Diari Més

Empresa

Mercadona acorda amb els sindicats el nou conveni col·lectiu pels pròxims 5 anys

El sou mínim brut mensual serà de 1.300 euros més els complements

Miguel Ángel Cilleros, secretari general de la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum d'UGT; José María Martínez, secretari general de la Federació de Serveis CCOO; Daniel Blasco, director general de Recursos Humans, i Héctor Hernández, director general Jurídic, Organització i Marina de Empresas de Mercadona; i la resta de representants de sindicats i empresa al Centre de Coinnovació del Jarro a Paterna, València

Mercadona acorda amb els sindicats el nou conveni col·lectiu pels pròxims 5 anysCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mercadona ha signat amb els representants sindicals de la UGT i Comissions Obreres el nou Conveni Col·lectiu d'Empresa i el Pla d'Igualtat, que entraran en vigor l'1 de gener del 2019 i tindran una durada de 5 anys.

El nou marc laboral, «més igualitari i social», segons fonts de Mercadona, també consolida l'aposta per millorar el poder adquisitiu de la plantilla amb un sou base mínim de 1.300 euros bruts mensuals, als quals se sumen els complements que ja estableix la companyia i que suposen increments d'un 11 % anual fins al tram 5, i un increment progressiu del salari base vinculat a l'IPC, a més d'introduir millores en els plusos de nocturnitat i fred.

Compromís social

El nou Conveni Col·lectiu d'Empresa incorpora mesures de caràcter social i de conciliació de la vida familiar i laboral. Entre les noves mesures, inclou l'ampliació del permís de paternitat fins a les 7 setmanes, davant de les 5 setmanes que la llei recull actualment,i el cobrament del 100 % del salari en baixes per incapacitat temporal fins als 18 mesos. Igualment, introdueixl'ampliació de l'excedència per cura de fills fins que el menor compleixi els 12 anys. A més, els qui tinguin un menor de 12 anys al seu càrrec directe i estiguin gaudint d'una reducció de jornada, quan s'esgoti l'edat màxima legal podran sol·licitar un canvi de contracte a temps parcial fins als 15 anys del menor, i després tornar a temps complet, si així ho desitgen. Així mateix, el conveni contempla la possibilitat de sol·licitar excedència amb reserva del lloc de treball fins a 3 anys en cas de violència de gènere, així com altres drets específics en aquests casos.

A més, el nou marc estableix un màxim de 2 dies a la setmana de 10 hores, incorpora la devolució de la 'bossa d'hores' en dies complets quan siguin 12 hores o més, establirà la implantació d'un sistema de fitxatge i fixa no partir jornades inferiors a 5hores en temps totals. Per als treballadors de l'àrea logística, també recull un mínim de 7 caps de setmana lliures a l'any i calendaris anuals de la seva jornada laboral.

Pla d'Igualtat

Mercadona també ha signat amb els representants sindicals el Pla d'Igualtat que consolida la línia d'actuació del Pla anterior, que ja havia aconseguit que el 2017 el 47 % dels llocs directius promoguts fossin dones o el fet que l'equitat sigui un valor en el Model de la companyia, que des del 1997 aplica el principi de «mateixa responsabilitat, mateix sou» de manera transversal.

Observatori paritari

Les organitzacions sindicals i Mercadona també han acordat la creació d'un Observatori de caràcter paritari amb integrants de totes les parts signants per dotarla companyia de més flexibilitat i eficiència a l'hora d'introduir millores relacionades amb les jornades laborals i la seva distribució.

Eldirector de la Divisió Relacions Sindicals de Mercadona, Jesús Yelo, explicava que «estem convençuts que amb aquest acord, seguim posant les bases d'un model laboral socialment responsable. Les treballadores i els treballadors són la causa de l'èxit i creixement de la companyia. Oferir mesures més socials imés igualitàries ens servirà, sens dubte, perquè les persones que formen Mercadona estiguin satisfetes i compromeses al 100 % per garantir un creixement sostenible i poder compartir-lo amb els cinc components de la companyia: El Cap (client), El Treballador, El Proveïdor, La Societat i El Capital».

tracking