Diari Més

Reguant i Baños reben la multa del Suprem per no testificar i diuen que faran objecció de consciència «fins al final»

L'exregidora de la CUP diu que el tribunal «vira encara més a la dreta en normalitzar un partit feixista, masclista i xenòfob»

L'exdiputat de la CUP Antonio Baños al Tribunal Suprem.

El tribunal ordena investigar Baños i Reguant per negar-se a contestar les preguntes de Vox al SupremEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha notificat aquest dimarts presencialment a l'exdiputada i regidora de la CUP Eulàlia Reguant i a l'exdiputat Antonio Baños la sanció governativa que els ha imposat el Tribunal Suprem per negar-se a respondre a les preguntes de Vox durant el judici per l'1-O. Tots dos s'enfronten a una multa de 2.500 euros, que tenen cinc dies per recórrer, però ja han advertit que «ratifiquen» la «decisió col·lectiva» que van prendre i que mantindran «l'objecció de consciència fins al final i les últimes conseqüències». Segons Reguant, amb aquesta sanció, el tribunal «vira encara més a la dreta» i «normalitza Vox, un partit d'ultradreta, feixista, masclista i xenòfob».

En declaracions als mitjans després de recollir la notificació, Reguant ha explicat que van conèixer la sanció a través de la premsa i que ara tenen cinc dies per recórrer-la, no pas per recapacitar i anar a declarar. No obstant això, ha dit que ratifiquen la decisió col·lectiva perquè no volen «normalitzar» ni «avalar» Vox com, segons ells, ho fa el Suprem. Així, ha dit que mantindran la posició «les vegades que faci falta» perquè la seva «ètica antifeixista» està «per sobre del que digui el Suprem» i, per tant, seguiran amb «l'objecció de consciència fins el final i les últimes conseqüències». «L'objecció de consciència s'ha de permetre», ha dit.

En tot cas, ha dit que estudiaran la situació pas a pas per decidir si recorren la multa o es neguen a pagar-la. De fet, fonts properes a la CUP han explicat que donatius personals ja han cobert el possible import de la sanció.

La sanció governativa que ha imposat el Suprem es basa en l'article 420 de la Llei d'Enjudiciament Criminal que estableix una multa de 200 a 5.000 euros pel testimoni que es «resisteixi a declarar el que sàpiga sobre els fets pels quals sigui preguntat». Si tot i la multa, persisteix en la seva negativa, es pot deduir testimoni contra ell i obrir una peça separada al jutjat de guàrdia pels delictes d'obstrucció a la justícia i desobediència greu a l'autoritat.

tracking