Diari Més

Arqueologia

Un estudi revela que les pedres blaves de Stonehenge daten de l'any 3000 aC

Aquestes troballes acosten la possibilitat de «descobrir el gran misteri de Stonehenge: per què les seves pedres van venir de tan lluny»

Imatge d'arxiu de Stonehenge.

Un estudi revela que les pedres blaves de Stonehenge daten de l'any 3000 aCPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les conegudes pedres blaves que conformen el monument megalític de Stonehenge, Anglaterra, daten de l'any3000 aC, segons un estudi elaborat perla UniversityCollege London (UCL) publicat aquest dimarts a la revistaAntiquity.

Durant la investigació es van dur a terme excavacions en dues pedreres de Gal·les, d'on ja es coneixia que provenen les pedres blaves, que han proporcionat noves evidències que la seva extracció es va produir fa 5.000 anys.

Aquestes 42 pedres són les més petites que conformen el famós monument de Stonehenge i es denominen així per estar construïdes amb blocs d'arenisca de to blavós.

Ubicació exacta

Els geòlegs ja coneixien que provenen dels pujols dePreseliaPembrokeshire, a l'oest de Gal·les, però aquest nou estudi ha assenyalat les ubicacions exactes de dues d'aquestes pedreres i ha revelat quan i com es van extreure les pedres.

En les excavacions, que han durat vuit anys, han participat a més d'experts de laUCL, arqueòlegs de diverses institucions de tot el Regne Unit com la Universitat de Bournemouth, la Universitat de Southampton, la Universitat de les Terres Altes i les Illes i el Museu Nacional de Gal·les.

El professor d'Arqueologia de laUCL,MikeParkerPearson, que va liderar l'estudi, va dir que el més «emocionant» d'aquestes troballes és que acosten la possibilitat de «descobrir el gran misteri de Stonehenge: per què les seves pedres van venir de tan lluny».

«Tots els altres monuments neolítics a Europa van ser construïts amb megàlits portats des de no més de 10 milles de distància (uns 16 quilòmetres)», va afirmar.

Incògnites

Va agregar que l'objectiu ara és «descobrir què era tan especial als pujols dePreselifa 5.000 anys, i si hi havia cercles de pedra importants allí, construïts abans que les pedres blaves es traslladessin a Stonehenge».

La pedrera més gran d'on es van extreure les pedres es troba a gairebé 180 milles (uns 290 quilòmetres) de Stonehenge a l'aflorament de CarnGoedog, en el vessant nord dels pujols dePreseli.

Stonehenge és un dels monuments megalítics més famosos del món, que va ser construït en el Neolític fa entre 4.000 i 5.000 anys prop de la localitat d'Amesbury, en el comtat anglès de Wiltshire, i encara avui està plagat d'incògnites que els arqueòlegs intenten resoldre.

tracking