Diari Més

Alemanya

Annegret Kramp-Karrenbauer substitueix Merkel al capdavant de la CDU

L'actual secretària general del partit s'imposa a Friedrich Merz i Jens Spahn

La secretària general de la CDU i candidata al lideratge del partit, Annegret Kramp-Karrenbauer

Annegret Kramp-Karrenbauer substitueix Merkel al capdavant de la CDUACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CDU ha escollit aquest divendres Annegret Kramp-Karrenbauer com a nova líder. Kramp-Karrenbauer substitueix així la cancellera alemanya Angela Merkel, que va anunciar que deixava la presidència del partit després de 18 anys arran dels mals resultats electorals a Bavaria i Hesse. Kramp-Karrenbauer, coneguda com a AKK per les sigles del seu nom, era la candidata favorita de Merkel, tot i que té un perfil més conservador i unes profundes conviccions catòliques. AKK va ser primera ministra de l'estat de Saarland i és l'actual secretària general del partit. Ha estat escollida després d'imposar-se al congrés de la CDU a Hamburg a Friedrich Merz i Jens Spahn.

Merkel deixa la presidència de la CDU, però mantindrà, almenys per ara, el càrrec de cancellera fins a finals de mandat, el 2021.

En el seu discurs per acomiadar-se del partit, Merkel ha agraït el suport de la formació i ha remarcat que sempre havia volgut exercir la funció pública amb «dignitat» i deixar-la, també, amb dignitat.

«Ha estat un honor», ha dit, recordant que el partit que va començar a liderar l'any 2000 és ara «molt diferent», i que això és positiu.

Merkel s'ha referit durant el seu discurs als «reptes» que té per endavant Alemanya, també a nivell internacional, des del canvi climàtic fins a la revolució tecnològica, o els nacionalismes i el canvi d'alguns estats membres d'un model de multilateralisme a un més aïllacionista. «En temps com aquests, defensem els nostres valors, la nostra manera de vida, a casa i a l'estranger», ha dit.

La victòria d'AKK davant el seu rival ha sigut per un estret marge de diferència, evidenciant la divisió dins el partit. La coneguda com a «mini-Merkel» ha aconseguit 517 vots mentre que Merz n'ha assolit 482. Per tant, AKK li ha pres el lideratge per només 35 vots de diferència en un congrés on han participat gairebé 1.000 delegats de la CDU.

tracking