Diari Més

Actualitat

May s'enfrontarà a una moció de confiança

Els diputats conservadors votaran aquest dimecres al vespre si mantenen la primera ministra al capdavant del partit

La primera ministra Theresa May a la Cambra dels Comuns el 26 de novembre del 2018.

May ajorna la votació sobre el Brexit per evitar un rebuig «majoritari» de WestminsterACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els diputats del partit conservador britànic votaran aquest vespre una moció de confiança contra la primera ministra Theresa May. Un 15% dels membres del grup parlamentari, és a dir, 48 diputats, han presentat una carta al Comitè 1922, encarregat dels afers interns del partit, reclamant una votació sobre el lideratge de May per la situació caòtica provocada amb el Brexit. La votació es farà entre les 6 i les 8 del vespre, hora local, i el resultat s'anunciarà «el més aviat possible», segons ha indicat el president del grup, Graham Brady. May necessita el suport d'almenys 158 dels seus diputats per seguir al capdavant del partit i al 10 de Downing Street.

La votació sobre el lideratge de May al capdavant del partit conservador arriba l'endemà que s'hagués de votar l'acord entre la Unió Europea i el Regne Unit sobre el Brexit, i que la primera ministra va acabar retardant per manca de suports.

Si May perd la confiança dels seus diputats, no es podrà presentar a la reelecció com a líder del partit i és probable que dimiteixi com a primera ministra. En canvi, si assoleix els suports necessaris, els rebels dins de la formació no podran disputar-li el lideratge com a mínim en un any, un període clau per les negociacions del Brexit.

May va arribar al 10 de Downing Street l'estiu del 2016, després de la dimissió de David Cameron com a primer ministre, que va decidir plegar després de perdre el referèndum en què els britànics van votar 'no' a la Unió Europea. La primera ministra va convocar unes eleccions pel juny següent per intentar reforçar el seu lideratge, però de fet va perdre la majoria i May governa ara en minoria amb el suport dels nord-irlandesos conservadors del DUP, molt crítics, també, amb la seva gestió del Brexit.

Ja fa setmanes que alguns dels diputats de l'ala dura del partit conservador, els més favorables a una sortida abrupta de la UE, aposten per forçar una moció de censura, però fins ara no s'havia arribat a les 48 peticions necessàries. La votació la faran només els diputats conservadors, no tot el parlament, ja que es tracta d'una disputa pel lideratge del partit i no una mostra de desconfiança contra tot l'executiu. Amb tot, si perd o fins i tot si no assoleix un bon nombre de vots a favor, May, ja molt debilitada políticament, es podria veure obligada a abandonar el càrrec de primera ministra.

La moció de confiança arriba en plena gira europea de May, que volia intentar convèncer els seus socis de la necessitat d'oferir més garanties als britànics sobre la solució per Irlanda del Nord en l'acord de sortida. May va ser dimarts a Holanda i Alemanya.

La Unió Europea, però, ja ha alertat que no reobrirà el meló de l'acord segellat amb Londres el mes de novembre, tot i que el president del Consell, Donald Tusk, va dir que estarien disposats a parlar de com «facilitar la ratificació» del pacte per part del parlament britànic.

D'altra banda, una sentència recent del Tribunal de Justícia de la Unió Europea permet a Londres aturar unilateralment el Brexit, previst pel proper 29 de març. Aquesta opció podria permetre a May o un eventual nou primer ministre congelar el cronòmetre i evitar una sortida brusca del club europeu sense acord ni garanties per a un període de transició. Amb tot, si la moció de confiança del partit conservador prospera, el nou inquilí del 10 de Downing Street seria, probablement, de l'ala més dura dels 'tories', on alguns pesos pesants han parlat obertament d'assumir els costos d'una ruptura dura amb Brussel·les.

Un informe recent del Banc d'Anglaterra apuntava que, sense acord, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea podria provocar una caiguda del 10% del PIB.

tracking