Diari Més

Judicial

Un pres declarat mort 'resucita' quan anaven a fer-li l'autòpsia

Inclús va ser introduït en una bossa de plàstic de les utilitzades per al transport de cadàvers

Image de l'entrada a la presó d'Astúries.

Un pres declarat mort 'resucita' quan anaven a fer-li l'autòpsiaGoogle

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pres la mort del qual va ser certificada per error a la presó d'Astúries, el 7 de gener de 2018, ha reclamat a la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries una indemnització de 50.000 euros pels danys morals i els perjudicis causats, tan física com psíquicament, a ell i a la seva família.

Segons l'advocatLuisTueroFernández, el reclús, G.M., va ser donat per mort degut a la falta de comprovació «mèdica i tècnica» necessària per confirmar «la realitat de la defunció», ja que «un simple electrocardiograma» o un monitoratge de la funció cardíaca haguessin permès descartar la mort «immediatament».

En l'escrit, al qual ha tingut accés Efe, relata que al voltant de les 8 hores del 7 de gener de 2018, quan anava a realitzar-se el recompte diari d'interns, funcionaris del Centre Penitenciari d'Astúries van trobar a G.M. a la cel·la 34 del mòdul 8 «immòbil, inconscient, amb molt baixa temperatura corporal i sense senyals de respiració».

Davant aquesta situació, es va avisar als metges del Centre Penitenciari, que el van examinar «superficialment» i van concloure «precipitadament» que havia mort. Així, van certificar la seva mort i seguidament es va comunicar oficialment la defunció al Jutjat d'Instrucció número 1 d'Oviedo, que es trobava en funcions de guàrdia.

A continuació, G.M. va ser introduït en una bossa de plàstic de les utilitzades per al transport de cadàvers i traslladat en un vehicle funerari a l'Institut de Medicina Legal d'Astúries (IMLA) perquè se li realitzés l'autòpsia.

Allí, quan el reclús anava a ser col·locat en la taula d'autòpsies, va començar a emetre «roncs a grunyir i a moure's», per la qual cosa personal del IMLAva obrir la bossa, trobant-lo «conscient, molt agitat i amb greus dificultats per a respirar», per la qual cosa va ser traslladat d'urgència a l'Hospital Universitari Central d'Astúries (HUCA).

Per a tractar les malalties, que segons el lletrat es van ocasionar «pel deficitari tracte que se li va dispensar» pels serveis mèdics del Centre Penitenciari d'Astúries, G.M. va haver de romandre ingressat deu dies, del 7 al 16 de gener de 2018, sotmès a un fort tractament farmacològic i aplicant-li diverses sessions d'hemodiàlisi per a salvar els seus ronyons.

tracking