Diari Més

Judicial

L'Audiència Nacional deixa en llibertat sense fiança l'expresident del Barça Sandro Rosell

El tribunal també allibera el seu soci Joan Besolí

L'expresident del Barça, Sandro Rosell, al banc dels acusats al judici per blanqueig de capitals i organització criminal.

L'expresident del Barça, Sandro Rosell, al banc dels acusats al judici per blanqueig de capitals i organització criminal.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència Nacional ha deixat en llibertat amb mesures cautelars però sense fiança l'expresident del Barça Sandro Rosell. El tribunal ha acordat la llibertat després que el seu lletrat, Pau Molins, sol·licités dilluns passat la «llibertat immediata» en la primera sessió del judici contra ell. L'expresident del Barça estava privat de llibertat des del maig de 2017 i la fiscalia sol·licita per a ell 11 anys de presó pels delictes de blanqueig de capitals i organització criminal. El tribunal, presidit per Consuelo Espejel, també ha deixat en llibertat provisional el seu soci, l'advocat Joan Besolí. Això vol dir que podran completar el que queda de judici en llibertat. Avui, però, hauran de tornar a la presó per signar i llavors ja quedaran lliures.

Va ser la jutgessa instructora Carmen Lamela (ara al Suprem) qui va enviar a la presó Rosell després de detenir-lo el maig de 2017. Des de llavors, l'Audiència Nacional havia rebutjat fins a deu vegades la seva posada en llibertat, un fet que ara ha corregit el tribunal que el jutja. Els arguments havien estat el risc de fugida i el risc de destrucció de proves.

Dilluns passat, la defensa de Rosell i Besolí va demanar la posada en llibertat «immediata» de tots dos. En el cas de Rosell, el lletrat Pau Molins va demanar en la fase de qüestions prèvies que pogués quedar en llibertat «immediata» i proposava aportar com a fiança tot el seu patrimoni -més de 30 MEUR- que està embargat des del moment de la seva detenció. Argumentava que el fet de mantenir-lo en presó preventiva podia fer que el tribunal es veiés obligat a «inclinar-se per la condemna». El lletrat entenia que si Rosell i Besolí venen al judici en llibertat seria «la millor garantia» que no «pesessin altres factors més enllà que les proves que es practiquin en el judici».

Llibertat enmig del judici

El tribunal ha decidit deixar en llibertat provisional després de revisar la situació personal de tots dos i la documentació aportada. Decideix fer-ho i no fixa cap fiança per a Rosell i, com a mesura cautelar, li ha retirat el passaport i l'obliga a comparèixer davant del tribunal tots els dies que duri el judici (o quan se'l requereixi) i també haurà d'anar a signar cada quinze dies. Són les mateixes mesures cautelars decretades per a Besolí.

Els magistrats prenen la decisió en ple judici, ja que encara falten celebrar sessions assenyalades i només s'ha fet l'interrogatori als acusats. En la interlocutòria, argumenten que ja s'ha assegurat que prestin declaració i també exposa que la presó preventiva és una mesura «de caràcter excepcional» i que s'està a punt de complir els 2 anys màxims que preveu la llei (es complirien el maig de 2019)

Una xarxa que blanqueja 20 MEUR

La magistrada encarregada de la investigació, Carmen Lamela (ara al Suprem), acusa Rosell i la resta d'implicats d'haver blanquejat 20 MEUR de la CBF desviats pel seu expresident, Ricardo Teixeira, investigat als Estats Units. D'aquests, 15 MEUR serien de les comissions obtingudes per Teixeira dels drets de retransmissió de 24 partits amistosos de la selecció brasilera de futbol i uns altres 5 MEUR d'un contracte patrocinat amb la marca Nike. Concretament, pel que fa a Rosell, s'hauria apropiat almenys de 6,5 MEUR de l'operació dels amistosos i el 2011 hauria reintroduït els diners a l'Estat a través d'una venda simulada d'una societat seva. La fiscalia sol·licita 11 anys de presó i una multa de 59 MEUR.

tracking