Diari Més

Sanitat

Sanitat recomana cuinar a baixa temperatura per evitar l'acrilamida

Una de les claus és evitar que els aliments tinguin una tonalitat marró en ser cuinats

Recomanen parar atenció al color dels aliments fregits, torrats i empanats.

Sanitat recomana cuinar a baixa temperatura per evitar l'acrilamidaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Amb l'acrilamida no desentonis. Tria daurat, tria salut» és el lema triat pel Ministeri de Sanitat per a la campanya de conscienciació als consumidors dels riscos per a la salut que pot suposar cuinar els aliments amb midó a alta temperatura.

En un comunicat, Sanitat detalla que aquesta campanya, desenvolupada en col·laboració amb l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) pretén aconsellar sobre com cuinar per evitar altes concentracionsd'acrilamidaen els aliments.

Es tracta d'un compost orgànic que es forma en cuinar a altes temperatures (més de 120 graus) i en ambients de baixa humitat determinats aliments rics en hidrats de carboni, com les patates o els cereals.

«Quan posem al forn, torrem o fregim a l'excés aquests aliments, es produeixen concentracions elevades» d'aquesta substància, adverteix la campanya sobre l'acrilamida que, segons alguns assajos amb animals, podria ser cancerígena en altes concentracions.

Per identificar aquest excésd'acrilamida, Sanitat il'AECOSANrecomanen parar atenció al color dels aliments fregits, torrats i empanats —patates i els seus derivats, galetes, brioixeria, pa i aliments empanats i arrebossats— i evitar que després de passar per paelles, forns, cassoles i torradors, tinguin un to marró.

Sanitat recorda que el passat mes d'abril va entrar en vigor el nou Reglament de la Unió Europea que reconeix a l'acrilamida com un contaminant i insta al seu control al llarg de la cadena alimentària.

Per això, estableix mesures de mitigació obligatòries per als operadors d'empreses alimentàries (indústria,càteringi restauració, entre altres) i nivells de referència per reduir la presènciad'acrilamidaen els aliments.

tracking