Diari Més

Judicial

Absolts Narcís Serra i els 40 exalts càrrecs de Catalunya Caixa

L'Audiència de Barcelona diu que tot i la crisi econòmica, l'augment dels salaris no va ser delictiu

Pla general de la sala de vistes amb Adolf Todó declarant, d'esquena.

Todó assegura que es va absentar de la votació que va apujar el seu sou a Catalunya CaixaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència de Barcelona ha absolt de tots els delictes els 41 acusats del 'cas Catalunya Caixa', jutjats per administració deslleial i apropiació indeguda, entre els quals l'expresident de l'entitat Narcís Serra, Adolfo Todó, exdirector general, Joan Güell, vicepresident primer, i Antonio Llardén, vicepresident segon. El tribunal no aprecia comportament delictiu ni en la decisió mateixa ni en el procés que va conduir fins a la decisió. Tot i que assenyala l'evident situació de recessió en la qual es van produir les decisions, entén que els informes existents en la causa i les testificals acrediten la inexistència d'elements que permetin tipificar els acords perseguits com a delicte.

Els delictes d'administració deslleial i d'apropiació indeguda es van entendre així per les acusacions pels acords aprovats en dues reunions del Consell d'Administració de l'entitat en els quals, en plena crisi econòmica, amb notable reducció dels beneficis, es va incrementar el salari d'alguns dels principals responsables.

La fiscalia va rebaixar a tres anys la petició de presó per a Serra i Todó per dos delictes d'administració deslleial. La fiscalia també demanava una multa de 67.500 euros per a tots dos.

Els arguments del tribunal

A la sentència, el tribunal argumenta que la crisi econòmica «ja es manifestava amb tota la seva intensitat» durant els augments salarials denunciats, i hi havia «una persistent i inclement destrucció de llocs de treball que augmentava fins a nivells angoixants».

Segons l'Audiència de Barcelona, en aquestes circumstàncies «crítiques» els «substanciosos augments salarials aprovats» en el consell d'administració de l'entitat «resultaven sens dubte difícilment digeribles per la població». Amb tot, el tribunal assegura que «no és en absolut missió» de l'audiència fer «una valoració moral de les conductes» dels ara absolts, sinó declarar si se sosté d'acord amb les normes «jurídico-penals».

A més, argumenta que no s'ha provat una administració deslleial, que precisa la «innegable presència» de voluntat de cometre un delicte i que els acusats busquin «benefici propi o d'un tercer» que causi un perjudici directe.

La sentència explica que els arguments donats per les defenses pels augments salaris eren «l'assumpció de responsabilitats noves i més rellevants, així com l'adaptació de les retribucions a entitats similars en volum» el que considera que no es pot considera «perjudicial» en sí. També van argumentar que volien «fidelitzar» el personal de l'equip de direcció «el que priva del concepte de perjudici d'acord amb el sentit jurisprudencial».

La sentència es pot recórrer i, en cas que arribi a ser ferma, el tribunal demana que dos testimonis siguin analitzats per si van cometre un delicte de «fals testimoni».

Retribucions

Segons la sentència, els ingressos acreditats d'Adolf Todó l'any 2008, a l'inici de la crisi, van ser de 684.713,97 euros, tot en fixe, el 2009 van pujar als 900.826 (700.486 fixes i 200.340 en variables), i al 2010 van pujar fins als 1.368.929 euros (800.481 fixos i 568.448 variables). Finalment, el 2011 el sou de Todó va ser de 940.601 euros, dels quals 812.501 en retribució fixa i 128.100 en variables.

Han estat acusats, i ara absolts, en aquest procés:

1.- Narcís Serra Serra, president de Caixa d’Estalvis de Catalunya i Catalunya Caixa

2.- Adolfo Todó Rovira, Director General de Catalunya Caixa

3.- Joan Güell Juan, Vicepresident 1r

4.- Antonio Llardén Carratalá, Vicepresident 2n

5.- Joan Manel Pla Ribas

6.- Jorge Bertran Castellví 7.- Josep Burgaya Riera

8.- Juan Echániz Sans

9.- Estanislao Felip Monsonís

10.- Francesc Iglesias Sala

11.- José Insern Saun

12.- María del Carmen Llovera Carbonell

13.- Gema López Canosa

14.- Manuel Matoses Fortea

15.- Josep Molins Codina

16.- Antonia María Sánchez Moreno

17.- Francisco José Villegas Herrero

18.- Matías Vives March

19.- Manuel Rosell Martí

20.- Gabriel Ferraté Pascual

21.- Rogeli Fletas Anglada

22.- Jaume Antich Balada

23.- Josep Maria Badia Sala

24.- Juan Boronat Gutiérrez

25.- Juan Carlos Boronat Rodríguez

26.- Josep Camprubí Duocastella

27.- Juan Carrera Pedrol

28.- José Catot Jamilá

29.- Francesc Xavier Farriol Roigés

30.- Manuel Fuster Pitarch

31.- Roger García Noguera

32.- Cristóbal Gimeno Iglesias

33.- Luis Antonio Guerrero Sala

34.- Miguel Ángel López Mallol

35.- Ramón Llanas Sanmiquel

36.- Adelinda Masferrer Mascort

37.- Josep Nolla Salvadó

38.- Joaquím Palá Palou

39.- María Antonia Trullás Povedano

40.- José María Vallés Jové

41.- Laura Vives Tapias

tracking