Diari Més

Economia

Red Eléctrica Española invertirà 80 milions entre 2019 i 2020 per millorar la xarxa elèctrica catalana

En tres anys invertiran un total de 124,6 milions d’euros

Imatge de la subestació Castell d'Aro (Baix Empordà).

electricitat, subestacióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa Red Eléctrica Española (REE), l’operador del sistema elèctric espanyol, invertirà 80,1 milions d’euros entre 2019 i 2020 per millorar i ampliar la xarxa elèctrica a Catalunya. En una entrevista concedida a EFE, el delegat d’aquesta companyia a Catalunya, José Ignacio Lallana, ha precisat que l’any que ve la inversió arribarà als 37,2 milions i el 2020 sumarà 42,9 milions d’euros.

Aquests volums d’inversió se sumen als 44,5 milions amb els quals es tancarà aquest 2018, de manera que la inversió en aquest trienni assolirà els 124,6 milions. D’altra banda, Lallana ha avançat també que, al marge d’aquestes inversions, està previst destinar 60 milions d’euros al nou eix Magraners-Begues, que hauria de començar a construir-se «a partir del 2020», de manera que el gruix de la inversió en aquesta infraestructura es concentrarà «més enllà de 2020».

Es tracta d’una línia de 220 quilovolts que recorre uns 117 quilòmetres per les províncies de Lleida, Tarragona i Barcelona, i que es renovarà completament. En concret, es desmuntarà aquesta línia i s’aprofitarà el traçat actual per aixecar una nova i augmentar la seva potència, encara que la tensió de la infraestructura seguirà sent la mateixa, 220 quilovolts.

Lallana ha assegurat que aquest projecte, que es troba en ple procés de tramitació administrativa, reforçarà la xarxa elèctrica en la Catalunya central i, a la vegada, reduirà l’impacte ambiental de la línia, atès que hi haurà un 30% menys de torres elèctriques. El delegat de REE a Catalunya també preveu que a final d’aquest any es posi en servei la subestació elèctrica de La Farga, ubicada a Sant Julià de Ramis (Gironès). Aquesta subestació permet l’enllaç d’una línia de 400 quilovolts amb una altra de 220 i «reforçarà el subministrament elèctric a la província de Girona», ha indicat Lallana.

La posada en servei de l’estació de La Farga permetrà també dur a terme el pla de desmuntatge de torres elèctriques previst en la declaració d’impacte ambiental d’aquella zona, que ja està duent a terme entre Bescanó i Sant Julià de Ramis, on afecta a 115 torres, i que continuarà en el tram comprès entre Vic i Bescanó a partir de gener de 2019 amb 110 torres més. Per evitar que discorrin en paral·lel una línia de 400 kV i una altra de 220 kV, amb les seves respectives fileres de torres elèctriques, es desmuntarà la de 220. D’aquesta forma hi haurà una sola filera encara que amb unes torres elèctriques amb suports de més mida a terra, perquè incorporaran també el cablatge antic.

REE també ha dut a terme aquest any millores a les subestacions de Viladecans i Begues, i preveu introduir millores en les de Guixeres i TransBadalona, les dues situades a Badalona, el 2019. A més, també implantarà el 2019 millores en l’actual subestació de Santa Coloma de Gramenet de 220 quilovolts, que quedarà integrada d’uns d’un edifici, de manera que es guanyarà en seguretat de subministrament i també s’aconseguirà una millor integració de la infraestructura en el territori.

La Red Eléctrica Española ha posat en marxa els tràmits per poder començar a construir una subestació a Isona (Pallars Jussà) el 2020, un projecte que ja té declaració d’impacte ambiental i que compta amb un pressupost de 16 milions d’euros.

Es tracta d'una subestació que pretén connectar dues línies que transcorren en paral·lel pel centre de Catalunya amb la finalitat de tenir més seguretat de subministrament en cas d'incidències.

tracking