Diari Més

Judicial

L'Audiència ordena l'ingrés a presó d'Oriol Pujol en deu dies pel cas de les ITV

La decisió però encara no és ferma, ja que Pujol té tres dies per recórrer-la

Oriol Pujol, acompanyat pel seu advocat, Xavier Melero, baixant l'escalinata del Palau de Justícia després de ser citat per l'Audiència de Barcelona per decidir sobre l'ingrés a presó per l'anomenat 'cas ITV'

Oriol Pujol, acompanyat pel seu advocat, Xavier Melero, baixant l'escalinata del Palau de Justícia després de ser citat per l'Audiència de Barcelona per decidir sobre l'ingrés a presó per l'anomenat 'cas ITV'ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència de Barcelona ha ordenat a l'exsecretari general de CDC, Oriol Pujol, que en un termini màxim de deu dies ingressi en un centre penitenciari per complir la pena de dos anys i mig de presó que se li va imposar per l'anomenat cas de les ITV. Pujol té tres dies per recórrer la decisió, cosa que suspendria l'ingrés efectiu a presó fins que la resolució fos ferma del tot. El fill de l'expresident de la Generalitat va demanar substituir la pena pactada amb la fiscalia pels delictes de tràfic d'influències, suborn i falsedat documental per treballs en benefici de la comunitat, però el ministeri públic s'hi va oposar, i ara l'Audiència també ho ha rebutjat.

La magistrada assegura que els delictes comesos per Pujol són «molt greus» i atempten contra la confiança de la ciutadania en les seves institucions, ja que el polític no hauria treballat pel bé comú sinó pels seus propis interessos, almenys entre els anys 2010 i 2012. Tot i admetre que algunes circumstàncies personals farien decantar la balança cap a la concessió de la suspensió, la interlocutòria té en compte que Pujol podria arribar a tornar a delinquir en un futur llunyà quan la inhabilitació per càrrec públic s'hagués complert. Per això, ordena el seu internament a presó i recorda que el bon comportament i les circumstàncies personals poden afavorir permisos penitenciaris i la llibertat condicional més endavant.

A finals de juliol l'Audiència va condemnar l'exsecretari general de CDC a dos anys i mig de presó per tràfic d'influències, suborn i falsedat documental, a més d'imposar-li 76.000 euros de multa per haver cobrat comissions irregulars en el 'cas ITV'. El tribunal també va imposar 15 mesos i mig de presó a la seva esposa, Anna Vidal.

Tot i que Oriol Pujol i la resta d'acusats pel 'cas ITV' van arribar a un pacte amb el ministeri fiscal i van evitar el judici, la directriu de la Fiscalia Anticorrupció és sol·licitar l'ingrés a presó quan els condemnats per aquests tipus de delictes són responsables públics.

La fiscalia va demanar que no se suspengui l'ingrés a presó de Pujol, mentre que la defensa vol que se substitueixi aquesta pena per altres mesures, i per això l'Audiència va citar les parts a principis de desembre perquè exposessin els seus posicionaments.

El ministeri públic va recordar que la dona de Pujol també va ser condemnada i se li va substituir la pena de presó per una multa. Per això, i pel fet dels seus estudis i professió, Anna Vidal podria assumir les despeses que Pujol diu que sufraga ell, com la hipoteca, els estudis dels tres fills i la mútua privada de salut, com molts altres ciutadans. Tot i així, li recorda que té dret com tothom a sanitat pública gratuïta, i que Pujol és propietari d'una segona residència i pertany a una família amb recursos econòmics. També diu que ingressar a presó no suposaria perdre el lloc de feina, perquè està treballant com a autònom.

La defensa de Pujol va argumentar que els treballs en benefici de la comunitat «no són una pena de segon ordre», sinó un «substitutiu penal molt meditat», i subratlla que la suspensió de l'empresonament i la substitució per altres mesures «és possible i tocaria amb el codi a la mà». També ha posat l'accent en arguments de tipus comparatiu: «Oriol Pujol no és la persona condemnada per més delictes en aquest procediment i en canvi és l'únic de qui, a la fiscalia, no li interessa la suspensió [de l'ingrés a presó]».

L'advocat de Pujol, Xavier Melero, va incidir que l'«eficàcia comunicativa amb la societat» dels treballs en benefici de la comunitat i solidaris és «molt important» i va afegir que en el cas de les persones amb rellevància i notorietat pública també «implica projecció per aquest tipus de treballs». Segons el seu advocat, Oriol Pujol assumeix «plenament» el «penediment» i les «responsabilitats» i «conseqüències» dels delictes pels quals se'l va condemnar, «sense cap mena d'excusa».

Pujol va plantejar a la magistrada continuar amb la «vocació pública amb un treball solidari» que li permeti no «desestructurar» més el seu projecte vital. «El seu projecte existencial de 25 anys de dedicació a la política s'ha acabat, com també les relacions, amistats i la notorietat pública», va subratllar l'advocat que també va ressaltar que Oriol Pujol col·labora amb entitats de forma voluntària des de fa temps. En l'actualitat treballa com a agent comercial autònom en una empresa que fabrica envasos de vidre.

La defensa de Pujol està valorant la possibilitat de presentar un recurs contra aquesta decisió, que suspendria l'obligació d'entrar a presó fins que la resolució sigui ferma. El termini s'acaba dimarts que ve.

tracking