Diari Més

Política

Sánchez compareixerà aquest divendres per convocar eleccions

La data més probable és el 28 d’abril, després de la Setmana Santa i abans de les municipals i autonòmiques del maig

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a La Moncloa.

Sánchez respecta la concentració a Madrid però recorda que a l'oposició «va fer costat» a Rajoy en la defensa d'EspanyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat per a aquest divendres a les 9 hores un Consell de Ministres extraordinari per, tot seguit, segons han apuntat membres del seu executiu, anunciar la convocatòria d’eleccions anticipades. El president espanyol compareixerà una hora després, a les 10, a la sala de premsa de La Moncloa per fer pública la decisió i posar data a la cita a les urnes. Sobre la taula quatre opcions que surten a les travesses filtrades pel mateix govern espanyol. La més probable, el 28 d’abril, després de la Setmana Santa i abans de les municipals i autonòmiques del maig. També el 14 d’abril, i fins i tot el dijous 11 d’abril, que seria el fruit d’una publicació del decret de dissolució de les Corts, al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) aquest mateix dissabte. L’executiu ha 'desvenut' en les últimes hores l’opció d’un ‘superdiumenge’ el 26 de maig, coincidint amb les autonòmiques, europees i locals.

El president espanyol activa el calendari electoral després que el Congrés dels Diputats va rebutjar la tramitació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2019 amb els vots del PP i de Cs, d’una banda, i d’ERC i PDeCAT de l’altra. El ‘no’ dels independentistes culminava una setmana de polèmica per la figura del ‘relator’ en el diàleg sobre Catalunya i la negativa del govern espanyol a abordar qüestions com el paper de la Fiscalia respecte al judici de l’1-O –que ha coincidit amb la votació dels comptes- i l’autodeterminació.

L’anunci avançat d’aquesta convocatòria ha generat els primer moviments per part de totes les formacions. El PSOE espera que la cita suposi una revàlida del president, a qui contraposa a l’amenaça que, segons aquesta formació, les drets suposen per a les reformes socials, mentre que Podem assegura que –malgrat els últims incidents amb Íñigo Errejón per la candidatura a la Comunitat de Madrid- està «preparada» per les eleccions i espera que les urnes consolidin una aliança de les esquerres.

També PP i Ciutadans, que després de reclamar diumenge passat al president del govern espanyol la convocatòria d’eleccions han començat a intercanviar retrets sobre la seva política d’aliances. Ciutadans ha obert la porta a la possibilitat d’un pacte post-electoral amb el PSOE sense Pedro Sánchez, un missatge que el PP ha aprofitat aquest dijous per alertar sobre una possible reedició del «pacte de l’abraçada» entre socialistes i ciutadans de fa dos anys.

Sánchez haurà de signar el decret de dissolució de les Corts i publicar-la al BOE 54 dies abans de la cita electoral. Per fer-lo quadrar amb el 28 d’abril l’hauria d’aprovar l’1 de març.

tracking