Diari Més

Societat

L'activista de 16 anys Greta Thunberg, nominada al Nobel de la Pau

Thunberg va començar l'estiu passat a fer vaga cada divendres i a protestar davant del Parlament suec reclamant mesures més efectives contra el canvi climàtic

Greta Thunberg en una imatge d'arxiu.

L'activista de 16 anys Greta Thunberg, nominada al Nobel de la PauEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La jove activista suecaGretaThunberg, veu prominent en la lluita contra el canvi climàtic, ha estat nominada al Nobel de la Pau d'aquest any per un grup de diputats socialistes noruecs. «Hem nominat aGretaperquè l'amenaça climàtica és probablement una de les principals causes de guerra i conflicte. El moviment de masses que ha impulsat és una contribució molt important per la pau», va revelar a l'edició digital del diariVGel diputat noruec André Øvstegård.

Øvstegård és un dels tres parlamentaris del Partit d'Esquerra Socialista que ha nominat a la jove sueca, de 16 anys.Thunbergva començar l'estiu passat a fer vaga cada divendres i a protestar davant del Parlament suec reclamant mesures més efectives contra el canvi climàtic.

Després de la seva intervenció a la reunió pel clima de l'ONU a Polònia i al fòrum de Davos, es va convertir en un exemple per a molts joves en diversos països, que han impulsat iniciatives similars. La concessió del Nobel aThunbergseria un reconeixement al fet que l'acció climàtica i el compromís per la pau van «de la mà» i seria un recolzament a aquests moviments populars, argumenten els promotors de la seva nominació.

La pakistanesaMalalaYousafzaies va convertir l'any 2014 en la guanyadora més jove del premi en aconseguir-lo als 17 anys. El Nobel de la Pau d'aquest any compta amb 304 candidats, dels quals 219 són individus i 85 organitzacions, va informar el mes passat el Comitè Nobel Noruec.

Segons el testament d'Alfred Nobel, el magnat suec que va instituir els premis, poden designar candidats al guardó de la Pau catedràtics d'universitat en Dret, Història i Ciències Polítiques, parlamentaris, antics llorejats i membres de tribunals internacionals, entre altres.

Només si els qui ho proposen ho fan públic es pot conèixer la identitat dels candidats, ja que el Comitè Nobel noruec només publica el nombre total d'aspirants i no confirma noms fins a 50 anys després.

Els Nobel es lliuren cada any el 10 de desembre, coincidint amb l'aniversari de la mort del seu fundador, en una doble cerimònia: a l'Ajuntament d'Oslo, per al premi de la Pau, i alKonserthus d'Estocolm, per als altres cinc guardons.

El Nobel de la Pau de l'any passat va ser per al congolès DenisMukwegei la iraquianaNadiaMureu per «els seus esforços per a acabar amb l'ús de la violència sexual com a arma de guerra i en conflictes armats», segons el Comitè Nobel.

tracking