Diari Més

Empresa

De gegant de l'entreteniment a colós: el nou Disney, en 6 claus

La companyia d’entreteniment adquireix part de l’imperi Fox per gairebé 63.000 milions d’euros

Disney s'ha convertit en un colós de l'entreteniment després d'adquirir part de Fox.

De gegant de l'entreteniment a colós: el nou Disney, en 6 claus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de comprar les poderoses divisions de cinema i televisió de l’imperi Fox per 71.300 milions de dòlars (62.800 milions d’euros), el gegant de l’entreteniment Disney s’ha convertit en un colós sense precedents en aquest mercat, al qual li esperen canvis en els pròxims temps.

Però deixant per a la gran pantalla les fantasies sobre el futur, la realitat és que es tracta de l’adquisició més gran de Disney en els seus 96 anys de trajectòria i es pot preguntar-se: Què sabem fins ara de l’esdeveniment en el seu complex i canviant entorn corporatiu?.

1. LA FAMÍLIA DISNEY S’AMPLIA...

Entre els actius de 21st Century Fox que passen en mans de The Walt Disney Company hi ha les productores de cinema 20th Century Fox, Fox 2000 i Fox Searchlight; els estudis Fox Family i Fox Animation o els canals de televisió National Geographic i FX Networks.

Disney posseeix també la part que tenia Fox en els conglomerats Tata Sky i Endemol Shine, així com en la plataforma de 'streaming' Hulu, de la qual ara té el 60 %.

Quan a força de treball, quan uns arriben, d’altres se’n van. La companyia del ratolí Mickey Mouse absorbirà 15.400 treballadors de Fox, controlada en bona mesura pel magnat Rupert Murdoch, i comptarà entre les seves files exdirectius del conglomerat.

Malgrat això, el principal executiu de Disney, Bob Iger, artífex d’aquesta operació al costat de Murdoch, ha promès als seus accionistes un estalvi de 2.000 milions de dòlars (1.760 milions d’euros) fins 2021, pel que les estimacions més conservadores dels experts estimen uns 4.000 acomiadaments en conseqüència.

2. ...Y L’IMPERI MURDOCH ES REORGANITZA

Fox ha renascut en borsa aquest dimecres com una nova empresa 'independent' i amb quatre nous membres en la seua junta directiva que se sumen a Rupert Murdoch, relegat al lloc de copresident, i al seu fill, Lachlan Murdoch, que pren el comandament de l’imperi com a conseller delegat i president.

«Estem encantats de donar la benvinguda als nostres nous col·legues a la junta de Fox. Esperem treballar amb ells i que ens guiïn mentre comencem un nou capítol, compromesos a oferir el millor en notícies, esports i programació d’entreteniment», va dir Lachlan Murdoch en un comunicat.

Així, la nova Fox se centrarà en les notícies i els esports, ja que conserva les seves marques més fortes: Fox News, Fox Sports, Fox Network, i les estacions de televisió que distribueixen aquestes informacions.

3. LA PUGNA HA ESTAT LLARGA

A finals de 2017, Disney va oferir 52.400 milions de dòlars (46.100 milions d’euros, al canvi d’avui) pels actius de Fox però li van sorgir rivals, com Comcast (propietària de les cadenes de televisió NBC i Telemundo), que va proposar de comprar aquests negocis per uns 65.000 milions (57.200).

La pugna a tres bandes es va resoldre quan Disney va pujar el llistó fins els 71.300 milions (62.800), que ha pagat finalment. S’hi afegeixen, segons el comunicat de l’empresa, uns 19.800 milions de dòlars (17.400 milions d’euros) en efectiu i un deute assumit per valor de 19.200 milions (16.900).

Quedava obtenir llum verda dels reguladors de la competència de diversos països, que van acabar imposant condicions relacionades amb la posició de Disney al mercat dels esports televisats, entre altres assumptes.

En aquest sentit, a l’estiu de 2018, la Justícia dels EUA va donar el seu aprovat a la transacció però va obligar a excloure 22 canals de televisió regionals d’esports de Fox, que Disney està en procés de vendre a tercers.

Poc després, els accionistes de Disney i 21st Century Fox, per separat, van aprovar l’acord, però no va ser fins que l’última autoritat, la mexicana, va donar el vistiplau, quan Disney va anunciar la data de final de l’operació, el 20 de març a mitjanit als Estats Units.

4. HI HA NOVETATS A CURT TERMINI

Davant de la tendència dels últims anys a prescindir de la televisió per cable tradicional en favor dels serveis «a la carta» o «directes al consumidor», Disney pretén plantar cara a les noves plataformes d''streaming', liderades per Netflix.

Ja té un servei d’aquest tipus orientat als esports i lligat al canal ESPN, però a finals d’any llançarà una altra plataforma orientada a un públic més familiar, Disney+, davant de la qual cosa retirarà d’altres catàlegs les seves pel·lícules i sèries.

A part d’això, es mantenen els títols previstos aquest any per a la gran pantalla amb noves versions de 'Dumbo', 'Aladdín' i 'El rei Lleó', la quarta entrega de 'Toy Story' i dues pel·lícules que prometen trencar rècords de taquilla: 'Venjadors: Endgame' de Marvel i l’episodi IX d’'Star Wars'.

5. A LA LLARGA, MÉS PODER A HOLLYWOOD

I és que a Disney, que ja era una potència hollywoodiana gràcies a les adquisicions dels estudis Marvel, Pixar i Lucasfilm, sota la batuta d’Iger, ara li «acompanyarà la força» del setè art més allà d’'Star Wars', ja que es nodrirà dels personatges més famosos de la indústria.

Entre ells hi ha els superherois de 'X-Men'; 'Avatar', l’èxit més gran del cinema de tots els temps, de la que el seu director James Cameron prepara almenys quatre seqüeles; 'The Simpsons', la sèrie més longeva de la història dels EUA, o 'Modern Family', una de les més gamberres.

Cal veure com gestionarà el colós Disney la seva nova llista de negocis, que generen entreteniment per a públics molt dispars, i com afectaran les seves decisions a la indústria, com a les sales de cinema, que observen amb cautela aquest augment de domini d’una sola empresa al sector.

6. ARA, QUÈ DIU WALL STREET?

Disney ha anunciat que prop del 52 % dels accionistes de Fox van triar rebre 38 dòlars (33,4 euros) per acció en efectiu en el context de l’operació, mentre que el 37 % van preferir rebre títols de la veterana firma del ratolí Mickey.

No obstant això, aquest dimecres va ser un dia volàtil a Wall Street i els títols de Disney baixaven un 0,95 %, encara que la jornada era pitjor per als accionistes de la nova Fox, la cotització de la qual queia gairebé el 5 % per als seus dos tipus de papers al mercat.

tracking