Diari Més

Policial

Cinc detinguts, tres d'ells a Espanya, en l'operació europea més important contra el pirateig de televisió

S’han desmantellat onze «granges» de servidors distribuïdes per tot el món

Part del material confiscat durant l'operació contra el pirateig de televisió.

Cinc detinguts, tres d'ells a Espanya, en l'operació europea més important contra el pirateig de televisióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Nacional ha dut a terme, en col·laboració amb el Regne Unit, Dinamarca i Europol, l’operació europea més important contra la distribució il·legal de senyal per IPTV (Televisió per IP-Internet), en el qual han estat arrestades cinc persones –tres a Espanya– i desmantellades onze «granges» de servidors distribuïdes per tot el món que van donar un benefici de vuit milions d’euros.

Segons ha informat la Direcció General de la Policia, els arrestats estan acusats de pertinença a organització criminal, delictes contra la propietat intel·lectual, defraudació al fluid de les telecomunicacions i blanqueig de capitals. Els abundants beneficis de l’activitat il·legal els permetia residir en urbanitzacions de luxe de la costa malaguenya i utilitzar vehicles d’alta gamma que eren renovats contínuament.

A més, des de 2013 havien desviat més d’1,6 milions d’euros a societats ubicades a l’estranger, ha precisat la Policia, que destaca que es tracta de l’operació més important realitzada fins la data a nivell europeu contra aquest delicte, amb la qual s’ha posat fi a una infraestructura tecnològica internacional molt complexa composta per onze «granges» de servidors distribuïdes per tot el món, algunes d’elles amb més de 44 servidors.

La investigació va començar a finals de 2015 després de la denúncia presentada per la Premier League per un presumpte delicte contra la propietat intel·lectual dut a terme per un web establerta a Màlaga que oferia subscripcions d’IPTV amb accés a multitud de canals internacionals.

Els agents van comprovar que es tractava d’un entramat de gran envergadura que oferia subscripcions que permetien veure més de 800 canals, obres audiovisuals protegides i a un llistat d’emissores de ràdios estrangeres. El preu de les subscripcions variava no només pel tipus de subscripció, sinó pel temps d’abonament a la mateixa i oscil·lava dels 40 euros mensuals als 460.

Els agents també es van adonar que a la pàgina web denunciada hi havia associats diversos perfils en xarxes socials per promocionar els seus serveis, i que hi havia una vintena de pàgines més, totes elles amb titulars espanyols però amb l’obligació de pagar les subscripcions a una societat gibraltarenya.

Es va determinar que es tractava d’un entramat societari i de pàgines web coordinat per una organització criminal especialitzada de caràcter internacional amb ramificacions en Espanya, Dinamarca, el Regne Unit, Letònia, els Països Baixos i Xipre.

Per dificultar el rastre cada vegada mostraven menys el contingut ofert i que, a més, estaven contractant sistemes d’anonimización. Havien evolucionat tecnològicament de manera que podien augmentar el volum de clientela.

I per donar aparença de legalitat al negoci i blanquejar els beneficis, creaven empreses amb activitat lícita i amb un objecte social relacionat amb la provisió de serveis de telecomunicacions, internet i hardware.

Els ara arrestats comptaven amb socis o personal de confiança en Dinamarca, on es trobava l’altra branca més rellevant de l’activitat, dedicada principalment al suport tècnic.

L’operació ha finalitzat amb la pràctica de 14 registres simultanis: vuit a Espanya (províncies de Màlaga, Madrid i Alacant), quatre a Dinamarca i dos al Regne Unit. Han estat arrestades cinc persones, tres d’elles a Espanya, que han ingressat a la presó.

tracking