Diari Més

Trànsit

El dia mundial en memòria de les víctimes de trànsit se celebra amb el clam que una altra mobilitat «és possible»

Les associacions de víctimes demanen reduir els límits de velocitat i l'administració mostra compromís per «disminuir» la sinistralitat a la carretera

Una dona encén unes espelmes durant l'acte de l'Associació per a la Prevenció d'Accidents de Trànsit el dia mundial en memòria de les víctimes de trànsit.

El dia mundial en memòria de les víctimes de trànsit se celebra amb el clam que una altra mobilitat «és possible»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dia mundial en memòria de les víctimes de trànsit s'ha celebrat aquest diumenge amb la reivindicació de millorar la seguretat vial i protegir tots els afectats pels accidents de trànsit, tan familiars, com ferits greus o lleus. Barcelona ha estat l'epicentre aquest any de la celebració que ha comptat amb l'enviat especial de les Nacions Unides per la seguretat vial, Jean Todt. Ha estat a l'acte commemoratiu de l'Associació per a la Prevenció d'Accidents de Trànsit, on hi ha assistit també el conseller d'Interior, Miquel Buch, que ha definit la situació «d'emèrgencia» i ha mostrat el compromís per posar «totes les eines per disminuir» els accidents de trànsit. «No volem més víctimes. Parlem d'homicides i suïcides a la carretera», ha dit Buch. Joan Puig-Pey, familiar d'una víctima, ha assegurat que «una altra mobilitat és possible».

La celebració del dia mundial en memòria de les víctimes de trànsit, que es celebra des de l'any 2005, pretén atreure l'atenció de la població en relació a les lesions derivades del trànsit, així com les mesures a adoptar per prevenir-les. «La fatalitat no existeix, està a les nostres mans trencar les estadístiques, recuperar la mirada del nen que tots els adults portem a dins», ha dit Joan Puig-Pey, pare d'en Pau, mort en un accident de trànsit. El missatge central de la commemoració d'enguany és 'Les carreteres expliquen històries'.

Segons l'enviat especial de Nacions Unides per la seguretat vial, Jean Todt, el dia d'avui és una «oportunitat molt gran per pensar en les famílies i per aturar el desconeixement a la carretera a tot el món». El 90% dels accidents passen a països desenvolupats. A Catalunya, el 2017 fins a 283 persones van perdre la vida a les carreteres. «Amb mesures com posar-se el cinturó, el casc, respectar els límits de velocitat o no enviar missatges ni beure reduiríem a la meitat els accidents», ha assegurat Todt.

L'acte ha combinat música i parlaments de víctimes de trànsit i d'autoritats, com el conseller Buch, que ha assegurat que des que és conseller, vol fer arribar el missatge de «no volem més víctimes a la carretera». «Les dades creixen, i no oblidem que no són dades, són persones, pares, mares, fills», ha dit Buch. Des del departament d'Interior assegura que no «defugen» les seves responsabilitats i que reduir les víctimes és un objectiu «prioritari» del Servei Català de Trànsit.

Les reivindicacions de les entitats

L'Associació per a la Prevenció d'Accidents de Trànsit (PAT) ha reclamat, en primer lloc, que no es deixin «soles» les víctimes. «Moltes vegades tot el dolor que senten ho fan de manera aïllada. Moltes de les víctimes no entren dins de l'estatut de la víctima», ha dit Yolanda Domènech, la directora de l'associació, que reclama «protecció» per tot tipus d'afectats. El president de l'entitat, Ole Thorson, ha lamentat que la societat tingui tendència a parlar de «número de morts i no tant dels ferits greus o lleus». «Aquest dia és per dir que no els oblidarem», ha dit Thorson d'un col·lectiu que pateix situacions de depressió o dependència.

D'altra banda, una de les principals reivindicacions és rebaixar els límits de velocitat, no només a les carreteres sinó als carrers de la ciutat. «És una mesura molt econòmica i fàcil, evitaríem molts sinistres. La velocitat fa que el resultat dels sinistres siguin més greus», ha dit Domènech d'un límit que ara està estipulat a la majoria de carrers urbans a 50 km/h. Demanen la reducció a 30 km/h. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat també present a l'acte i ha dit que el consistori està augmentant les zones amb aquest límit reduit de velocitat, així com altres mesures que posin les persones «al centre» de les polítiques urbanes. El tramvia per la Diagonal o les superilles són algunes de les actuacions que Colau ha destacat per «evitar morts que són evitables». «No ho normalitzem. Víctimes zero no és una utopia», ha dit Colau. L'objectiu pel 2020 és reduir la mortalitat i les lesions greus de trànsit en un 50%.

Així mateix, la directora de l'associació TAP, Yolanda Domènech, ha mostrat la preocupació per l'ús del mòbil al volant. «Ens preocupa moltíssim i el vivim com una addicció amb les mateixes conseqüències que l'alcohol o les drogues. No hauria d'utilitzar-se mai», ha sentenciat.

La pluja ha obligat a suspendre alguns dels actes del dia mundial en memòria de les víctimes de trànsit, com el de l'associació Stop Accidents. Aquest vespre, a les 19.00, està prevista una encesa d'espelmes davant del temple del Tibidabo, que s'il·luminarà en record de les víctimes de trànsit.

tracking