Diari Més

Atemptats 17-A

La cèl·lula de Ripoll va consultar dades de bases militars de Saragossa i Barbastre

La mare del terrorista abatut a Cambrils diu que «els Mossos no tenien cap dret a fer-ho»

Imatge d'arxiu de l'ofrena floral d'un mosso d'esquadra i un agent de la Policia Local de CAmbrils

TV3 dedica un especial del 'Sense ficció' als atemptats de Barcelona i CambrilsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els terroristes que integraven la cèl·lula de Ripoll i que van perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils d’agost del 2017 van consultar fins a 17 vegades dades de bases militars de Saragossa i Barbastre (Somontano) i fins a 10 vegades informació sobre el Museu de l’Exèrcit, a l’Alcázar de Toledo.

Segons noves dades del sumari dels atemptats del 17-A, que avui publica El Periódico, les consultes «formen part de les que va fer-ne l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, amb vista a possibles objectius per als seus atemptats, i que va guardar en un disc dur recuperat pels Mossos d’Esquadra entre les ruïnes del xalet d’Alcanar» on preparaven els seus explosius.

En el disc recuperat per la policia catalana consten «la gran quantitat de recerques sobre fabricació d’explosius i altres objectius, des de l’embassament de Riudecanyes fins a l’Audiència Nacional, passant per la festa de la Tomatina de Bunyol». També hi ha 52 recerques sobre «atraccions imprescindibles a París», el que ha portat a pensar als investigadors que la cèl·lula volia atemptar contra al Torre Eiffel.

D’altra banda, la part del sumari que acaba d’aixecar el seu secret dóna a conèixer investigacions i escoltes posteriors als atemptats com una conversa a la presó de Driss Oukabir, germà més gran de Moussa, abatut a Cambrils, i que actualment es troba en presó preventiva. Driis li diu a la seva mare que plora molt quan està sol i que pensa en el seu germà, l’únic que tenia i «m’ho han tret els bastards». Ella li contesta que els Mossos «no tenien cap dret a matar Moussa; era petit».

Les indagacions policials han investigat possibles connexions internacionals a França i Bèlgica. En un missatge de Facebook que també revela El Periódico, Moussa Oukabir dóna al seu germà Driss un telèfon d’un francès i li demana que contacti amb ell, però no pot fer-ho perquè hi havia un número confós.

A Bèlgica es va investigar a una persona que li va pagar el viatge a Espanya a l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, així com una germana d'un dels terroristes de Brussel·les de març del 2016 que va sortir de Barcelona després de l’atropellament de la Rambla. Després dels atacs, parents i amics dels terroristes estaven convençuts que els vigilaven, no només a Espanya, també al Marroc.

tracking