Diari Més

'Campeones' queda fora de la cursa per l'Oscar

L’Acadèmia de Hollywood ha preseleccionat 9 títols, entre els quals ‘Roma’, ‘Cold War’ i ‘Un asunto de família’

Una imatge del film 'Campeones' amb l'actor Javier Gutiérrez.

'Campeones' queda fora de la cursa per l'OscarUniversal Pictures

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Campeones, de Javier Fesser, no ha passat el tall de l’Acadèmia de Hollywood per optar a l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa. De fet, la cinta escollida per representar el cinema espanyol i nominada a 11 premis Goya no ha passat a la semifinal de nou candidates anunciades aquesta matinada de dimarts per l’Acadèmia, d'on sortiran les cinc candidatures definitives. Les nou pel·lícules que segueixen optant a l’Oscar són l’aplaudida Roma, d’Alfonso Cuarón, les premiades Un asunto de família (Hirokazu Koreeda) i Cold War (Pawel Pawlikowski), així com Pájaros de verano, The Guilty, Obra sin autor, Akya i Burning. Al costat de Campeones han quedat fora pel·lícules com la uruguaiana La noche de 12 años, la mexicana El ángel o la belga Girl.

Campeones té com a protagonista al Marco (Javier Gutiérrez), un entrenador professional de bàsquet, que comença a treballar amb un equip de nois amb discapacitat intel·lectual. Tot i que a l'inici es resisteix a fer-ho, al final acabarà rebent una llicó de vida. Fesser va dir que Campeones aborda «el fascinant món de les persones amb discapacitat intel·lectual amb la mateixa sinceritat i naturalitat amb la que ells afronten les seves vides».

Campeones va arrasar a la taquilla amb més de 17 milions d’euros recaptats i es va convertir en la millor estrena de cinema espanyol de l’any amb més de tres milions d’espectadors. L’èxit de públic va anar acompanyat del reconeixement de l’Acadèmia del cinema espanyol, que la va escollir per representar el cinema estatal als Oscar 2019, per davant de les pel·lícules també aspirants Handia, de Jon Garaño i Aitor Arregi, i Todos lo saben, d’Asghar Farhadi.

Malgrat això, i malgrat ser una de les grans aspirants dels propers premis Goya amb 11 nominacions, la cinta de Javier Fesser ha quedat desbancada de la cursa per arribar a ser candidata a Millor pel·lícula de parla no anglesa als Oscars i no ha passat el tall de les primeres 9 preseleccionades.

En aquesta cursa, la cinta espanyola competia amb pel·lícules tan aplaudides com la mexicana Roma (Lleó d’Or a Venècia i èxit de públic als cinemes i la plataforma Netflix, que n’és la productora), Cold War (la cinta polonesa que acaba d’arrasar als Premis del Cinema Europeu), o la japonesa Un asunto de família (Palma d’Or a Cannes i Premi Donostia del Festival de Sant Sebastià).

'El silencio de los otros' i 'Madre', precandidates

Amb tot, la cinematografia estatal continua amb opcions de ser present a la gala dels Oscars, a través del documental El silencio de los otros, que ha passat el tall juntament amb altres 14 documentals, i del curtmetrarge de Rodrigo Sorogoyen Madre, al costat de nou curts més de diversos països.

Les nominacions finals per als Oscars es donaran a conèixer el proper 22 de gener. La gala dels premis de l'Acadèmia de Hollywood se celebrarà el 24 de febrer.

tracking