl'estatunidencRodneyHorgen, un dels rescatats en helicòpter juntament amb la seva dona.

«No era aconsellable seguir amb l'evacuació, enmig d'aquest onatge mentre es procedia a remolcar el vaixell. Tampoc després, quan van començar a funcionar de nou els motors», ha explicat a aquest mateix mitjàEinarKnuden, portaveu dels serveis de rescat.

Amb el vaixell navegant de nou per si mateix el més prudent era esperar que arribés a port, on s'havia preparat un operatiu d'atenció als passatgers.

Disset dels evacuats van haver de ser hospitalitzats, van informar en una roda de premsa les autoritats del municipi deFræna, on ja el dissabte s'havia habilitat un pavelló d'acollida des d'on es va redirigir als rescatats a diferents hotels de la zona.

Segons la televisió pública noruegaNrk, que ha transmès les operacions des de poc després de declarar-se l'avaria, es troben en estat greu tres de les persones evacuades.

El litoralde Hustadvika, on va ocórrer l'avaria, és una zona complexa per a la navegació, ja que són freqüents els vents i corrents marins i a més el seu litoral està ple d'illes i fiords.

El vaixell havia sortit el 14 de març per fer una travessia de 14 dies, des de Tromsø (nord) a Stavanger (sud), per acabar a Londres, amb una tripulació de 458 persones i 915 passatgers a bord, la majoria d'ells turistes britànics i estatunidencs.

tracking