Diari Més

Política

La Fundación Franco recorrerà l'exhumació del dictador

Denuncien que el procés ha estat plagat d'«il·legalitats i arbitrarietats»

La tomba de Carmen Polo, esposa de Franco, a la cripta de l'Almudena.

El govern espanyol ordenarà divendres l'exhumació de Franco del Valle de los CaídosACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fundación Francisco Franco ha anunciat avui que recorrerà l'acord definitiu d'exhumació, que consideren el colofó d'un procés plagat d'«il·legalitats i arbitrarietats», amb la finalitat que els tribunals «impedeixin» una «pressa» que només augmentarà «la tensió, l'enfrontament i la crispació entre els espanyols».

En un comunicat, indica que ho farà davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem per a paralitzar les «il·legalitats» que l'associació ha denunciat i esperen que «els magistrats, sotmesos únicament a l'imperi de la llei i en defensa dels drets humans i fonamentals» impedeixin «aquesta pressa» que el Govern «alça com una victòria, sense ser-ho».

Reitera que l'exhumació acordada pel Consell de Ministres és il·legal «no només pel que acorda, sinó pel que no acorda» i representa un «esperpent major» ja que «no respecta ni tan sols el propi procediment» que va establir l'Executiu amb «eldecretazo», que ara tracta de vendre com «un èxit» i com a «bandera de reclamsanchista-podemita».

La fundació opina que «tot» el procés «és una quimera»pel fet que -argumenta- «es dicta l'acord d'exhumació sense que el procediment hagi acabat»i aquest «només podria acabar si al mateix temps que s'acorda l'exhumació», el propi Govern, tal com preveu la Llei 52 de 2007 que «va modificar viadecretazo», hagués acordat la reinhumació.

Explica que el Consell de Ministres només podria haver acordat dues resolucions que posessin fi al procediment.

La primera és que no es dugui a terme l'exhumació per mancar del permís eclesiàstic corresponent al ser la basílica de la Valle de los Caídos «un lloc sagrat»i «inviolable».

I la segona, que és la de «acordar la procedència de l'exhumació, trasllat i reinhumació -tot en el mateix acord-», de manera que «no cap una altra resolució que posi acabament al procediment»excepte «el desistiment, la renúncia, la caducada o la impossibilitat material».

Mancant conèixer el text final, la fundació ratlla la decisió del Govern de «pantomima»amb «finalitats electoralistes»i critica que l'anunciï el mateix dia que convoca les eleccions generals.

Així mateix, recorda que la família Franco ha manifestat la seva oposició a l'exhumació en reiterades ocasions en els tribunals i ha advocat, en cas que es produís, només per una reinhumació en la cripta de la catedral de l'Almudena.

tracking