Diari Més

Judicial

La fiscalia de l'AN rectifica i diu que no posa en dubte la professionalitat dels magistrats de Catalunya

El ministeri públic parla de «confiança en la independència» dels jutges i tribunals catalans després de qüestionar-ne la «imparcialitat»

Imatge general de la sala de vistes de l'Audiència Nacional, amb el tribunal que jutjarà Trapero.

Imatge general de la sala de vistes de l'Audiència Nacional, amb el tribunal que jutjarà Trapero.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tinent fiscal i portaveu a l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, ha emès una nota aclaridora on rectifica el posicionament d'un dels fiscals del cas 'Trapero', Pedro Rubira, que ha qüestionat aquest dimarts la «imparcialitat» i la «serenitat» dels tribunals catalans per jutjar l'1-O i el 20-S. En la nota, assegura que «en cap cas es dubta de la professionalitat» dels magistrats que exerceixen a Catalunya. A més, ha reiterat la «confiança en la independència» dels jutges i tribunals catalans així com la «imparcialitat de cada jutge en cada cas» en el que treballa. Carballo excusa Rubira i assegura que les seves declaracions es referien a la querella de l'exfiscal general José Manuel Maza que van originar el procediment judicial. En aquella querella, recorda que Maza ja apuntava que calia «serenitat i imparcialitat» per jutjar els fets.

El fiscal Pedro Rubira ha fet aquestes declaracions qüestionant la «imparcialitat i serenitat» dels tribunals catalans en el marc de la vista de previ pronunciament que s'ha fet a l'Audiència Nacional. La vista s'ha fet a petició de les defenses de l'excúpula d'Interior, que demanen que el cas es jutgi a Catalunya. L'exdirector general de la policia Pere Soler, l'exsecretari general d'Interior Cèsar Puig i l'excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, estan acusats per la fiscalia de rebel·lió i els demanen 11 anys de presó. En el cas de l'altra acusada, la intendent Teresa Laplana, està acusada de sedició i sol·liciten 4 anys de presó per a ella.

Rubira ha dit que es tracta d'uns fets «gravíssims» i que tots els acusats a l'Audiència Nacional són autors juntament amb els acusats al Suprem dels «mateixos fets». En aquest context, s'ha plantejat com algú pot demanar que el cas s'enviï a un jutjat d'instrucció o a l'Audiència de Barcelona, qüestionant obertament una suposada falta «d'imparcialitat i serenitat».

El tinent fiscal de l'Audiència Nacional ha hagut de reaccionar a unes declaracions que han aixecat polseguera. En la nota aclaridora, defensa la tasca dels magistrats i jutges del tribunals catalans i fa algunes puntualitzacions.

Miguel Ángel Carballo (que també estava a la vista d'aquest dimarts però no ha pres la paraula) ha dit que el seu company ha exposat «elements objectius» que justifiquen la competència de l'Audiència Nacional. I que, juntament a aquests arguments, s'ha referit a la querella del 30 d'octubre de 2017 per rebel·lió, sedició i malversació. Segons Carballo, el fiscal general, José Manuel Maza, ja parlava llavors de la necessitat «d'assegurar un clima de serenitat en l'enjudiciament, com el supòsit d'imparcialitat». És en aquest context que el fiscal Rubira s'ha referit a aquests dos termes.

Segons Carballo, el fiscal Rubira ha volgut expressar que en aquest cas de l'Audiència Nacional «també s'observa la conveniència de preservar la necessària serenitat en l'enjudiciament d'unes conductes que estan generant un sentiment de fractura social que no es pot desconèixer». D'aquesta manera, el tinent fiscal i portaveu de la Fiscalia de l'Audiència Nacional diu que es fa menció a la «crispació que existia en la societat catalana» a l'entorn de la celebració del referèndum.

tracking