Diari Més

Pastor expulsa Rufián del ple del Congrés després d'un dur enfrontament amb Borrell

La presidenta anuncia ara que eliminarà del diari de sessions les qualificacions de «feixista» i de «colpista» que intercanvien ERC i Cs

Gabriel Rufián, amb els braços oberts, poc abans de ser expulsat de l'hemicicle.

Pastor expulsa Rufián del ple del Congrés després d'un dur enfrontament amb BorrellEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha expulsat del ple el portaveu adjunt d’ERC, Gabriel Rufián, després que aquest mantingués un dur enfrontament amb el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, a qui ha qualificat com «el ministre més indigne de la història de la democràcia». «Vostè no és un ministre, és un hoolingan, un militant de Societat Civil Catalana, una vergonya per al seu grup parlamentari perquè és una organització d’extremadreta», ha dit Rufián. Borrell l’ha acusat de tirar al ple del Congrés «una barreja de fems i serradures», una afirmació que ha provocat una ovació dels diputats del Grup Socialista –que s’han posat drets- i també per part dels de Cs i PP.

Rufián s’ha posat dret per assenyalar amb els braços que PP, PSOE i Cs anaven a la una en aquesta qüestió, fet que ha provocat un primer advertiment per part de la presidenta del Congrés, que li ha recordat que no es pot aixecar per intervenir mentre parla un altre orador. Les seves queixes han comportat una segona advertència i la tercera, que ha comportat l’expulsió.

Rufián ha abandonat el ple amb tot el seu grup parlamentari i Borrell s’ha queixat que algun dels representants d’ERC l’ha «escopit» mentre passava per davant del seu escó. Pastor ha afirmat després que retirarà de l’ordre del dia les qualificacions de «feixista» i –per primera vegada- de «colpista», després que el portaveu d’ERC i també Rufián hagin advertit Ciutadans que els qualificaran de «feixistes» cada vegada que aquests parlin de «colpistes».

Debat, crits i expulsió

L’enfrontament ha començat amb una intervenció del portaveu adjunt d’ERC, que ha criticat durament Borrell. «La diferència entre Borrell i un ministre d’Exteriors té un nom: Raül Romeva» i li hauria de fer vergonya «mofar-se d’Oriol Junqueras mentre es podria a una presó de Madrid». «Li demano que dimiteixi», ha afirmat Rufián.

Borrell l’ha acusat de tirar al ple «aquesta barreja de fems i serradures, que és l’únic que vostè és capaç de produir», Una afirmació que ha generat un llarg aplaudiment per part de la cambra, amb els diputats socialistes drets i aplaudiments des del PP i de Cs.

Rufián s’ha aixecat per assenyalar a banda i banda de l’hemicicle i posar de manifest que PP, PSOE i Cs anaven a l’una, fet que ha provocat que Pastor el cridés a l’ordre «perquè mentre està l’orador en l’ús de la paraula no es poden posar drets». Seguidament ha cridat a l’ordre per segona vegada, i davant les queixes d’aquest ho ha fet una tercera vegada i l’ha expulsat, fet que ha provocat un nou aplaudiment a la cambra.

Borrell denuncia una escopinada

Rufián ha abandonat l’hemicicle amb la resta del seu grup, i mentre passaven per davant seu el ministre Borrell ha fet una exclamació dirigint-se a algun dels diputats d’ERC. Després ha afirmat: «Jo crec que l’Hemicicle és un lloc on s’argumenta amb la paraula, no el lloc on s’escup als diputats com acaba de passar».

Posteriorment, als passadissos del Congrés, Borrell ha insistit que un dels diputats d’ERC l’ha escopit, i ha afirmat que ell ha estat president del Parlament Europeu i allà aquests comportaments no es tolerarien.

Pastor retira ara els termes «colpista» i «feixista»

En acabar el debat entre Borrell i Rufián, Pastor ha volgut prendre la paraula per recordar que no hi poden haver «insults» al Congrés dels Diputats, «i per tant aquesta presidència retirarà com ha fer en ocasions anteriors la paraula ‘feixista’ i ‘colpista’ del diari de sessions». Ho fa després que aquest dimarts Tardà advertís Ciutadans que «cada vegada que ens diguin colpistes els direm feixistes».

Pastor ho ha justificat pel fet que «el diari de Sessions es llegirà d’aquí a cent anys, i aquesta generació que hauria de representar el millor de la història d’Espanya estem demostrant que no utilitzem be la paraula que ens han fonat els espanyols per representar-los ni la manera d’estar».

En aquest sentit s’ha queixat de «manca de respecte a la presidència» i «actituds que són absolutament impresentables». També s’ha queixat que algun mitjà de comunicació s’ha referit a ella amb «un insult masclista» quan l’ha qualificat de «la institutriu», i ha advertit que «no permetrà que coses que han passat aquest matí tornin a passar».

tracking